Bahtiyar AKIN
1- Kısaca kendinizi tanıtır mısınız?
1989 İzmir doğumluyum ve evliyim. Melek Mira adında bir kızım var. Meslek hayatıma çocuklara yönelik Spoyad Basketbol Akademisi’ni kurarak başladım ve kulüp başkanlığı yaptım. Ardından gayrimenkul sektöründe çalışmalara devam ettim. Son olarak ise girişimcilik kapsamında edindiğim tecrübeyi aile şirketimiz Orkinos Restoran kapsamında Yönetim Kurulu Başkanı olarak devam ettiriyorum.
2- Hobilerinizi bizimle paylaşır mısınız?
Özellikle kendimi farklı alanlarda geliştirme amacı ve bu kapsamda iş, sosyal ve özel hayat anlamında daha verimli olmak adına hobilerimi seçtim. Bedensel ve zihinsel olarak katkı sağlayan Krav Maga, takım olabilme bilinci ile voleybol, deneyimin katkısının insanı farklı bir noktaya taşımasını bilerek yeni yerler keşfetmek ve kendi sektörümde farklı içerikler sunmak adına yeni lezzetler tatmak hobilerim arasında.
3- Hangi sektörde faaliyette bulunuyorsunuz? İşinizle ilgili kısaca bilgi verir misiniz? Faaliyette bulunduğunuz sektördeki gelişmeleri anlatır mısınız?
Gıda sektöründe faaliyet göstermekteyiz. Aile şirketi olarak yarım asırdan fazladır balık restoranı işletmeciliği tecrübemiz var. 23 senedir Orkinos Restoran markasıyla aynı yerimizde (Guzelyalı’da) faaliyet gösteriyoruz. Özel ürünlerimizi oluşturmak ve müşterilerimize sunmak adına, Ar-Ge çalışmalarımızı sürekli hale getirerek ve inovatif bakış açısıyla tüm Dünya’da gelişen yemek kültürünü takip ediyoruz. Kendimize has bakış açısıyla yaklaşmaya çalışıyor ve yeniliğe hızlı adapte olma konusunda süreçlerimizi oluşturuyoruz. İzmir’de gastronomi sektöründe yukarı doğru bir ivme var ve bu ilgi bizleri de gelişim konusunda diri tutuyor ve heyecanlandırıyor. Örneğin son dönemde Michelin yıldızlı restoranların çoğalması ile müşteri beklentileri değişiyor. Son dönemki gelişmeler şehrimiz kapsamında, zengin deniz ürünlerinin ve organik tarım ürünlerinin dikkati daha fazla çekmesini sağlıyor.
4- 2024’e ilişkin ekonomik değerlendirmelerinizi ve ekonomik beklentilerinizi paylaşır mısınız?
Küresel ekonomik koşullar ülke içindeki politik ve ekonomik gelişmelere bağlı olarak şekilleniyor. Büyüme potansiyeli, enflasyon oranları, işsizlik seviyeleri ve döviz kurları gibi faktörler önemli rol oynuyor. Bu yıl ekonomik beklentimi, ekonomik istikrarın sağlanması, yatırımların artması ve gelir dağılımının adaletli bir şekilde düzeltilmesi olarak ifade edebilirim.
5- Neden EGİAD? EGİAD’dan beklentileriniz neler? EGİAD’ın çalışmaları hakkında görüşleriniz neler?
EGİAD nitelikli iş insanlarının bir arada olduğu multidisipliner bir STK. Burada bilgi paylaşımı ve sektörlerde oluşan gelişmeleri yakından takip etme olanağı sağlanmakta. Bu EGİAD’dan beklentimi karşılıyor. EGİAD’ın çalışmalarını oldukça etkili buluyorum. Çünkü genç iş insanlarının girişimcilik ruhunu destekleyerek iş dünyasına katkıda bulunmalarına yardımcı oluyor.
Bu da kent ve bölge ekonomisine olumlu bir etki yapıyor.
Buse AŞNÜK
1- Kısaca kendinizi tanıtır mısınız?
