Doğancan EROL
1. Kısaca kendinizi tanıtır mısınız?
15 Kasım 1992 Ankara doğumluyum. İlk, orta ve lise öğrenimimi TED Ankara Koleji’nde tamamladım. Yeditepe Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldum. Daha sonra İngiltere’de University Of Kent Mimari Koruma alanında Tezli Yüksek Lisansımı bitirdim. Hala Haliç Üniversitesi İşletme Bölümü Doktora öğrencisi olarak eğitim hayatıma devam etmekle beraber 2016 yılından itibaren firmamızda devraldığım Genel Müdürlük görevimi sürdürmekteyim.
2. Hobilerinizi bizimle paylaşır mısınız?
Hobilerim arasında aksatmamaya en çok önem gösterdiğim konu spor yapmak. Bunun yanında doğa yürüyüşlerini çok severim. Kendime zaman ayırıp kitap okumak ve fırsat buldukça denize açılmak vazgeçilmezlerimdir.
3. Hangi sektörde faaliyette bulunuyorsunuz? İşinizle ilgili kısaca bilgi verir misiniz? Faaliyette bulunduğunuz sektördeki gelişmeleri anlatır mısınız?
Gürya İnşaat olarak kültür varlıklarının projelendirilmesi ve restorasyonu üzerine 20 yıllık tecrübesiyle faaliyet gösteren bir firmayız. İcra ettiğimiz işin hassasiyetinin ve sorumluluğunun bilinciyle elimizin değdiği her projede eseri koruyacak, aynı zamanda değer katacak çözümler sunuyoruz. Çünkü biz eseri korumanın tarihi korumak olduğu bilinciyle çalışıyoruz. Yine de ne yazık ki farklı kültürlere sahip onlarca uygarlığa ev sahipliği yapmış, kültürel varlıkları ile dünyanın en zengin coğrafyasında yaşıyor olmamıza rağmen tarihimize ve eserlerimize olan ilgi ve alaka istenilen noktada değil. Birçok Avrupa ülkesinin yaz turizminden daha çok kültür turizmini ön plana çıkarıyor olması aslında ülkemiz için nasıl bir potansiyelden yararlanılmadığını gözler önüne seriyor. Yaz turizmi Türkiye için ekonomik anlamda önemli bir lokomotif olmasına rağmen aynı ekonomik potansiyele sahip kültür turizminden hala yeterli verim alınamamakta. Sektörün bu anlamda bir yatırım ağına ve odaklanmaya ihtiyacı olduğunu düşünmekteyim.
4. 2020’e ilişkin değerlendirmelerinizi paylaşır mısınız?
Aslında 2019 gibi zor bir yılı bitirirken 2020 yılının özellikle 2. çeyreğinden itibaren bir iyileşme beklentisi oluşmuştu fakat artıkbu gerçekleşmesi mümkün olmayan bir beklenti haline geldi. 2020 yılının birçok alışılmış düzeni bozacak, birçok yenilikleri de hayatımızın merkezine koyacak bir yıl olarak görüyorum. Ekonomik anlamda firmaların nakit akışını sürdürebilmesi adına bankalara büyük bir sorumluluk düşüyor. Fakat görüyoruz ki özellikle özel bankalar kamu bankalarının verdiği desteğin çok gerisinde kalıyor. Bu noktada TOBB’nin üyelerine bankalar nezdinde destek olması ve bu zorlu süreçte beraber hareket etmesi bütün üyelerine moral olacaktır. Bu yaz itibari ile olası bir normale dönüş sürecinin ekonomiye büyük bir katkı sunacağını ve özellikle Ağustos ayı itibariyle de ekonomik canlanmanın başlayacağını düşünmekteyim.
5. Neden EGİAD? EGİAD’dan beklentileriniz neler? EGİAD’ın çalışmaları hakkında görüşleriniz neler?
EGİAD ailesinin bir üyesi olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Bu zor süreçte oluşturulan kriz masası ve üyelere iletilen güncel devlet destek paketleri ve banka düzenlemeleri biz üyeler için çok faydalı oluyor. Yeni üye olmama rağmen aidiyet duygusunu hızlı bir şekilde hissettim. Beklentim bu samimi ortamın sürmesi ve değerli üyelerle daha yakın bir ortamda hem sosyal anlamda hem de ticari anlamda sıkı ilişkilerin geliştirilmesidir.
