Ege Port Liman İşletmeleri Genel Müdürü Aziz Güngör: Ege Port Kuşadası, Türkiye kruvaziyer trafiğinin %50’den fazlasını karşılıyor
Bu yıl jeopolitik nedenlerden dolayı geçtiğimiz yılki gemi ve yolcu sayılarını aşacaklarını belirten Ege Port Liman İşletmeleri Genel Müdürü Aziz Güngör, gemi sefer sayısında yüzde 15 artış öngördüklerini, yılı 565 gemi ve 1 milyon yolcuyla tamamlamayı hedeflediklerini dile getirdi.
Türkiye’nin en işlek, en fazla kruvaziyer gemisi ve turistini ağırlayan, 22 kruvaziyer limanının tüm trafiğinin yüzde 50’sini tek başına karşılayan Ege Port Kuşadası, 60 yıllık geçmişinin verdiği tecrübeyle her geçen gün kendini geliştiriyor.
Ege Port Liman İşletmeleri Genel Müdürü Aziz Güngör, Kuşadası’nın Türkiye’nin ilk modern turizm bölgesi olduğunu belirterek, bu alandaki tecrübesiyle kruvaziyer turizminde birinciliği hiç bırakmadığını, konaklama ve yat limanı sektörlerinin kruvaziyer turizminin ardından geldiğini dile getirdi. Güngör, 2024 yılında Kuşadası’na deniz yoluyla 1 milyon yolcu geleceğini söyledi.
Geçtiğimiz yıl kruvaziyer turizminin Kuşadası’nda 12 ay yaşanan bir turizm biçimine dönüştüğünü ifade eden Güngör, “Daha önceden Mart’ta başlayıp Kasım’da bitiyordu. 2024’te yılın her ayında gemi geliyor, esnafa kepenk kapattırmıyoruz.” dedi.
Kuşadası’nın, kruvaziyer limanı olmadan önce bile kruvaziyer gemileri tarafından keşfedilmiş olduğunu, filikalarla indirilen yolcuların Efes Antik Kenti’ne turlar yaptığını aktaran Güngör, “Kuşadası, bu anlamda modern turizm açısından turizmde Türkiye’nin ilk kentlerinden biri.
Kruvaziyer turizminde de çok tecrübeli ve deneyimli bir kent. Kuşadası hinterlandında çok önemli turistik değerlere ev sahipliği yaptığı için popüler. Meryem Ana Evi ve bölgedeki diğer tarihi değerler çok ilgi görüyor. Efes Antik Kenti dünyanın en iyi korunmuş antik kenti ve aynı zamanda çok dinamik, kazılar sürekli devam ediyor.” diye konuştu.
Ege Port Kuşadası’nın Türkiye kruvaziyer turizminde her zaman en önemli aktör olduğunu dile getiren Güngör, “Türkiye’ye gelen toplam kruvaziyer gemi sayısının yüzde 50’sinden fazlasını karşılıyoruz. Türkiye’nin 200’e yakın kıyı tesisinin 22’sine kruvaziyer gemi yanaşıyor, bunların sadece kruvaziyer gemi olarak faaliyet gösterenleri çok az. Bu anlamda sadece 5-6 liman var. Diğerleri karma ve yük limanları.
Bu kadar büyük bir trafiği üstlenmiş olması Ege Port Kuşadası’nı çok önemli bir liman haline getiriyor. Sadece ülkemiz açısından değil Akdeniz’de de çok kıymetli bir liman. Kruvaziyer limanlarını transit ve uğrak limanları ile ana limanlar olarak ikiye ayırabiliriz. Bu limanlar kruvaziyer seyahatlerinin başladığı ve bittiği limanlar. Kuşadası ağırlıklı olarak bir transit liman. Akdeniz’deki ilk 10 transit liman içerisinde yer alıyor.” dedi.
TÜRKİYE’NİN İLK “EN GÜVENLİ LİMAN”I
Uluslararası Denizcilik Örgütü’nün, International Ship and Port Facility Security Code (ISPS) adıyla limanlara güvenlik kodu verdiğini söyleyen Güngör, “Ege Port bu kodu ülkemizde alan ilk liman olmuştu. Aynı zamanda uluslararası bilinirliği ve saygınlığa sahip olan yeşil liman sertifikasyonu alan dünyanın ilk kruvaziyer limanı. Akdeniz’deki 300 liman arasında en iyi güvenlik ve emniyet hizmetlerini veren liman seçildi. Güvenlik anlamında üst sırada olmak çok önemli, çünkü bulunduğumuz coğrafya nedeniyle komşu ülkelerin durumu gibi etkenler her zaman güvenlik konusunda Türkiye’yle ilgili farklı bir intiba bırakabiliyor.” ifadelerini kullandı.