İTÜ Endüstri mühendisliği bölümünden mezunum. Eğitimimi tamamladıktan sonra University of California’da liderlik ve yönetim alanında yüksek lisansımı yaptım. 2020 yılında aile şirketimiz olan Menderes Geotermal Elektrik Üretim A.Ş.’de (MEGE) Verimlilik Analizi ve Yönetimi Sorumlusu olarak işe başladım. Şirketimizde görev yapan teknik personel ile birlikte iş akışı ve üretimin başarısının takibini yapıyorum. Aynı zamanda yönetim ile birlikte yeni yatırımların planlanması ve takibi konusunda çalışmaktayım.
2- Hobilerinizi bizimle paylaşır mısınız?
İş dışında doğa yürüyüşleri yapmak ve psikoloji alanında kitap ve makale okumaktan keyif alırım.
3- Hangi sektörde faaliyette bulunuyorsunuz? İşinizle ilgili kısaca bilgi verir misiniz? Faaliyette bulunduğunuz sektördeki gelişmeleri anlatır mısınız?
Şirketimizin ana faaliyet konusu jeotermal kaynağa dayalı elektrik üretmektir. Yeraltı suları ve gazının sıcaklığı kullanılarak elektrik üretimi gerçekleştirilir. Yeraltından alınan jeotermal suyun sıcaklığı belli bir dereceye kadar alınıp, kullanıldıktan sonra yer altına tekrar gönderilir ve bu döngü devam eder. Türkiye’de jeotermal kaynağa dayalı ilk elektrik santralini 2006 yılında Dora 1 ismiyle kuran MB Holding, ilgili sektörün öncüsü olmuştur ve sektördeki yatırımları büyüyerek devam etmektedir. Sektörde son yıllarda yeşil enerji ve sürdürülebilirlik konuları ile birlikte farkındalık artmakta ve jeotermal enerjinin yenilenebilir enerji grupları içerisindeki önemi öne çıkmaktadır. Jeotermal, elektrik üretiminin yanında sera ve şehir ısıtmacılığı, meyve sebze kurutma, balıkçılık gibi önemli alanları destekleyen önemli bir kaynaktır. 2024 yılında Türkiye 1700 MW kurulu jeotermal elektrik santralleri gücü ile Avrupa’da 1., Dünya’da 4. sırada yer almıştır. Sektörde hızla değişen teknoloji, yeraltı minarellerini kontrol etmekte kullandığı kimyasalların ve rezervuar yönetiminin başarısına aralıksız destek vermektedir. Bunların yanında kuyu içi pompa teknolojilerindeki gelişmeler kaynak verimliliğini arttırmaktadır. Jeotermal elektrik santrallerinin başlangıçta teknolojileri ağırlıklı olarak yurtdışından temin edilmekteydi. Bu da ülkemizden yurtdışına kaynak aktarımına neden olmaktaydı. Fakat günümüzde kullanılan ekipmanlarının birçoğu yerli üretimin başlamasıyla birlikte başarıyla imal edilmektedir. Yenilenebilir enerji kaynaklarını destekleme mekanizması kapsamında sektörümüz için belirlenen teşvikli fiyatlandırma çalışmaları da sektörün yatırım ve devamlılık kararları üzerinde etkili olmaktadır.
4- 2024’e ilişkin ekonomik değerlendirmelerinizi ve ekonomik beklentilerinizi paylaşır mısınız?
2024 yılı ve 2025 yılının ilk yarısına kadar özellikle yenilenebilir enerji sektöründe yatırım beklememekteyiz. Nedeni düşük fiyatlar, yüksek kredi faizleri ve belirsizlik ortamıdır. 2024 yılı için hedefimiz var olan yatırımları iyileştirmeler yaparak daha verimli hale getirmektir. 2025 yılına hazırlık amacıyla da rezervuarımızı geliştirme calışmaları ile yeni derin sondajları ile desteklemektir.
5- Neden EGİAD? EGİAD’dan beklentileriniz neler? EGİAD’ın çalışmaları hakkında görüşleriniz neler?