Mesut ŞİMŞEK
1. Kısaca kendinizi tanıtır mısınız?
1981 Divriği doğumluyum. İlk ve orta öğrenimimi burada tamamladıktan sonra öğretmen lisesi ve ardından İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü’nü okudum. Ege Üniversitesi’ndeki eğitimimi 2004 yılında tamamladıktan sonra iş hayatına İzmir’de başladım. Çeşitli reklam ajanslarındaki deneyimlerimin ardından 2011 yılında Ala Marka İletişim Hizmetleri’ni kurdum. 9 yıldır ajans başkanlığı yapıyor ve eğitimime de İstanbul Üniversitesi İşletme bölümü ile devam ediyorum. EGİAD’ın yanısıra İzmir Reklamcılar Derneği, Kalite Derneği ve Lions International üyesiyim. 2012 yılında eşim Hande ile evlendim. 7 yaşında Bade ile 3 yaşında Özde isminde iki kızımız var.
2. Hobilerinizi bizimle paylaşır mısınız?
8 yıl voleybol oynadım ama maalesef omuz sakatlığı nedeniyle bırakmak zorunda kaldım. Fırsat buldukça ahşap oymacılığı ile ilgilenmeye çalışıyorum. Bu aralar en sevdiğim etkinlik kızlarım ile kısa mesafeli de olsa doğa yürüyüşleri yapmak diyebilirim.
3. Hangi Sektörde faaliyette bulunuyorsunuz? İşinizle ilgili kısaca bilgi verir misiniz? Faaliyette bulunduğunuz sektördeki gelişmeleri anlatır mısınız?
Reklam ajansı olarak faaliyetlerimizi birkaç ana koldan yürütmeye gayret gösteriyoruz. Görsel iletişim tasarımları bu kollardan birisi. Bu kapsamda farklı alanlarda markaların tasarım ihtiyaçlarını karşılamaktayız. Bununla birlikte dijital medyada da müşterilerimize hizmet veriyoruz. Dijital reklamcılık ve sosyal medya yönetimi bu alandaki faaliyetlerimiz arasındadır. Reklam materyallerinin üretilmesinde de gereken desteği veriyor, fikir ve tasarımın ajansımızda hazırlanması doğrultusunda çözüm ortaklarımızla markaların ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Diğer bir konu ise siyasal iletişim. Bu alanda da çeşitli milletvekili ve belediye başkan adaylarının kampanya süreçlerini yönettik.
Asıl önem verdiğim ve ajansımızın eğildiği konu ise iletişim danışmanlığıdır. Dijitalleşme çağı tüm sektörleri olduğu gibi bizleri de ciddi anlamda etkiledi. Tüketicilerin beklentileri ve yaşam tarzı da dijitalleşme ile birlikte değişti. Bu süreçte işlerin niteliğinden çok niceliği, iletişimin kalitesinden çok mecraların çeşitliliği ve bu mecralardaki frekansların yüksekliği öne çıktı. Bu durum yeni medya için yeni planlamacıları güçlü kılarken geleneksel ajansları zora soktu. Markalar içinse bir karmaşa ve bilinmezlik ortamı oluştu. Marka iletişimi sürecini yönetmek artık her zamankinden daha zorlaştı. Bir yandan yeni çağa ayak uydurmaya çalışan markalar bir yandan da sınırsız ve limitsiz mecralar arasında kaybolmamaya çalışıyor. Bu durumda neyi neden yaptığınız ve yapmanız gerektiği o çalışmayı yapmaktan daha önemli bir hal aldı. Tam da bu noktada doğru stratejiyi oluşturmak, planlamak ve yönetmek işi üretmekten çok daha önemli oldu. Ajansımızın evrildiği alan da burası diyebilirim.
4. 2020’e ilişkin değerlendirmelerinizi paylaşır mısınız?
2020 sanırım tüm dünya için kayıp bir yıl olarak tarihe geçecek. Ekonomik anlamda zaten zor zamanlar geçiren ve ciddi daralmalar yaşayan ülkeler şimdide Covid-19 salgını ile tamamıyla çöküşe geçti. ABD’nin resesyona girdiği söylentileri, Avrupa’nın salgınla olan savaşı ve özellikle Çin’in üretim faaliyetlerinin ciddi anlamda azalması ile Çin sanayisine bağlı dünya ekonomilerinin zora girmesi dünyayı alt üst etti. Şu anda pek fark etmesek de bu durumun yansımalarını ilerde çok daha önemli ölçülerde hissedeceğiz.
