İzmir, 90’ın üstünde ülkeden 3000’in üzerinde bilim, invasyon ve teknoloji tutkunu genç misafire ev sahipliği yapacak.
Dünya’nın başlıca robotik etkinliklerinden birisi olan Dünya Robot Olimpiyatı (World Robot Olympiad) WRO, 28-30 Kasım 2024 tarihleri arasında İzmir’de düzenlenecek. İzmir’in bu uluslararası etkinlik için seçilmesi, şehrimizin STEM turizmi açısından potansiyelinin de bir göstergesi niteliğinde… Fuar İzmir’de düzenlenecek “WRO 2024” hakkında detaylı bilgiye www.wro2024.org adresinden ulaşılabiliyor.
Dünya’nın dört bir yanındaki öğrencilerin yurt dışına geçici olarak seyahatlerinin pek çok sebebi bulunuyor. Dil öğrenme, öğrenci değişim programları veya uluslararası şirketlerdeki staj programları vb. sebeplere dayanan ve genelde uzun sürelere yayılan bu seyahatlere, yeni teknolojilerin gelişmesiyle birlikte yeni bir gerekçe daha oluşuyor. Eğitici, etkileşimli ve sürükleyici faaliyetler aracılığıyla ziyaretçilerin bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik (science, technology, engineering, and mathematics – STEM) ile etkileşime geçmesine odaklanan seyahatler, yeni bir turizm türü olarak ele alınıyor.
STEM TURİZMİ
STEM Turizmi olarak ifade edilen bu turizm türü, öğrenciler ve meraklılar arasında bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarının daha derin anlaşılmasını ve bu alanlardaki başarıların takdir edilmesini teşvik etmeyi amaçlıyor. Yeni teknolojilerin gelişmesi ve STEM eğitimlerine olan ilginin artmasıyla birlikte, yurtdışı geziler için yeni fırsatlar yaratılarak ve bu gezilerin sayısı her yıl düzenli olarak artıyor. Katılımcılar bu seyahatlerden pek çok fayda ile evlerine dönüyorlar. Öncelikle uzun uğraşlar ile yaptıkları projeleri sergilemek için harika bir fırsat buluyorlar. Etkinliklerdeki diğer projeleri görerek bilgi seviyelerini artırıyorlar, dünyadaki teknolojik gelişmeleri takip edebiliyorlar. Ayrıca gittikleri ülkelerde tarihi, kültürel veya doğal değerleri görme imkânı elde ediyorlar.
STEM turizminin, ev sahipliği yapan şehirlere ve bölgelere de önemli katkıları var. Her turizm türü gibi ziyaretçileri bölgelere çekerek yerel ekonomiye, işletmelere katkı sağlıyor ve istihdam yaratıyor. Bölgedeki kültürel, tarihi ve doğal turizm temalarına ziyaretçi programlarında mutlaka yer verilerek, bunların ön plana çıkması sağlanıyor. Ayrıca sürdürülebilir turizm açısından bu değerlerin korunması çabalarını teşvik ediyor.
Şehirlerin yenilikçi yönleri, inovasyona, teknolojiye, Ar-Ge’ye ve yaratıcı sektörlere verdikleri değer, bu turizm türü ile vurgulanıyor. Yerel toplulukları STEM faaliyetlerine dahil ederek, şehirde bilimsel ve teknolojik başarılara duyulan gururu ve ilgiyi artırıyor. Şehirdeki bilim ve teknolojiye yönelik anlayışı geliştirerek ve bu alanlara yönelik takdiri artırıyor.