EGİAD hem yaptığı çalışmalarla hem de üyelerinin dinamizmi ve başarılarıyla yoluna devam etmekte olan bir topluluktur. Bu toplumun içerisinde yer almaktan gurur duyuyorum. EGİAD bünyesinde faaliyet gösteren komiteler aracılığıyla farklı sektörlere tecrübe ve görüş aktarımı ile sağlanan gelişme aynı zamanda benim de mesleki gelişimime faydalı olmaktadır.
Ethem UYSAL
1- Kısaca kendinizi tanıtır mısınız?
15 Mart 1993 Manisa Salihli doğumluyum. Lise öğrenimimi Sekine Evren Anadolu Lisesi’nde tamamladım. Yaşar Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümünü bitirdim. Aile şirketimiz olan Uysallar İnşaat ve Tarım Ürünleri Ltd. Şti.’inde ki görevimden sonra kendi girişimimle kurmuş olduğum Utech Elektrik Mühendislik firmasının Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürütmekteyim.
2- Hobilerinizi bizimle paylaşır mısınız?
Hobilerim arasında bateri çalmak en büyük tutkum. Lisede başlamış olduğum bateri çalma merakı zaman içerisinde amatörlükten profesyonelliğe geçmemi sağladı. Yoğun iş stresinden ve günlük yaşantıdan kaçmak için meditasyonun da bana iyi geldiğini düşünüyorum. Diğer bir hobim de tenis oynamak. Haftada üç gün tenis oynuyorum.
3- Hangi sektörde faaliyette bulunuyorsunuz? İşinizle ilgili kısaca bilgi verir misiniz? Faaliyette bulunduğunuz sektördeki gelişmeleri anlatır mısınız?
Yönetim Kurulu Başkanlığını yaptığım Utech Elektrik Mühendislik olarak; nitelikli bina, gökdelen ve toplu konut projelerinde elektrik taahhüt işleri yapmaktayız. Gün geçtikçe apartman kültüründen daha çok 400-500 dairelik toplu yaşam alanlarının oluştuğu bu yapılarda; kuvvetli ve zayıf akım tüm elektrik ihtiyaçlarını karşılayabilir durumdayız. Bunun yanında kendi girişimimiz olan elektrikli araç şarj istasyonlarında İzmir de iyi bir marka oluşturmayı başardık. Ayrıca Gökdelen projelerinin cephe aydınlatma sistemleri, zayıf akım sistemleri de diğer öne çıktığımız faaliyetlerimiz arasında.
4-2024’e ilişkin ekonomik değerlendirmelerinizi ve ekonomik beklentilerinizi paylaşır mısınız?
2024 yılında 2023 yılının izleri hala süregelmekte. Yıl içerisindeki yerel seçimler, İsrail – Filistin savaşı gibi etkenlerle biraz daha kontrollü bir piyasa olacağını düşünüyorum. Enerji krizi ve Avrupa ülkelerinin ticari manevralarıyla da tüm yıl agresifleşmeyen durağan bir piyasa olacağını düşünmekteyim.
5- Neden EGİAD? EGİAD’dan beklentileriniz neler? EGİAD’ın çalışmaları hakkında görüşleriniz neler?
EGİAD’ın; yöneticileri, uzman kadrosu ve üyeleri ile Türkiye de bulunan tüm STK’lara örnek gösterilecek bir kuruluş olduğunu düşünüyorum. Yapılan eğitimler, sempozyumlarla aslında EGİAD okul olarak görünmekte. Üye olan herkesin bu oluşum sayesinde kendisini eğitebileceğini, kişisel gelişimine katkıda bulunabileceğini düşünmekteyim. EGİAD ikinci ailem, bu dernekte olduğum için çok mutluyum.
İlayda SERTER
1- Kısaca kendinizi tanıtır mısınız?