Ülkemiz özelinde ise durum daha vahim haller alabilir. Ekonomik krizin iyiden iyiye kendini hissettirdiği bir ortamda bir de virüs salgını ile mücadele 2020’yi kapatmamıza neden olacak. Tabi bunu fırsata çevirebilir ve yerli üretimi güçlendirebilirsek birkaç yıla bambaşka şeyler konuşuyor olabiliriz. Ekonomiyi şu anda salgından bağımsız değerlendirmek sanırım mümkün değil. Belki de yeni bir dünya düzeninin temelleri atılıyor.
5. Neden EGİAD? EGİAD’dan beklentileriniz neler? EGİAD’ın çalışmaları hakkında görüşleriniz neler?
Günümüzdeki en önemli değer bilgidir. Bilgiye ulaşmak, deneyimleri paylaşmak ancak bunlara sahip kişilerin bir araya gelmesi ile mümkün olabilir. Aynı zamanda çağımız yenilikçi düşüncenin, hızlı hareket etmenin, değişen dünyaya ayak uydurabilmenin çağıdır. Tüm bunların mümkün olabilmesi için gençlerin bir arada olabilmesi lazım. Bu koşulların EGİAD’da olduğu kanaatindeyim. Gerek yurtiçi ve İzmir özelinde ve gerekse yurtdışı dernek çalışmalarında da zaten bunu yansıttığını düşünüyorum.
Murat ÇEKİRDEK
1. Kısaca kendinizi tanıtır mısınız?
1985 yılında Malatya’da doğdum. 2011 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Makina Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Lisans eğitimim sırasında öğrenci değişimi programı ile 6 ay süreyle İtalya Floransa Üniversitesi’nde okudum ve 2016 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi, Makina Mühendisliği Bölümü, Enerji Anabilim Dalı’nda yüksek lisans eğitimimi tamamladım. 2010 yılında henüz üniversite öğrencisiyken temellerini attığım şirketimle beraber yenilenebilir enerji sektöründe çalışmaya başladım ve şu anda yenilenebilir enerji alanında faaliyet göstermekte olan XGEN Enerji’nin yönetici ortağı olarak görev yapmaktayım.
2. Hobilerinizi bizimle paylaşır mısınız?
Çok erken yaşlarımdan bu yana basketbol oynuyorum. Bunun yanı sıra günlük yaşamın stresinden uzaklaşmak ve sağlıklı bir hayat sürmek adına düzenli olarak fitness yapıyorum. Son dönemlerde ise kitesurf ve snowboard yapmaya merak sardım ve bu konularda kendimi geliştirmeye çalışıyorum. Bunlar dışında kalan sürelerde ise para piyasalarını takip ediyorum ve amatör olarak forex üzerinden işlem yapmaya çalışıyorum.
3. Hangi Sektörde faaliyette bulunuyorsunuz? İşinizle ilgili kısaca bilgi verir misiniz? Faaliyette bulunduğunuz sektördeki gelişmeleri anlatır mısınız?
Kurucu ortağı olduğum şirketim Xgen Enerji, yenilenebilir enerji sektörüne özel ürün ve hizmetler geliştiren yeni nesil bir mühendislik firması olup 2010 yılından günümüze sadece Rüzgar ve Güneş Enerjisi alanında çözümler üretmektedir. Xgen Enerji olarak rüzgar enerji santrali geliştirme aşamasında, rüzgar ölçüm istasyonlarının kurulması ve işletilmesi süreçlerinde anahtar teslim hizmetler sunmaktayız. Bu alandaki güçlü uluslararası partnerlerimizle beraber yalnızca Türkiye’de değil, rüzgar enerji santrallerinin henüz gelişme aşamasında olduğu Makedonya, Ukrayna, Gürcistan, Özbekistan, Afganistan, İran gibi çevre ülkelerde de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bunun yanı sıra rüzgar türbini üreticileri için yüksek hassasiyet beklentisi bulunan %100 yerli mekanik aksam imalatları yapmaktayız. Geçtiğimiz yıllarda bu alanda uluslarası rüzgar türbini firmalarının Türkiye operasyonlarına imalatlar gerçekleştirirken son bir kaç yıldır bu firmaların global onaylı tedarikçisi olarak tüm dünyadaki operasyonlarına da hizmetler veriyoruz.
4. 2020’e ilişkin değerlendirmelerinizi paylaşır mısınız?
