WePlay Ventures Yatırım Direktörü Burak Yılmaz: Yatırım yaptığımız bütün girişimleri maddi desteğin yanı sıra stratejik olarak da destekliyoruz. Amacımız WePlay’ı bir yatırım şirketinin yanı sıra bir platform gibi konumlandırmak
WePlay Ventures Yatırım Direktörü Burak Yılmaz, 10 oyun girişime yatırım gerçekleştirdiklerini belirterek, “Bu sayıyı 3 yıl içerisinde 30’un üzerine çıkarmayı hedefliyoruz. Diğer bir önemli hedefimiz ise girişimcilerin her zaman güvendiği girişimci dostu bir yatırım şirketi olabilmek” dedi. WePlay olarak Türkiye oyun sektörüne katkı sağlayacak her türlü konuda öncü olmak istediklerini ifade eden Yılmaz, oyun sektörünü Türkiye için sektöründe lider ülkelerden biri olabileceği yegâne alan olarak gördüklerini kaydetti. Yılmaz, “1,5 yıl içerisinde bu sektörden 2 tane Unicorn çıkması da bunu kanıtlar nitelikte. Bu fırsatları ve gelişmeleri doğru değerlendirmek bizim elimizde” dedi.
Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?
Girişimcilik ve yatırım dünyasına uluslararası yatırım ve danışmanlık firması olan Tarvenn Ventures’da başladım. Burada Strateji ve Yatırım Direktörü görevini üstlenerek TechOne ve Twozero fonlarının yönetim takımlarına liderlik ettim. WePlay Ventures’ın kurulum aşamasında aktif rol olarak Yatırım Direktörü görevini üstlendim. Tarvenn Ventures, girişim sermaye fonları ve WePlay Ventures bünyesindeki tecrübelerimle birlikte 30’dan fazla girişimin yatırım süreçlerini yönettim. En büyük hobimin oyun oynamak olduğunu söylememe gerek yok sanırım.
Erken aşama oyun girişimlerine yatırım yapacak olan WePlay Ventures’ın kuruluş hikayesini bizimle paylaşır mısınız?
WePlay Ventures, TechOne ve Twozero fonları tarafından kurulan bir yatırım şirketidir. Aslında bizler oyun girişimlerine WePlay öncesinde de yatırımlar gerçekleştiriyorduk. İlk planda bu iki fonun birlikte yatırım yapması üzerine idi. Fakat oyun dünyasının kendine has bir yapısı ve dinamikleri var. Özellikle bu sektörde erken aşamada yatırım yapmak hiç kolay değil. Bu konuda profesyonelleşmiş bir ekip ile çok hızlı ve esnek bir yatırım stratejisi kurgusu bizce başarı için olmazsa olmaz. WePlay de bu temeller üstüne kurgulanarak hayata geçirildi. Oyun dünyasının farklı ve dinamik yapısına ayak uydurabilecek, bu sektördeki metrikleri ve gelişmeleri doğru yorumlayabilecek bir ekip yapısı kuruldu.
Özellikle mobil oyun alanındaki konumumuzu yorumlamanızı istesem, nasıl bir karnemiz var?
Mobil oyunlar tarafında diğer platformlara göre çok daha önde olduğumuzu söyleyebilirim. Mobil oyunların birçok farklı türü için çok başarılı oyun stüdyolarına sahibiz. Son yıllarda bütün dünyada çok popüler olan hypercasual oyun türünde oyun geliştiren stüdyo anlamında lider ülkelerden biriyiz. Bunun yanı sıra yine bu türde dünyanın en önemli yayıncılarından biri de ülkemizde bulunuyor. Match ve merge gibi oyun türlerinde Unicorn olmuş, milyon dolar değerlemeler ile exitler etmiş girişimlerimiz mevcut.
WePlay’in hedefleri neler? Bu konudaki yatırım girişim planlarınızı bizimle paylaşır mısınız?
WePlay’i kurarken en büyük hedefimiz zaten çok önemli gelişmeler kaydeden Türkiye oyun sektörüne maddi ve stratejik olarak elimizden gelen bütün desteği vermekti. Oyun sektörünü ülkemiz için sektöründe lider ülkelerden biri olabileceği yegâne alan olarak görüyoruz. 1,5 yıl içerisinde bu sektörden 2 tane Unicorn çıkması da bunu kanıtlar nitelikte. Bu fırsatları ve gelişmeleri doğru değerlendirmek bizim elimizde. WePlay olarak Türkiye oyun sektörüne katkı sağlayacak her türlü konuda öncü olmak istiyoruz. Kısa sürede 10 oyun girişime yatırım gerçekleştirdik. Bu sayıyı 3 yıl içerisinde 30’un üzerine çıkarmayı hedefliyoruz. Diğer bir önemli hedefimiz ise girişimcilerin her zaman güvendiği girişimci dostu bir yatırım şirketi olabilmek. Bu konu bizim için çok kıymetli.
Bir girişimde işler her zaman iyi gitmeyebilir ancak biz WePlay olarak girişimcilerin sadece iyi değil kötü günlerinde de maddi manevi elimizden geleni yapıyor olacağız.
Yatırım yapılan girişimlere sermayenin yanında bilgi, tecrübe ve bağlantıları da sunmak açısından nasıl bir çalışma programınız olacak?