Tüm bu etkiler, STEM alanlarında yaşam boyu öğrenmeyi ve merakı artırırken, bölgedeki STEM altyapısına ve eğitimine yatırımları teşvik ediyor. Bunun sonucunda da, örgün eğitimi tamamlayan öğrenme ortamları sunan; pratik, gerçek dünya deneyimleri sağlayarak öğrenmeyi geliştiren STEM alanlarına bölgedeki gençler arasında ilgi artıyor ve bilimsel okuryazarlık, girişimcilik potansiyeli gelişiyor. Bu faaliyetler, eğitimcilere ve öğrencilere kaynak ve ilham sağlıyor. Her şehrin, bölgenin ihtiyacı olan 21. Yüzyıl yeteneklerine sahip yeni nesilleri yetiştirmek, bu nesilleri geleceğin mesleklerine ve çalışma alanlarına hazırlamak ve onları erken yaşlarda üretken hale getirebilmek açısından oldukça verimli sonuçlar elde ediliyor.
Bu turizm türü daha çok gençlere yönelik olduğundan, gençlerin hayatlarının erken dönemlerinde yaptıkları seyahatlerin anılarında daha kalıcı olması, ağızdan ağıza pazarlama ile olumlu deneyimlerini daha fazla aktarmaları ve hatta ilerleyen yaşlarda anılarını tazelemek için aynı şehire yeni seyahatler planlamaları, bu turizm türünün diğer olumlu yanları.
WRO 2024, Bilim Kahramanları Derneği, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZFAŞ iş birliğinde Fuar İzmir’de gerçekleşecek. WRO 2020’de Kanada’nın Montreal, 2022’de Almanya’nın Dortmund şehirlerinde, 2023’de Panama’nın başkenti Panama City’de düzenlendi. 2021’de Covid-19 sebebiyle çevrimiçi düzenlenen etkinliğin İzmir’den sonraki durağı da şimdiden belli. WRO 2025 Singapur’da yapılacak.
WORLD ROBOT OLYMPIAD (WRO) 2024
Dünya Robot Olimpiyatı (World Robot Olympiad) WRO 2024 etkinliğinin uluslararası finali bu yıl ülkemizde ve İzmir’in ev sahipliğinde gerçekleşecek. İzmir, etkinlikte 90’ı aşkın ülkeden 3000’in üzerinde bilim, invasyon ve teknoloji tutkunu genç misafire ev sahipliği yapacak. Kendi ülkelerinde düzenlenen yarışmalarda başarılı olarak finale katılma hakkı elde eden öğrenciler; büyük emek harcadıkları robot projeleriyle farklı klasmanlarda yarışırken, Türkiye’nin ve İzmir’in büyüleyici güzelliğinin de keyfini çıkaracak.
Dünya Robot Olimpiyatı (World Robot Olympiad) WRO 2024 etkinliğinin uluslararası finali bu yıl ülkemizde ve İzmir’in ev sahipliğinde gerçekleşecek. İzmir, etkinlikte 90’ı aşkın ülkeden 3000’in üzerinde bilim, invasyon ve teknoloji tutkunu, genç misafire ev sahipliği yapacak.
STEM Turizminin Unsurları
STEM Turizmi temel olarak aşağıdaki unsurlardan oluşuyor:
STEM Yarışmaları: Robotik, drone, yapay zekâ, girişimcilik vb. teknoloji alanlarında yapılan oyunlaştırma (gamification) boyutu güçlendirilmiş yarışmalar
Eğitim Ziyaretleri: Bilim müzelerine, araştırma kurumlarına, teknoloji parklarına ve üniversitelere turlar
İnteraktif Sergiler: Bilim merkezleri ve müzelerde uygulamalı etkinlikler ve gösteriler
Atölye Çalışmaları ve Kamplar: Farklı yaş gruplarının STEM ile ilgili deney ve projelere katılmaları için tasarlanmış programlar
Endüstri Turları: STEM’in gerçek dünyadaki uygulamalarını gözlemlemek için fabrikalara, laboratuvarlara ve teknoloji şirketlerine ziyaretler
STEM Festivalleri ve Etkinlikleri: Bilimsel keşifleri, teknolojik yenilikleri ve mühendislik harikalarını sergileyen halka açık etkinlikler
Doğa ve Uzay Keşifleri: Eko- turlar, planetaryum ziyaretleri ve astronomik gözlemler.