Bu yazıyı yazdığım sıralarda dünya ekonomisine büyük hasar veren korona virüsü nedeniyle evde çalışmak zorunda kalmıştım, o bakımdan 2020 için çok olumlu düşüncelerimin olduğunu söyleyemeyeceğim. Ülkemizde 2018 yılından bu yana devam eden ekonomik krize ek olarak, zaten yaklaşmakta olduğunu bildiğimiz küresel krizin virüs olayı ile beraber hızlanması tüm sektörlerde ciddi ekonomik sorunlar yaratacaktır. Bu bağlamda, yaşadığımız bu olayların yeni dünyanın bir fragmanı olduğunu düşünüyorum ve hem 2020 hem de sonrası için buna çok hızlı adapte olmak zorunda olduğumuza inanıyorum. Muhtemelen bu dönemden sonra bir çok şey eskisi gibi olmayacak. Bunun yanı sıra, bu yeni döneme olumlu tarafından bakmaya çalışmak ve her dönemin kendi fırsatlarını da beraberinde getirdiğini unutmamak gerekiyor. Umarım ülkemiz için tüm bu krizlerin fırsata çevrildiği güzel bir yıl olur.
5. Neden EGİAD? EGİAD’dan beklentileriniz neler? EGİAD’ın çalışmaları hakkında görüşleriniz neler?
EGİAD iş dünyasının bölgedeki önemli figürlerinden bir tanesi ve bence en dinamiği. Farklı sektörlerde seçkin iş insanlarının bir arada olmasından kaynaklanan doğal bir güce sahip ve bu güç ise EGİAD’ı bölgede saygı duyulan bir noktaya taşıyor. Burada yalnızca kendi sektörünüzden insanlarla değil, bir çok sektörden insanlarla da beraber yer alıyorsunuz ve bu da sizin değişen dünyada farklı fırsatları yakalamanıza yardımcı oluyor.
Mustafa TOPKAYA
1. Kısaca kendinizi tanıtır mısınız?
1986 Balıkesir doğumluyum. Lise eğitimimi İzmir Karşıyaka Anadolu Lisesi, üniversite eğitimimi ise Uludağ Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde tamamladım. 9 senelik evliyim, eşim Yüksek Mimar ve 5 yaşında bir oğlumuz var. 2010’dan buyana İzmir’ de mekanik tesisat sektöründe çalışıyorum. 2014- 2019 yılları arasında eşimin aile şirketi ve daha çok elektrik tesisat sektöründe faal olan Levay Enerji A.Ş.’ de Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı olarak görev aldım. Yaklaşık 2 senedir eşimle birlikte kurduğumuz Levay Mekanik Tesisat AŞ’de mekanik tesisat sektöründe yer alıyoruz.
2. Hobilerinizi bizimle paylaşır mısınız?
Benim spesifik olarak sayabileceğim hobilerim yok. Çünkü yapı olarak sevmediğim hiçbir şeyi yapmadığım için hayattan, özellikle ailemle birlikte yaptığım her şeyden çok büyük keyif alıyorum. 3. Hangi Sektörde faaliyette bulunuyorsunuz? İşinizle ilgili kısaca bilgi verir misiniz? Faaliyette bulunduğunuz sektördeki gelişmeleri anlatır mısınız? Şirketimiz her ne kadar mekanik tesisat sektöründe faaliyet gösterse de %80 olarak inşaat sektörüne %20 olarak da üretim sektörüne bağlıyız. Rahmetli Üzeyir GARİH’in kendi yaptığı işleri anlatırken söylediği gibi “İçinden hava ve su geçen her türlü tesisat” işini profesyonelce yapmaya çalışıyoruz.
4. 2020’e ilişkin değerlendirmelerinizi paylaşır mısınız?
2019 yılının başları ve ortalarında sektörümüzün İzmir özelindeki yatırım oranlarının istediğimiz seviyede olmadığını söyleyebilirim. 2019 sonu ve 2020 başlarında ise özellikle üretim sektöründeki yatırımlarda, istenen ve hatta olması gereken seviyenin altında olsa dahi biraz hareketlenmeler olduğunu görüyorum. Ancak ne yazık ki Ocak 2020’den beri tüm dünyayı kasıp kavuran Covid-19 virüsü özellikle Avrupa ve Çin gibi Dünya’nın en büyük üretim güçlerini sekteye uğratmış ve uğratacak gibi görünüyor. Bizim gibi gelişmekte olan ve virüsün geç bulaştığı bir ülke için bu durumu kendi perspektifimde değerlendirmem gerekirse, bu pandemik salgını ülke olarak kolay atlatabildiğimiz durumda, ülkemize ve hatta bölgemize yapılacak yerli ve yabancı yatırımların ciddi oranda artacağını düşünüyorum.
