Ekonomik kriz ile enflasyonun yüksek seyri; inşaat maliyetlerinin artmasına ve ev fiyatlarının her geçen gün yükselmesine neden oluyor
Güleroğlu, ülkede nüfus artışı, konut açığı olduğu ve enflasyonun yüksek seyri devam ettiği sürece konut bedellerinde düşüşün olmayacağını aktardı
Enflasyonun yüksek olduğu için insanların kirasını ödeyemediğini söyleyen Dağlıer, kira talebinin düşeceğini belirtti.
Ekonomik kriz ile enflasyonun yüksek seyri; inşaat maliyetlerinin artmasına ve ev fiyatlarının her geçen gün yükselmesine neden oluyor. Kiralık ev bulunmasında yaşanan sıkıntı ve giderek artan ev kiraları birçok insanı zora sokuyor. Yaşam şartlarının giderek zorlaşması kira bedellerinde düşüşün olmasına yönelik bir beklentiye neden oluyor. Kira ve konut satış fiyatlarına ilişkin açıklamada bulunan İzmir Emlak Komisyoncuları Odası (İZEKO) Başkanı Mesut Güleroğlu, enflasyonun düşmediği sürece kira ile konut satış bedellerinde bir düşüşün mümkün olmadığını dile getirirken, İzmir Müteahhitler Federasyonu (İMFED) Başkanı, İzmir Ticaret Odası 67. İnşaat Komitesi Meclis Üyesi Ziya Dağlıer ise enflasyon yüksek olduğu için insanların kirasını ödeyemediğini ve önümüzdeki yıl kira bedellerinde yüzde 15 düşüşün olabileceğini aktardı.
‘ENFLASYON YÜKSELİŞİ KİRA BEDELİNİ DAHA ÇOK ARTIRIR’
Ülkede nüfus artışı, konut açığı olduğu sürece ve enflasyonun yüksek seyri devam ettikçe konut bedellerinde düşüşün olmayacağını aktaran İzmir Emlak Komisyoncuları Odası (İZEKO) Başkanı Mesut Güleroğlu, “Dövizin yükseldiği bir süreçte böyle bir beklenti gerçekleşemez. 1 Temmuz 2023’e kadar geçerli olacak yüzde 25 kira artış sınır kararı sonrasında konut davaları açıldı. Çünkü enflasyonun yüzde 80 olduğu bir yerde mal sahiplerinden kira bedelinin yüzde 25’ten fazla artırılmaması isteniyor. Bu da pek mümkün olmuyor. Örneğin; 2000 yılında da bir koalisyon kurularak buna benzer bir karar alındı.
Ancak daha sonra açılan dava ile karar iptal edildi. Çünkü, anayasada mülkün üzerinde devlet herhangi bir hakta bulunamaz ifadesi yer alıyor. Kira fiyatlarının düşmesi için enflasyonun düşmesi ve ekonominin iyi olması gerekiyor. Ayrıca konut açığının hiç olmaması lazım.Tüm bu olumsuzluklar devam ederse kira bedelleri daha çok artabilir” diye konuştu.
“İLANLAR YÜZDE 70 DÜŞTÜ”
Bankaların ev kredisi vermemesi ya da kredilerin 500 bin TL ile sınırlı olmasını değerlendiren Güleroğlu, “Evlerin değerleri zaten 1,5-2 milyon TL’yi buldu. 2 milyon TL’lik bir ev için kredinin geri ödemesi çok zor.
Hükümetin 31 Mayıs’ta gayrimenkul sitelerine satış ve kiralama bilgilerini Gelir İdaresi Başkanlığı’na bildirme zorunluluğu da getirildi. Tüm bunlar sonucunda piyasalar da daralma var. Böylece, satışlar gerçek değer üzerinden yapılacak deniliyor. Bu güzel bir haber ama bunun altını doldurulması gerekiyor, eksikleri var. Şu anda alım satımlardaki durma noktasına gelmiş olmasının bir sebebi de bu karar. Bu nedenle ilanlar yüzde 70 düştü” dedi.
“KİRALAR YÜZDE 15 DÜŞEBİLİR”
Enflasyonun yüksek olduğu için insanların kirasını ödeyemediğini dile getiren İzmir Müteahhitler Federasyonu (İMFED) Başkanı, İzmir Ticaret Odası 67. İnşaat Komitesi Meclis Üyesi Ziya Dağlıer, “Sıkıntı büyük çünkü insanlarda para yok. Ailelerin ayrı ev yerine bir arada ev tutmaya eğilimleri oluyor. Ayrıca ihtiyacı olmayan konutunu yüksek fiyata satarken, ihtiyacı olan düşük fiyata satıyor. Yani piyasada oturmuş bir durum yok. Örneğin; 2+1 olan daire 2 bin TL iken bu yıl 1+1 daire 7 bin TL. Dolayısıyla insanlar bu kiraların altından kalkamıyor. Sadece ev kirası da değil elektrik, su, telefon gibi birçok gider de düşünüldüğünde çok fazla oluyor. İnsanlar bu kadar masrafı karşılayamadığı için mecburen kiralarda önümüzdeki yıl yüzde 15 düşüş yaşanabilir” ifadesine yer verdi.