1996’da İzmir’de dünyaya geldim. İzmir Amerikan Koleji’nden mezun olduktan sonra üniversite için İstanbul’a gittim. İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde Medya ve İletişim Sistemleri Bölümü’nde lisans, Pazarlama İletişimi Bölümü’nde ise yüksek lisansımı tam burslu olarak tamamladım. Üniversitenin 1 senesini de Madrid’de Erasmus’ta geçirdim. Daha önce lisede de değişim öğrencisi olarak 1’er ay Milano ve Oslo’ya gitmiştim. Mezun olduktan sonra 3 sene İstanbul’da global reklam ajanslarında dünyaca ünlü birçok markanın reklam ekibinde çalıştım. Daha sonra İzmir’e dönerek kendi işletmelerimi kurdum: Zeytincik Çiftlik ve Zeytincik Tiny Çeşme. Büyüdüğüm topraklara dönerek, yeni nesil bir iş modeliyle İzmir’den aldığımı İzmir’e geri vermeye çalışan genç bir girişimci olarak tanıtabilirim kısaca kendimi.
2- Hobilerinizi bizimle paylaşır mısınız?
En büyük hobim müzik diyebilirim. 8 yaşımdan beri piyano çalıyorum. Lise dönemimde ise şan ve solfej eğitimini buna ekledim. Şan eğitimi almaya devam ediyorum. Amatör olarak şarkı söylüyorum.
Başka bir tutkum ise seyahat etmek ve yeni yerler keşfetmek, farklı kültürler tanımak. Zaten bu konudaki merakımı değişim öğrencisi olarak katıldığım programlardan da anlayabilirsiniz. Gittiğim her ülkede, şehirde bir dostumun, çalacak bir kapımın olması çok hoşuma gidiyor. Lokal deneyimlerin çok değerli olduğuna inanıyorum.
3- Hangi sektörde faaliyette bulunuyorsunuz? İşinizle ilgili kısaca bilgi verir misiniz? Faaliyette bulunduğunuz sektördeki gelişmeleri anlatır mısınız?
Turizm sektöründe faaliyet gösteren 2 farklı işletmem var: Zeytincik Çiftlik ve Zeytincik Tiny Çeşme. İstanbul’daki işimden istifa edip İzmir’e döndüğüm dönem tam pandemiye denk gelmişti. İstanbul’da Home Office çalışırken beyaz yakalılardaki şehirden kaçıp doğaya yerleşme isteğini analiz etmiştim. Ben de yeni işimi bu ihtiyaçlara yönelik olarak geliştirmek istedim. Tatil bölgelerinde yaz-kış yaşayıp bahçemizden kendi ürünlerimizi toplayabileceğimiz bir yer hayal ettim ve bu hayali kendini kente kısılıp kalmış hisseden tüm insanlara yaşatmak istedim. Zeytincik Çiftlik markası böyle doğdu. Daha sonra bahçe alanımız çok büyük olduğu için butik düğün organizasyonları da yaptırmaya başladım.
Zeytincik Tiny Çeşme için ise son dönemlerin popüler konaklama seçeneklerinden olan Tiny House konsepti ile doğayla bütünleşik bir iş fikri için Çeşme’de yer arayışına girdim. Çeşme Ovacık’ta bulduğum arazide kurduğum Tiny House’lar ile Zeytincik Tiny markası doğdu. Hem doğayla bütünleşik ve izole bir tatil planlayan hem de Çeşme’nin eğlence hayatına ve popüler bölgelerine yakın olmak isteyen misafirlerimize hizmet verdiğimiz Zeytincik Tiny ile yoluma devam ettim. Yeni işletmemde özellikle Tiny House’ları tercih etmemin bir diğer önemli nedeni ise: doğaya zarar vermeden, tamamıyla doğayla bütünleşik bir hayat sağlamasıydı. Burada da evlerimiz bir limon bahçesinin içinde bulunuyor.
4- 2024’e ilişkin ekonomik değerlendirmelerinizi ve ekonomik beklentilerinizi paylaşır mısınız?
Globalde de Türkiye’de de kademeli olarak yavaşlayan bir ekonomik dönemdeyiz. Uzunca bir süredir küresel enflasyonda belirgin gerilemeler yaşanıyor. Ülkece üst üste 2 tane seçim geçirdik ve şimdi bu yaptığımız seçimlerin sonuçlarını yaşamaya geldi sıra. Son 2 yıldır sıkılaşan finansal koşulların gevşemeye başlayıp başlamayacağını merak ediyorum.
5- Neden EGİAD? EGİAD’dan beklentileriniz neler? EGİAD’ın çalışmaları hakkında görüşleriniz neler?