5. Neden EGİAD? EGİAD’dan beklentileriniz neler? EGİAD’ın çalışmaları hakkında görüşleriniz neler?
Kendi iş alanımdan edindiğim bilgi ve tecrübeleri aynı veya başka sektördeki genç iş insanlarının tecrübeleriyle birleştirmenin en iyi yerinin EGİAD olduğunu düşünüyorum. Bölgemizin ve ülkemizin daha fazla gelişmesi için benim de elimi taşın altına koymam gerektiğini düşündüğüm ve bunu en iyi şekilde yapabileceğim kurumun EGİAD olduğu kanısındayım.
Yaşam ORAK
1. Kısaca kendinizi tanıtır mısınız?
1983 yılında Tarsus’ta doğdum. Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi ve Çukurova Üniversitesi Yönetim ve Organizasyon Yüksek Lisans programlarını tamamladım. Uzun yıllar Gaziantep ve Adana’da yaşadıktan sonra 4 yıl önce İzmir’e taşınarak Adana’da kurduğumuz Lezzetli Yaşam Kişiye Özel Beslenme Firmamızın faaliyetlerine İzmir’de devam etmeye başladık.
2. Hobilerinizi bizimle paylaşır mısınız?
Aslında bu konuda kendimi çok şanslı hissediyorum çünkü hobim işim oldu ve bu sayede de çok keyifle ve tutkuyla çalışıyorum. Yemek pişirmek, yeni tarifler denemek, büyük sofralarda arkadaşlarımı ağırlamak her zaman bana çok büyük keyif vermişti. O nedenle aile şirketimizden ayrıldığımda ve kendi kendime bir şeyler yapmaya karar verdiğimde en büyük hobimi mesleğe dönüştürmek benim için en kolayı oldu.
3. Hangi Sektörde faaliyette bulunuyorsunuz? İşinizle ilgili kısaca bilgi verir misiniz? Faaliyette bulunduğunuz sektördeki gelişmeleri anlatır mısınız?
Dünyada son yıllarda yükselen bir trend haline gelen, yoğun iş hayatında kişilerin hayatını kolaylaştıran bir sistem olan kişiye özel beslenme paketleri hazırlıyoruz. Yaptığımız iş en genel tanımıyla ‘Diyet Yemekçilik’ olsa da biz yola çıkarken uzun vadede herkesin ihtiyacına cevap verecek bir beslenme paketinin olduğu bir firma planlamıştık. Diyet ve detoks paket servis hizmeti ile başladık fakat şu anda sağlık problemi olan bir kişiye de, spor yapan bir kişiye de, obezite sorunu yaşayan bir çocuğa da hizmet verebilir hale geldik. Sektör henüz yeni gelişmekte, halen yeni yeni duyulmakta olsa da kıyafet ve sporun bile kişiselleştiği bu dönemde ‘kişiye özel beslenme’ çok hızla büyüyen bir pazar haline gelmekte. Ve yaşadığımız pandemi döneminde de hepimiz öğrendik ki sağlıklı ve doğru beslenme aslında hepimizin uygulamakta zorlandığı bir konu ve hayatımızın en önemli parçası.
4. 2020’e ilişkin değerlendirmelerinizi paylaşır mısınız?
Ne Yazık ki benim her zaman inandığım işini iyi yapıyorsan ve çok çalışıyorsan kriz yoktur düşüncesinin sarsıldığı bir süreçten geçiyoruz. Çok güzel başladığımız 2020 yılında kişiye özel beslenme alanı dışında planladığımız sağlıklı catering, kantin, detoks kampı projelerimizi dondurmak zorunda kaldık ve bu süreç herkes gibi bizi de ekonomik olarak etkiledi ama inanıyorum ki bu dönem bittiğinde bütün projelerimize hızla kaldığımız yerden devam edeceğiz.
5. Neden EGİAD? EGİAD’dan beklentileriniz neler? EGİAD’ın çalışmaları hakkında görüşleriniz neler?
EGİAD, İzmir’e gelip 2. kez sıfırdan başladığım iş hayatımda içinde bulunmayı çok istediğim bir kurumdu. Yapılan eğitimler, toplantılar, sosyal sorumluluk projeleri duyduğum zaman katılmak istediğim, bir parçası olmak istediğim organizasyonlardı. EGİAD aracılığıyla yaşadığım şehirde iş hayatından yeni insanlar tanımanın yanı sıra bir insanın hayatına faydalı olabilecek bir projenin ya da bir eğitimin parçası olmanın da bana büyük mutluluk vereceğine inanıyorum.