“Earth Allies” temasıyla düzenlenecek etkinlikte katılımcı öğrenciler doğa ile uyum içinde yaşamanın çözümlerini bulacak. İnsanlık olarak gezegenimizin sınırlı kaynaklarını hızla tükettiğimiz günümüzde, diğer yandan da iklim değişikliği ile yıkıcı olabilen doğa olaylarıyla da başa çıkmamız gerekiyor. Bu gelişmelere bağlı olarak, gençler etkinlikte iki sorunun cevabını arayacak. Doğanın tehlikeli veya zorlayıcı olduğu yerlerde robotlar bize nasıl yardımcı olabillir? Dünyamızdaki kısıtlı kaynakların daha verimli kullanılması için robotların bize yol göstermesi mümkün müdür? Bu iki soru çerçevesinde, katılımcı öğrenciler robotların doğa ile uyum içinde yaşamamıza fırsat vereceği çözümler sunacaklar. Bu sebeple, İzmir’in en önemli doğal varklıklarından olan Kuş Cenneti’ndeki filamingoları temsil eden bir figür de WRO 2024’ün “Earth Allies” tematik logosunda yerini aldı.
Bilim Kahramanları Buluşuyor / FIRST LEGO League Challenge ve WRO Etkinlikleri
İzmir’de STEM turizmi ögeleri arasında, Bilim Kahramanları Derneği’nin faaliyetleri ön plana çıkıyor. “Her çocuk mucit doğar” söylemiyle yola çıkan dernek; bilim, bilimsel düşünce ve bilimsel farkındalığın toplumun her kesiminde yayılması ve teşvik edilmesi için çalışmalar yapmak, çocuk ve gençlerin erken yaşta bilimle buluşmalarını sağlamak amacıyla 2011 yılında kurulmuş. Yürüttüğü çalışmalarla bugüne kadar ülkemizde 81 farklı ildeki gençlere ulaşan Bilim Kahramanları Derneği’nin faaliyetlerinde İzmir’in özel bir yer bulunuyor. Dernek her yıl uluslararası STEM programları olan Bilim Kahramanları Buluşuyor / FIRST LEGO League Challenge ve WRO’nun Türkiye Finallerini, ülkemizin farklı illerinden binlerde gencin katılımı ile İzmir’de düzenliyor. Dernek, WRO 2024’ün İzmir’e gelmesi için de yoğun bir çaba harcadı.
Uzay Kampı Türkiye
Alanında dünyada ikinci, Türkiye’de ise ilk ve tek olan Uzay Kampı Türkiye, 24 yıldır dünya çocuklarını yaz kamplarında buluşturuyor. 20 ülkeden 7-16 yaş arası çocuk ve gençlerin katıldığı kamplar, eğlenceli ve eğitsel programlarla veriliyor.
Eğitim ve eğlenceyi bir arada sunan Uzay Kampı Türkiye’nin bilim ve teknoloji alanlarında uygulamalı aktivitelerle bireysel gelişimi destekleyen yaz gelişim kamplarına 20 ülkeden gelen katılımcılar, unutulmaz deneyimler yaşıyor.
ESBAŞ’ın eğitim alanında vizyoner bir girişimi olan Uzay Kampı Türkiye, İzmir’in STEM Turizmi ögeleri arasında çok önemli bir yer tutuyor.
FIRST Robotics Competition
Uluslararası bir STEM programı olan FRC – FIRST Robotics Competition’da her yıl 14-18 yaş arası gençler, bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarını bir araya getirerek heyecan dolu bir spor deneyimi yaşıyorlar. Bu yarışmada, öğrenci takımları endüstriyel boyutlu robotlar inşa ederek programlıyor ve her yıl değişen bir tema etrafında aksiyon dolu, ittifak tabanlı bir oyun oynuyorlar. Katılımcılar, gerçek dünya senaryolarına uygulayabilecekleri mühendislik ve problem çözme becerileri kazanıyorlar.