Benim sivil topluma olan merakım aileden geliyor aslında. Babam Bedri Serter fahri EGİAD üyelerimizden, abim Yağız Serter geçmiş dönem yönetim kurulu üyelerimizden. Dolayısıyla ben EGİAD’ın içinde büyüdüm diyebilirim. Ayrıca kendim de Rotary gibi sivil toplum kuruluşlarında Bölge Interact Temsilciliği gibi görevler alarak ülkemizi global masalarda temsil etmiş biriyim. Dolayısıyla STK’cılıktan büyük keyif alıyorum. EGİAD’ı Ege Bölgesi’nde ekonomik ve sosyal yaşamın tüm alanlarında sürdürülebilir değerler yaratan Atatürkçü liderlerden oluşan bir dernek olarak görüyorum. Bunun bir parçası olmaktan gurur duyuyorum. Birlikte güçlü olduğumuza ve daha nice güzel işlere imza atacağımıza inanıyorum.
Kerem BAYRAKTAROĞLU
1- Kısaca kendinizi tanıtır mısınız?
Merhaba ben Kerem Bayraktaroğlu. 27 yaşındayım. İlköğretim ve liseyi İzmir Amerikan Koleji’nde tamamladıktan sonra Koç Üniversitesi işletme ve Ekonomi bölümlerinden mezun oldum. 4 senedir Becergen İnşaat olarak İzmir bölgesinde inşaat yapıyoruz. EGİAD’da üçüncü senem. Uluslarası İlişkiler ve Dış Ticaret Komisyonunda Başkan Vekiliyim. EGİAD’da olmaktan çok mutluyum.
2- Hobilerinizi bizimle paylaşır mısınız?
Balık tutmayı, rüzgâr sörfü yapmayı, arkadaşlarımla ve ailemle buluşup dolaşmayı severim.
3- Hangi sektörde faaliyette bulunuyorsunuz? İşinizle ilgili kısaca bilgi verir misiniz? Faaliyette bulunduğunuz sektördeki gelişmeleri anlatır mısınız?
Becergen İnşaat olarak 30 yıldır inşaat sektöründeyiz. Babam Kazım Bayraktaroğlu’yla ortağız. Genelde Çeşme bölgesinde inşaatlarımıza devam ediyoruz ve villa tipi projeler geliştiriyoruz. Gelişen teknoloji ile beraber yeni iç ve dış tasarım seçenekleri, ürünleri arttı. Gelişen teknoloji ile beraber mimarlar daha hızlı bir şekilde projelendirme çalışmalarını yapabiliyor. Yapı denetim firmalarının denetlemeleri ile daha güvenilir yapılar ortaya çıktı diyebiliriz.
4- 2024’e ilişkin ekonomik değerlendirmelerinizi ve ekonomik beklentilerinizi paylaşır mısınız?
2024’te mevduat faiz oranlarının ve kredi faiz oranlarının düşmesi tüm sektörlerin ihtiyacı. Dövizdeki hareketlenmenin durması temennimiz.
Bunların sektördeki soru işaretlerini kaldıracağını ve tüm sektörleri hareketlendireceği düşüncesindeyim. Fakat 2024’te enflasyon ve faiz oranlarının aşağı yönlü çok gideceğini düşünmemekteyim.
5- Neden EGİAD? EGİAD’dan beklentileriniz neler? EGİAD’ın çalışmaları hakkında görüşleriniz neler?
Babam da eski bir EGİAD üyesi. Onun önerisi ile derneğe katıldım. EGİAD çok sosyal bir dernek. Bolca etkinlik oluyor. Bu etkinlerde hem sosyalleşme şansımız oluyor hem de hiç bilmediğimiz konularda, sektörlerde bilgi sahibi oluyoruz. Bu sayede benim beklentimi de karşılıyor. EGİAD’ın çalışmalarını çok başarılı ve efektif buluyorum.
Rıfat HAZAN
1- Kısaca kendinizi tanıtır mısınız?
