“İzmir, kadın erkek eşitliği konusunda bilinçli olmasıyla bilinen bir kent olmasına rağmen kadına yönelik şiddet burada da artıyor, çocuk istismarı davaları görülüyor. Bu davaları yerinde takip etmeye, gençlerin sorunlarını kendilerinden dinleyip gündeme getirmeye, örgütlü kadınların sesini duyurmaya ve eğitimde yaşanan bütün sorunları paydaşlarıyla iş birliği içinde takip etmeye devam edeceğim.”
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Gökçe Gökçen, istihdam yaratan ve Türkiye’de henüz gelişmemiş olan iş alanlarını gören anlayışa ihtiyaç olduğunu söyledi. Gökçen, “Girişimcilerin sıkça dile getirdiği yasal engelleri kaldıran, yaratıcılığı bir tehlike olarak görmeyen, dijital dönüşümle birlikte sosyal hakları ve sendikalaşma önündeki engelleri yeniden düşünen bir anlayışa ihtiyaç var. İklim krizinin etkilerini kısa, orta ve uzun vadeli olarak ölçen ve tedbir alan bir anlayışa ihtiyaç var. Muhalefet görevimizi bu anlayışla yapacağız” dedi.
Türkiye’nin istihdam ve gençlik özelinde yeni yol haritası nasıl olmalı? Parti olarak genç istihdam ve gençlerin istihdamdaki gücünü arttırmak için uygulayacağınız öncelikli politikanız ne olacak?
Bugün işsizlik sorununu genç işsizlik ve güvencesizlikle birlikte değerlendirmek gerekiyor. Bu dönemde ekonomik krizle ve enflasyonla mücadele ederken dar gelirlinin kemer sıktığı, işsizliğin artmasının, iş bulabileninse ağır ve yasal olmayan koşullara razı olmasının göze alındığı bir çözüm, çözüm olamaz. İstihdam yaratan, Türkiye’de henüz gelişmemiş olan iş alanlarını gören, girişimcilerin sıkça dile getirdiği yasal engelleri kaldıran, yaratıcılığı bir tehlike olarak görmeyen, dijital dönüşümle birlikte sosyal hakları ve sendikalaşma önündeki engelleri yeniden düşünen bir anlayışa ihtiyaç var. İklim krizinin etkilerini kısa, orta ve uzun vadeli olarak ölçen ve tedbir alan bir anlayışa ihtiyaç var. Muhalefet görevimizi bu anlayışla yapacağız.
Özellikle beyin göçünün engellenmesi için yapılması gerekenler neler?
İnsanların çok sevdikleri ülkelerinden, büyüdüğü sokaklardan, kültürünü her gün yaşayabilmekten vazgeçmesi kolay bir karar değil. Bu zor kararı alan ya da almak üzere olan gençlerle sıkça görüşüyorum. O gençler kendi ülkelerinde insan yerine konulmadıklarını anlatıyorlar bize. Kendi mesleğini yapamayan, işinde iyi olmaya çalıştığı için hep cezalandırıldığını hisseden, eğitim sisteminin geldiği durum, özgürlüklerin baskılanması, işsizlik ve ağır çalışma koşulları, hayat pahalılığı başlıca sebepler. Kadınlar ise canlarından endişe ediyor, cinsiyetçilikten, ikinci sınıf yurttaş olmaktan, sokakta yürürken dönüp arkasına bakmaktan .
bıkmış durumdalar. Ne yapmak gerekir? İyi bir eğitim sistemi ve eğitimli insana saygı, güvenceli istihdam, evrensel standartlarda özgürlük. Gençlerin yarınını planlayabilecekleri bir ülke. Beyin göçü basit teşviklerle ya da zorlamayla önlenemez. Anlayışı değiştirmemiz gerekiyor.
Bölge ve İzmir özelinde Meclis gündeminde önceliklendireceğiniz başlıklar neler olacak?
İzmir’in gençlerinin ve toplumsal muhalefetinin sesinin Ankara’da daha çok duyulması gerektiğine inanıyorum. Buranın demokrasi ve örgütlenme kültürünün tüm Türkiye’ye örnek olabilecek bir öyküsünün olduğunu düşünüyorum. Bugün ise bu kültür iktidar tarafından hedef alınıyor. Piknik için bir araya gelen öğrenciler tehdit ediliyor, Ege Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi öğrencileri yemek zammı protestosu sebebiyle gözaltına alınıyor, üniversitelerde akademisyenler soruşturma tehdidiyle baskı altına alınıyor. Gençler artan masraflarla beraber hayata başlayamıyor. İzmir’de dinlediğim genç hukukçular, aylık 3 bin TL’ye kadar düşmüş olan gelirlerden bahsediyorlar. Okullarda laik eğitim askıya alınıyor, ÇEDES projesi ilk önce İzmir’den başlatılıyor. Bu bir meydan okumadır. İzmir, kadın erkek eşitliği konusunda bilinçli olmasıyla bilinen bir kent olmasına rağmen kadına yönelik şiddet burada da artıyor, çocuk istismarı davaları görülüyor. Bu davaları yerinde takip etmeye, gençlerin sorunlarını kendilerinden dinleyip gündeme getirmeye, örgütlü kadınların sesini duyurmaya ve eğitimde yaşanan bütün sorunları paydaşlarıyla iş birliği içinde takip etmeye devam edeceğim.