Türkiye’de Fikret Yüksel Vakfı tarafından düzenlenen FRC’ye en çok takımla hazırlanan şehirler arasında İzmir de yer alıyor. Bu sebeple FRC’nin İzmir’de yapılan bölgesel turnuvalarının sayısının artması gerektiği, İzmir’deki konuyla ilgili gençler tarafından sıklıkla ifade ediliyor.
GençBizz Lise Girişimcilik Programı
GençBizz Lise Girişimcilik Programı, 13 -18 yaş grubu lise öğrencilerinin, iş dünyası gönüllüleri mentörlüğünde ve öğretmenlerinin rehberliğinde; kendi küçük ölçekli şirketlerini sıfır sermaye ile kurdukları, okul sınırları içerisinde gerçek ürün veya hizmet üreterek satış yaptıkları, yönettikleri, ulusal ve uluslararası fuarlara katıldıkları, program sonunda şirketlerini tasfiye ettikleri, yaparak öğrenmeye dayalı bir iş deneyim programı. Programa 5 -10 kişilik ekipleri ile katılan katılımcılar GençBizz Şirketlerini kurarak, hayatlarındaki ilk girişimcilik yolculuğuna başlıyorlar.
128 ülkede yaklaşık 100 yıldır uygulan program, ülkemizde Genç Başarı Vakfı tarafından hayata geçiriliyor. Türkiye’nin 81 ilinden öğrencilerin katıldığı programın GençBizz Türkiye Finali, İzmir’deki ilgili paydaşların katkılarıyla belli yıllarda İzmir’de düzenlendi ve yüzlerce genç şehrimizde ağırlandı. GençBizz Türkiye Finali’nin gelecek yıllarda da İzmir’de tekrar düzenlenmesi bekleniyor.
IZTECH RoboLeague
2012 yılından günümüzde aktif bir şekilde düzenlenen IZTECH RoboLeague yarışması, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü IEEE Öğrenci Kolu tarafından hayata geçiriliyor ve her yıl Türkiye’nin farklı bölgelerinden 1000’in üzerinde katılımcıya ev sahipliği yapıyor. IZTECH RoboLeague, robot teknolojilerinin sergilendiği, farklı kabiliyetlerde robotların birbirleriyle mücadele etme fırsatı bulduğu ve aynı zamanda teknoloji sektörünü kalifiye bir mühendis veya teknik personel olmaya aday öğrencilerle buluşturmayı hedeflemiş bir organizasyon.
Gönüllü bir öğrenci organizasyonu olmasına rağmen bu ölçeğe ulaşan İZTECH Roboleague, İzmir’deki ilgili kurumların destekleriyle çok daha geniş bir etkinlik haline dönüşme potansiyeli taşıyor.
Teknofest
Türkiye’nin ilk ve tek havacılık, uzay ve teknoloji festivali olan Teknofest de İstanbul ve Ankara’dan sonra muhteşem yolculuğuna 2023 yılı içinde İzmir’de devam etti. Teknofest İzmir’e 5 gün boyunca Türkiye’nin farklı şehirlerinden 1 milyon 100 bin kişi katılım sağladı. İzmir’in Teknofest’in takvimine tekrar ne zaman gireceği konusunda kesin bir bilgi bulunmuyor. Ancak bu etkinlik, İzmir’de düzenlenen bilim ve teknoloji etkinliklerinin ne kadar büyük bir ziyaretçi potansiyeli olduğunun bir göstergesi oldu.
Bilim Kahramanları Derneği’nin İzmir’deki Etkinlikleri
Bilim Kahramanları Derneği’nin faaliyetlerinde İzmir’in özel bir yer bulunuyor. Bilim Kahramanları Derneği, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZFAŞ iş birliği yanında İzmir Uzay Kampı, İzmir Türk Koleji, Işıkkent Koleji, İzmir Ekonomi Üniversitesi, Yaşar Üniversitesi, Özel Bahçeşehir Koleji 50. Yıl Kampüsü vb. kurumlar ile bugüne kadar İzmir’de çok sayıda farklı etkinlik düzenledi.
