Demre, 200 metre derinlikte müsilaj temizleyecek kabiliyette… Fatih’le doğalgaz buldular, şimdi sıra müsilaj temizliğinde
Marmara denizini esir alan deniz salyasının (müsilaj) derinlerdeki varlığını sona erdirecek milli bir çözüm üretildi. Marmara denizinin su yüzeyini ve derinlerini saran, Ege ve Karadeniz’i de etkisi altına almasından korkulan müsilaj sorununu çözmek için su altı robotu üreticileri harekete geçti.
Fatih Sondaj Gemisi’nin Karadeniz’deki doğalgaz keşiflerinde derinlerdeki gözü olarak görev yapan Kaşif denizaltı robotunun altyüklenicileri arasında yer alan Hoytek, bu kez de ürettiği Demre adlı robotla derinlerdeki müsilaja çare olacak. Yerli teknoloji şirketi Hoytek’in Genel Müdürü Bertan Tezcan, Demre adını verdikleri denizaltı robotunun 200 metre derinliğe inebilme kabiliyetinde olduğunu söyledi. Tezcan, “Şu anda bu robotumuz İngiltere, Rusya, Norveç ve Kanada’ya ihraç edildi. Yurt dışı muadillerine göre yüzde 30 daha ucuz” dedi.
Marmara denizini esir alan deniz salyasının (müsilaj) derinlerdeki varlığını sona erdirecek milli bir çözüm üretildi. Marmara denizinin su yüzeyini ve derinlerini saran, Ege ve Karadeniz’i de etkisi altına almasından korkulan müsilaj sorununu çözmek için su altı robotu üreticileri harekete geçti.
200 METRE DERİNLİĞİE İNEBİLİYOR
Savunma sanayinde olduğu gibi teknolojinin her alanında yerli çözümleri artıran Türkiye, bu kez de deniz altı robotları ile derin denizlerde söz sahibi olacak.
Yerli denizaltı üreticisi Hoytek firmasının Genel Müdürü Bertan Tezcan, bu konuda şu bilgileri verdi: “Müsilaj sorunu sadece yüzeyde değil denizlerimizin derinlerinde. Deniz altı temizliği ve numune alımı şu anda yalnızca dalgıçlarla yapılıyor. Dalgıçlar da belirli derinliğe dalabiliyor. Bizim Demre adını verdiğimiz denizaltı robotumuz ise 200 metre kadar derinliğe inebiliyor. Bizim önerimiz şu; su altı robotlarımızı çok kısa sürede istenilen derinliğe indirerek, numune toplayabilir ve buna göre bir temizlik çalışması yapabiliriz. Su altı robotları konusunda dünyada öncü 6-7 şirketten birisiyiz. Bugüne kadar İngiltere, Rusya, Norveç ve Kanada’ya denizaltı robotu ihraç ettik. Şimdi de yaşanan çevre felaketinde Türkiye’nin lider su altı robot üreticisi olarak donanımlı ekibimiz ve üstün su altı teknolojimiz ile her türlü desteği vermeye hazırız.”
YURTDIŞI MUADİLLERİNE GÖRE YÜZDE 30 DAHA UCUZ
Hacettepe Teknokent bünyesinde 2015 yılından beri faaliyet gösteren Hoytek, elektrikli denizaltı robotlarında dünyanın en güçlüleri arasında yer alıyor. Marmara’daki müsilaj sorununa çözüm olmak için de devreye girmeye hazırlanan denizaltı robotlarının üreticisi Tezcan, “Su altı robotları, sondaj, arama kurtarma, deniz madenciliği gibi birçok sektörde ve alanda sıklıkla kullanılıyor. Türkiye, son yıllarda su altı robotlarında dünya liderliğine oynayacak teknolojiye ve birikime ulaştı.
İlk günden beri bu Marmara’daki çevre felaketinde endişeyi en derinden hissettik. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız başta olmak üzere tüm kurumlarımız bu çevre felaketi için de seferber oldu. Deniz yüzeyinde yapılan çalışmalar başarılı oldu ve deniz yüzeyi temizlenmeye başlandı. Biz de Hoytek olarak bu sorundan tamamen kurtulmak için deniz altını su altı robotlarımız ile detaylı incelemek, bu sorunun kökünü kazımak için devletimizin teknolojimizden yararlanmasını istiyoruz” dedi.
Bugüne kadar Demre adını verdikleri denizaltı robotunu çok sayıda ülkeye ihraç ettiklerini anlatan Tezcan, “Denizaltı robotlarımızla cari açığa da önemli katkıda bulunduk. Karadeniz ve Akdeniz’de sondaj çalışmaları yürüten Fatih Sondaj Gemisi’nin derinlerdeki gözü olan Kaşif adlı denizaltı robotunun alt yüklenicileri arasında yer aldığımız gibi, şuanda da ürettiğimiz Demre adlı denizaltı robotumuz yurtdışı muadillerine göre yüzde 30 daha ucuz” dedi.