“TÜRKİYE İLE KUŞADASI’NIN PERFORMANSI AYRIŞIYOR”
Türkiye’nin kruvaziyer turizminde pandemi ve öncesinde yaşanan sıkıntılar nedeniyle bir süredir ciddi bir düşüş içerisinde olduğunu hatırlatan Güngör, “2015’te terör eylemleri, 2016’da darbe girişimi sonrasında kruvaziyer gemi firmaları Türkiye’yi pazarlarından çıkardılar. 2017’de az gemi geldi, 2018’de ise dip yaptık. 200 bin yolcunun altına düştük. 2019’da toparlanma başladı ancak 2020’den sonra pandemi ve savaşlar olumsuz etkiledi. 2020 ve 2021 yıllarında yok denilecek kadar trafik oldu” ifadelerini kullandı.
Yunanistan ve Türkiye’nin 2015 yılında yaklaşık 2 milyon kruvaziyer yolcusuna ev sahipliği yaptığını ve rekabette başabaş iki ülke olduğunu belirten Güngör, “2022’de ise Türkiye’ye 1 milyon, Yunanistan’a 4.5 milyon kruvaziyer turisti geldi. 2023’de bu rakamlar bizde 1,5 milyon, Yunanistan’da 5 milyon oldu. Türkiye’nin kruvaziyerde 2,3 milyon turiste ulaştığı 2011, en iyi yılıydı. Kuşadası Limanı 2023’te kendi rekorunu kırmış olsa da, Türkiye açısından baktığımızda Kuşadası’nın performansı ve ülkenin kruvaziyerdeki performansı önemli ölçüde ayrışıyor. Kuşadası limanı yeni rekorlar tazelerken, Türkiye geneline baktığımızda biz hala eski rakamları yakalamaya çalışıyoruz” değerlendirmelerinde bulundu.
Kuşadası’na 2023’te 531 gemiyle yaklaşık 800 bin yolcu geldiğini söyleyen Güngör, “2023’ün çok daha iyi olması beklenirken, İsrail ve Filistin meselesi Türkiye’yi bu anlamda etkiledi. Sadece kruvaziyer turisti olarak yaklaşık 1 milyon yolcu bekliyorduk. Bu meseleler ve jeopolitik nedenlerden dolayı 2024’ün, geçtiğimiz yıl rakamlarının biraz üzerinde geçeceğini öngörüyoruz.
“TURİST SAYISI GEÇEN YILA YAKLAŞIK OLACAK”
Kuşadası’na 2023’te 531 gemiyle yaklaşık 800 bin yolcu geldiğini söyleyen Güngör, “2023’ün çok daha iyi olması beklenirken, İsrail ve Filistin meselesi Türkiye’yi bu anlamda etkiledi. Sadece kruvaziyer turisti olarak yaklaşık 1 milyon yolcu bekliyorduk.
Bu meseleler ve jeopolitik nedenlerden dolayı 2024’ün, geçtiğimiz yıl rakamlarının biraz üzerinde geçeceğini öngörüyoruz. Sadece İsrail-Filistin meselesi değil, Kızıldeniz ve Süveyş kanalındaki geçişler de sıkıntılı. Dünya seyahatinde olan gemiler Akdeniz’e Süveyş Kanalı üzerinden giremediler. 2024’te 565 gemiyle 1 milyon yolcu hedefimiz var. Gemi sefer sayısında yüzde 15’lik artış bekliyoruz” dedi.
Ekonomisi turizme dayandığı için limanın Kuşadası’nın can damarı olduğunu dile getiren Güngör, “Konaklama, yat limanı ve kruvaziyer olarak üç ana kolun en önemlisi kruvaziyer. Tüm ticaret hayatı buna bağlı olarak gelişiyor.
Dünyada, harcama seviyesi bakımından kruvaziyer turisti en üst sıralarda. Ayrıca, ekonomik katkısı sadece kruvaziyer turistle sınırlı değil. Mürettebatın da gizli müşteri olarak ilçe ekonomisinde önemli bir payı var. Özellikle küçük esnafa çok katkısı olan mürettebatı da turist olarak görmek gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Geçtiğimiz yıl kruvaziyer turizminin Kuşadası’nda 12 ay yaşanan bir turizm biçimine dönüştüğünü ifade eden Güngör, “Daha önceden Mart’ta başlayıp Kasım’da bitiyordu. 2024’te yılın her ayında gemi geliyor, esnafa kepenk kapattırmıyoruz” dedi.
“Yunanistan, Türk turistin önemini anlayacak”
Kruvaziyer gemiler yanında Yunan adalarına günlük sefer yapan feribotların da Ege Port Kuşadası’ndan kalktığını anlatan Güngör, “Bu yıl 850 feribot seferiyle yaklaşık 150 bin yolcunun seyahat etmesini öngörüyoruz. Karmaşık bir başvuru süreci olması ve Yunan adalarındaki pasaport sayılarının kısıtlı olması nedeniyle beklenilen etkiyi yaratmasa da feribot seferleri iyi gidiyor. Kontenjan olmasa ciddi bir sayıya ulaşılabilirdi. Bu etkenlere rağmen kapı vizesi talep yarattı. Önümüzdeki dönemlerde daha da gelişecek ve Yunanistan da Türk turistinin Yunan adaları için önemini anlayacak” diye konuştu.