2016 yılında başlayan bu iş birlikleri kapsamında Bilim Kahramanları Buluşuyor / FIRST LEGO League Challenge programının İzmir Yerel Turnuvaları ve Türkiye Ulusal Turnuvaları ile Dünya Robot Olimpiyatı / World Robot Olympiad Türkiye’nin Ulusal Finali İzmir’de gerçekleştiriliyor. Bu etkinlikler her yıl, Türkiye’nin farklı bölgelerinden binlerce çocuğun İzmir’i ziyaret etmesini sağlıyor.
Bu iş birlikleri aynı zamanda uluslararası etkinliklerin de İzmir’de gerçekleştirilmesine imkân veriyor. 2019 yılında FIRST LEGO League Challenge programı kapsamında gerçekleştirilen FIRST LEGO League Open International 2019 İzmir Uluslararası Turnuvası da yurtdışından çok sayıda ziyaretçinin katılımıyla İzmir’de yapıldı. Şimdi ise sırada WRO 2024 var.
Eğitimde fırsat eşitliği sağlamak için ise, 2018 yılında İzmir Kalkınma Ajansı’nın desteği ve İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde İzmir’deki 21 devlet okulundan takımın Bilim Kahramanları Buluşuyor / FIRST LEGO League Challenge ve World Robot Olympiad Türkiye programına katılımı sağlandı.
Bu destek sonraki yıllarda 35 devlet okul takımı ile devam etti. Bu işbirliklerinde İzmir Bilimpark, Yaşar Üniversitesi Bilgi Teknoloji Transfer Ofisi, Teknopark İzmir, DEPARK, Ege Teknopark, ENSİA – Enerji Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği vb. İzmir girişimcilik ve yenilik ekosistemindeki kurumlar yer aldı.
WRO 2024, Bilim Kahramanları Derneği, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZFAŞ iş birliğinde Fuar İzmir’de gerçekleşecek. WRO 2020’de Kanada’nın Montreal, 2022’de Almanya’nın Dortmund şehirlerinde, 2023’de Panama’nın başkenti Panama City’de düzenlendi. 2021’de Covid-19 sebebiyle çevrimiçi düzenlenen etkinliğin İzmir’den sonraki durağı da şimdiden belli. WRO 2025 Singapur’da yapılacak.
İzmir’deki tüm kurumlar, şehri inovasyon, girişimcilik, teknoloji, Ar-Ge ve yaratıcı sektörler kavramlarıyla yoğunlukla bir araya getiriyor; İzmir’in bu alanlarda öncü bir şehir olması için yoğun faaliyetler yürütülüyor. Bu kapsamda WRO’nun bu yıl İzmir’de yapılıyor olması, bu alanlardaki faaliyetlere büyük değer katan bir unsur olarak karşımıza çıkıyor. WRO 2024’ün İzmir’in ev sahipliğinde en iyi şekilde gerçekleşebilmesi ve şehrimizin dünyanın farklı ülkelerinden gelecek parlak zihinlere en güzel deneyimlerle tanıtımı için, İzmir’deki tüm paydaşların katkı ve destekleri büyük bir önem taşıyor.
İZMİR’İN STEM TURİZMİ POTANSİYELİ
İzmir’in WRO 2024 için seçilmesi, İzmir’in STEM turizmi açısından potansiyelinin de bir göstergesi niteliği taşıyor. İzmir kamuoyunun henüz pek de farkında olmadığı bu potansiyeli oluşturan, Bilim Kahramanları Buluşuyor FIRST LEGO League Challenge ve WRO Etkinlikleri, Uzay Kampı Türkiye, GençBizz Lise Girişimcilik Programı, FIRST Robotics Competition, IZTECH RoboLeague, Teknofest vb. pek çok öge bulunuyor.