İzmir, bu yıl en görkemli 9 Eylül kutlamasına ev sahipliği yaptı. Şehir, 2023’te de yeniden toplanacak olan 6’ıncı İktisat Kongresi’ne hazırlanıyor. İzmir, kurtuluşunun 100’üncü yıl dönümünde yıl boyunca birbirinden önemli etkinliklere sahne olacak.
9 Eylül sabahı saat 9.00’da Basmane-Cumhuriyet Meydanı arasında geleneksel kortej ve bayrak teslim merasimi düzenlendi. Aynı günün akşamı ise kent tarihinin en büyük ışık ve sahne gösterisi yapıldı. Gündoğdu Meydanı’nda kurtuluş mücadelesi ve İzmir’in kurtuluşunu canlandıran büyük görsel şov düzenlendi. Gösteriler Cumhuriyet Meydanı’ndan başlayıp, Alsancak Limanı’na kadar uzanarak sahile yayıldı. Bu gösteri, dünya ölçeğinde büyük yankı uyandırdı. Gecenin finalinde ise ünlü sanatçı Tarkan konser verdi. 2,5 milyon kişinin izlediği konser dünya sıralamasında hatırı sayılır bir yere yükseldi.
Mustafa Kemal Atatürk’ün İzmir’e geldiği tarih olan 10 Eylül’de de kutlamalar devam etti. İzmir’in kurtuluşunun 100’üncü yılına atfen, şefliğini Tuluğ Tırpan’ın üstlendiği, İzmir türkülerinin dokuz sanatçı tarafından seslendirildiği özel albüm projesi kapsamındaki eserler ilk kez sahnelendi. Göksel, Feridun Düzağaç, Cem Adrian, Nil İpek, Ferman Akgül, Sinan Kaynakçı, Soner Olgun, Yaşar ve Yiğit Kara’nın seslendirdiği Senfonik İzmir Türküleri Konseri’nde sanatçılara Ahmed Adnan Saygun Senfoni Orkestrası eşlik etti.
Öte yandan, yürüyüşte olan Zafer Kafilesi ise kurtuluş gününde kutlamalara katıldı. Yürüyüş kafilesi, Kocatepe, Zafertepe ve Dumlupınar şehitliklerinden alınarak bayrağa sarılan hatıra toprağı da Cumhuriyet Meydanı’nda yükselen Atatürk Anıtı’nın toprağına kattı. Kafileye hat boyunca mobil ekipleriyle lojistik destek sağlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, yürüyüşçülerin geçtiği köylerde sosyal ve kültürel etkinlikler düzenledi. Kamp akşamlarında köy halkının da davetli olduğu tarih söyleşileri ve müzik dinletileri gerçekleştirilirken çocuklara hikâye kitapları ve Nutuk hediye edildi.
ZAFER YOLU KAFİLESİ’NDEN 400 KİLOMETRELİK TARİHİ YÜRÜYÜŞ
İzmir Kurtuluşu’nun 100’üncü yıl dönümü için İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in başlattığı ve Zafer Yolu Kafilesi tarafından gerçekleştirilen Zafer ve Anma Yürüyüşü, Afyon Kocatepe’den başladı. Yürüyüş 9 Eylül’de İzmir’de son buldu. Afyon Kocatepe’den İzmir’e Zafer ve Anma Yürüyüşü’nün ilk etabında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, yaktığı meşaleyle yola çıktı. Afyon Dereçine Belediye Başkanı Ömer Yıldız tarafından uğurlanan kafile 8 kilometrelik yürüyüş sonunda Dereçine’den Yeşilçiftlik’e ulaştı. Soyer ve Zafer Yolu Kafilesi’ni Yeşilçiftlik Belediye Başkanı Mehmet Ali Sakal karşıladı. Cumhuriyet Meydanı’ndaki anma töreninde Soyer ve beraberindeki kafile Atatürk Anıtı’na karanfil bıraktı. Gece Yeşilçiftlik’teki kamp alanında konaklandı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da saat 14.00’te Afyon’a gelerek programa katıldı. Şuhut’a geçilerek Atatürk Anı Evi’nin ziyaret edilmesinin ardından, onur defteri imzalandı. Saat 23.00’te Kocatepe Zafer Yürüyüşü başladı. Kocatepe’de zafer törenlerine katılım gösteren kafile Kocatepe Atatürk Anıtı’na karanfil bıraktı.
“Görevimiz Cumhuriyet’i demokrasiyle taçlandırmak” Türkiye’nin dört bir yanından yurttaşlarla sabaha karşı Kocatepe’ye varıldı. Kocatepe Atatürk Anıtı’na çelenk bırakıldı. Kılıçdaroğlu burada yaptığı konuşmada, “Yüzüncü yılda burada olmaktan son derece mutluyum. Artık önümüzdeki yüzyıla bakmalıyız. Güzel bir Türkiye’de, bağımsız ve demokratik bir Türkiye’de yaşamak için insanlar hayatlarını verdi. Bize düşen görev; ikinci yüzyılda Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının kurduğu Cumhuriyet’i demokrasiyle taçlandırmaktır” dedi.
“Atalarımızın izinden yürüyoruz”
Soyer ise Mustafa Kemal Atatürk’ün izinden gururla yürüdüklerini belirterek, “100 yıl önce atalarımız bu cennet vatanı bize emanet etmek için olağanüstü bir zafer kazandı ve Cumhuriyet kuruldu. Türkiye’nin dört bir yanından gelen binlerce yurttaşımızla kucaklaştık, 100 yıl öncenin heyecanı yeniden yaşadık” diye konuştu.
KONUKLARA ÖZEL ANI PULU
İzmir Büyükşehir Belediyesi, özel olarak anı pulu da hazırladı. Kurtuluşun 100’ncü yılı anısına geleceğe yazılmış bir “barış mektubu” niteliği taşıyan anı pulu, özel doku ve renk tasarımıyla dikkat çekti. Pulda İzmir’in silueti, güneşi ve deniziyle birlikte zemin oluşturuyor. Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün sağında ve solunda, Kurtuluş Savaşı kahramanları ile şehit Gazeteci Hasan Tahsin ve Yüzbaşı Şerafettin yer alıyor. Tasarımda, “İzmir’in Kurtuluşu’nun 100. Yılı 9 Eylül 2022” yazısının solunda yer alan zeytin dalı ise daimî barışı temsil ediyor.
UMUDUN, DEMOKRASININ, BARIŞIN YÜZÜ IZMIR
İzmir Büyükşehir Belediyesi kentin kurtuluşunun 100. yılını ölümsüzleştirmek için Gündoğdu Meydanı›na 100. Yıl Anı Taşı yerleştirdi. 100. Yıl Anı Taşı’nın açılışını İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer yaptı.
100. Yıl Anı Taşı, Kültür ve Sanat Şube Müdürlüğü Plastik Sanatlar Şefliği heykeltıraşlarından Onur Eray tarafından tasarlandı. Asimetrik levhalardan oluşan prizmatik formdaki anı taşı, “corten” çelik adı verilen özel bir malzemeden yapıldı. Anı taşı birleştirilmiş beş levhadan oluşuyor. En üst levhaya ay-yıldız işlendi. Eserin ön tarafı olarak tanımlanabilecek yüzeyinde, İzmir’in kurtuluş gününün anlamını betimleyen bir yazı ve tarih bulunuyor. Diğer üç yüzeyde ise “Umudun Yüzü İzmir”, “Demokrasinin Yüzü İzmir” ve “Barışın Yüzü İzmir” yazıları yer alıyor.