Erken aşama oyun girişimlerine yatırım yapan bir yatırım şirketi olarak bu konu bizim için çok önemli. Yatırım yaptığımız bütün girişimleri maddi desteğin yanı sıra stratejik olarak da destekliyoruz. Amacımız WePlay’ı bir yatırım şirketinin yanı sıra bir platform gibi konumlandırmak. Öncelikli olarak WePlay’ın yatırım ve oyun dünyasındaki tecrübeli ekibi bütün girişimlere finansal konulardan stratejiye birçok farklı konuda destek oluyor. Bu desteği de bir danışmandan ziyade takım arkadaşı rolü üstlenerek gerçekleştiriyor. Bu desteğin onlarca girişime verilmesi ortaya çok ciddi bir bilgi ve tecrübe çıkartıyor. Bu bilgi ve tecrübenin de sürekli olarak artması yine girişimcilerin daha fazlasına ulaşmasına olanak sağlıyor. Ek olarak girişimciler için hızlı olmak çok önemli. Hızlı olmak rekabet avantajı sağlamak anlamına geliyor. Bizler de WePlay olarak hem oyun hem de girişim dünyasında çok başarılı partnerler ile çalışıyoruz. Farklı sektörlerde profesyonelleşmiş partnelerimiz girişimcilere ihtiyacı oldukları her türlü konuda mümkün olan en kısa sürede destek veriyor.
Türkiye’den çıkan oyun girişimlerinin globaldeki başarı şansını nasıl görüyorsunuz? Ülkemizden çıkmış 4 Unicorn’un 2 tanesinin oyun sektöründen olması dahi birçok şeyi anlatıyor. Bütün oyun girişimleri zaten global olarak doğuyor. Amerika’nın California eyaletinde kurulan oyun girişimi ile Ağrı’da kurulan bir oyun girişimi aynı platformlarda mücadele ediyor. Türkiye’deki genç nüfus potansiyeli ve kur farkı ile Türk oyun girişimleri ciddi bir rekabet avantajına sahip. Bu sebeplerden dolayı ülkemizdeki oyun girişimlerinin global başarıların devam edeceğini ve önümüzdeki yıllardan bu sektörden yeni yerli Unicornlar göreceğimizi düşünüyorum.
Türkiye’deki girişimcilerin süreç içerisinde karşılaştıkları sorunlar neler oluyor? Size öncelikli olarak aktardıkları başlıklar neler oluyor?
Bir girişim kurmak, yönetmek ve başarılı olmak sayısız zorlukların üstesinden gelmeyi gerektiriyor. Tüm girişimciler de bu yolda birbirinden farklı sorunlar ile karşılaşıyor. Bunların içerisinde en öne çıkanı bence doğru ekibi kurabilmek. Görece çok küçük ekip yapılarıyla yola çıkan girişimler için her bir takım arkadaşının performansı çok kıymetli hale geliyor. Bu seviyede 1+1 2’den çok daha fazlası ediyor. Bu yüzden doğru ekip yapısını kurabilen girişimler hem maddi desteğe daha kolay ulaşıyor hem de sorunların çok daha hızlı üstesinden geliyor.
Türkiye’nin dünya oyun pazarındaki konumunu değerlendirir misiniz? Pazardaki payımız, odaklandığımız oyun türleri gibi alt başlıklarda baktığımızda nasıl bir gerçeğimiz var?
Türkiye henüz gelir anlamında o seviyede olmasa dahi gerek oyun geliştiren ekip sayısı gerekse potansiyel olarak dünyanın önde gelen ülkelerinden biri konumunda. Türkiye oyun sektörünün büyüme oranı dünyadaki büyüme oranın önünde seyrediyor. Pazardaki payımız da gün geçtikçe artıyor. Özellikle mobil platformda, mobil oyunlar özelinde de hypercasual oyun türünde de çok başarılı oyun stüdyolarına sahibiz.
Türkiye’de oyun girişimlerinin önemli bir potansiyele sahip olduğu, ancak global çaplı başarılar yaratabilmek için hem finansal hem de stratejik desteğe ihtiyacı oldukları belirtiliyor. Siz yatırımlarınızı hangi model ile gerçekleştireceksiniz?
Çok doğru bir tanım yapılmış. Oyun girişimlerimizin çok önemli potansiyelleri var. Global çapta başarılar elde ediyorlar ve elde etmeye devam edecekler. Bunun için de hem finansal hem de stratejik olarak desteğe ihtiyaçları var. Bizim de yatırım modelimiz tamamen bunun üstüne kurulu. Yatırım yaptığımız bütün girişimlerimize sahip olduğumuz bütün bilgi, tecrübe ve bağlantılarımızı sonuna kadar açarak onları elimizden gelen her türlü konuda stratejik olarak desteklemeye çalışıyoruz.
Dünyada bu alanda neler konuşuluyor? Biz sürecin neresindeyiz?
Oyun sektörü bence dünyada dinamikleri en hızlı değişen sektör konumunda. Kendini sürekli olarak yenileyen bu sektörde her yıl yeni konular üzerinde konuşuyoruz. Son dönemlerde oyunların yalnızca oyun oynanan uygulamalar olmadığını, oyuncuların aynı zamanda sosyalleştiği bir platforma dönüşünü görüyoruz. Pandeminin de bu konuda olumlu anlamda ciddi destekleri oldu. Birçok major oyunda da bu etkileri gördük. Bu yapı üstüne kurulu Roblox 1 yılda şirket değerini 4 Milyar dolardan 29 Milyar dolara çıkardı. Son zamanlarda da NFT’lerin oyun dünyasına girişini görüyoruz. Bu durum da oyunlar için yeni bir gelir modeli oluşturmaya başladı. Önümüzdeki aylarda bu konuyla çok daha fazla karşılacağımızı düşünüyorum. Biz de bu gelişmeleri takip ediyoruz. Öncü olamasak da çok uzakta kaldığımızı düşünmüyorum.