Merhaba, ben Rıfat Hazan. Mimari tasarım ve inşaat alanlarında yenilikçi ve özenli bir yaklaşım benimsemiş bir profesyonelim. 1991 yılında İzmir’de doğdum. Eğitimimi İzmir Amerikan Koleji sonrasında Pratt Institute’da aldım. Kariyerim içerisinde her zaman yenilikçi, özgün ve estetik tasarımlara imza atmaya özen gösterdim. Her projemde tutkumu, alışılmışın dışında olmayı, yapılan yapının içinde yaşanacak yaşamı daha keyifli ve coşkulu hale getirebilmeyi amaçladım. Amacım, yalnızca estetik değil, aynı zamanda yerine uygun, fonksiyonel ve çevresel sürdürülebilirliği ön planda tutan mekanlar tasarlamak. Bir hikayesi olan yaşam alanları beni her zaman heyecanlandırmıştır. Ben de bu nedenle projelerimde o mekânın, yapının ya da şehrin dokusunu, en doğru şekilde projeme yansıtmaya özen gösteriyorum.
2- Hobilerinizi bizimle paylaşır mısınız?
Sanatın hemen hemen her türüne ve akımına büyük ilgi duyuyorum. Özellikle modern sanat, pop art ve sokak sanatı benim için çok büyük bir ilham kaynağı. Ayrıca tabii ki, farklı kültürleri, bu kültürlerin ritüellerini ve tasarıma yansımalarını keşfetmek için seyahat ediyor ya da bolca araştırıyorum. Müziğin de hayatımda oldukça önemli bir yerde olduğunu söyleyebilirim. Davul (bateri) çalmak, playlistler yapmak beni rahatlatıyor.
3- Hangi sektörde faaliyette bulunuyorsunuz? İşinizle ilgili kısaca bilgi verir misiniz? Faaliyette bulunduğunuz sektördeki gelişmeleri anlatır mısınız?
Şu anda RE-Mimarlık Markası ile mimari tasarım, ürün tasarımı ve görselleştirme alanlarında, Rıfat Hazan olarak da gayrimenkul geliştirme ve inşaat alanlarında faaliyet göstermekteyiz. Mimari tasarım ve yapı sektörleri, son yıllarda çevresel sürdürülebilirlik, enerji verimliliği ve teknolojik entegrasyon gibi konularda büyük bir evrim geçirdi. Akıllı binalar, yeşil çatılar, sıfır enerji temalı bina gibi kavramlar artık sektörümüzün aranan değerleri arasında. Bununla birlikte dijital fabrikasyon ve yapay zekâ da son dönemde sıklıkla duyduğumuz konular. Bu konularda da kendimizi eğitmek ve projelerimizde uygulamak için adımlar atıyoruz.
4- 2024’e ilişkin ekonomik değerlendirmelerinizi ve ekonomik beklentilerinizi paylaşır mısınız?
2024 yılı ekonomik beklentilerim genel olarak optimist bir çerçevede şekilleniyor. Dünya genelindeki ekonomik belirsizliklere rağmen, teknolojik gelişmeler ve yenilikçi çözümler sayesinde yeni fırsatların ortaya çıkacağını düşünüyorum. Özellikle tasarım ve inşaat sektörlerinde, sürdürülebilirlik ve enerji verimliliği odaklı projelerin önemi artıyor. Bu alandaki yatırımların ve halihazırda sürdürülen projelerin artacağını düşünüyorum.
5- Neden EGİAD? EGİAD’dan beklentileriniz neler? EGİAD’ın çalışmaları hakkında görüşleriniz neler?
EGİAD’a katılmamın başlıca sebebi, başka sektörlerden diğer girişimci ruha sahip genç profesyonellerle bir arada olmak. EGİAD, bana hem sektörümdeki yenilikleri takip etme fırsatı sunuyor hem de disiplinler arası iş birliklerine ve yeni network’lere olanak sağlıyor. EGİAD’ın çalışmaları, bölgesel ve ulusal düzeyde genç girişimleri teşvik edici bir role sahip. Bu çalışmaların bizi geleceğe taşıyacak, yenilikçi fikir ve projeleri geliştirmemizde büyük katkı sağlayacağını düşünüyorum.