İlk kez 2009 yılında İZKA desteği ile düzenlen ve sonrasında gelenekselleşerek gençlerimize yeni kapılar aralayan “EGİAD Hayat Okulu” ile bugüne kadar bine yakın gence iş hayatına hazırlık kapsamında eğitimler verildi.
İzmir’deki meslek yüksekokullarının teknik programlarında eğitim gören öğrencilere yönelik 5 farklı kişisel gelişim eğitiminden oluşan programa bu sene Dokuz Eylül Üniversitesi, Yaşar Üniversitesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi, Ege Üniversitesi, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi ve İnci Eğitim Vakfı bursiyerlerinden yaklaşık 100 öğrenci katıldı.
Başlangıcından bu yana amacı gençlerin iş hayatına hazırlanmalarına destek sağlamak olan Hayat Okulu Projesi konularında uzman akademisyenler ve eğiticilerden alınan dersler yanında farklı sektörleri tanıma ve çalışma yaşamında başarılı olmanın temel dinamiklerini de içermekteydi. Ayrıca öğrencilerin üniversitede edindikleri teknik yeterlilikleri sosyal gelişim ile birleştirmeleri de hedefler arasında yer aldı.
25 Nisan günü açılışını EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Aslan’ın yaptığı ilk oturuma projeden sorumlu yönetim kurulu üyelerimiz de katılarak öğrencilere kendilerini tanıttılar. Açılış konuşmasında gençlerle heyecanını paylaşan Başkan Mustafa Aslan Covid-19 nedeniyle yaşanılan farklı günlere değindi. Aslında bu programı dizayn ederken yine yüz yüze olmayı hedeflediklerini ve fakat mevcut durumun bu eğitimi online yapmaya yönelttiğini paylaşarak gençlerin ve ailelerinin sağlık durumlarını sordu. Hayatımızın her alanında inanılmaz hızlı bir değişim yaşandığını ve artık hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını; yeni düzene bu anlamda adapte olmak zorunluluğunu değerlendiren başkanımız yeni düzenin hem esnek ve uzaktan çalışmayı getireceğini hem de her zamankinden fazla şekilde kişisel gelişime önem vermemiz ve kendimize yatırım yapmamız gerektiğini gençlerimize anlattı.
Konuşmasının sonunda Mustafa Kemal Atatürk’ü anarak; “Başında genç ifadesi olan bir derneğin başkanı olarak, gençleri çok önemsediğimizi özellikle belirtmek istiyorum. Onlara yapılan her yatırımı bize fazlasıyla geri ödüyorlar. Gençlere verilen hiçbir emek kesinlikle boşa gitmiyor. EGİAD olarak uzun yıllardır söylediğimiz bir sloganımız var. Biz “Ülkemizin Geleceğine İnanıyoruz”. Bunu söylerken bir tek güvencemiz var o da GENÇLİK. Sizlerin yüce önder Atatürk’ün gençliğe hitabesindeki her bir sözcüğün anlamını bilerek gereğini yerine getireceğinize inanıyor ve güveniyoruz. İşte bu nedenle bir iş insanları derneği olmamıza rağmen her yıl en az birkaç gençlik projesine imza atıyoruz. Hayat Okulu da bizim gözbebeği projelerimizden bir tanesidir” diyerek sözü EGİAD Genel Sekreteri Prof. Dr. A. Fatih Dalkılıç’a verdi.
Hayat Okulunun beş hafta boyunca moderatölüğünü yapan; öğrencilerimiz ve eğitmenlerimiz arasında köprü vazifesi kuran genel sekreterimiz öğrencilerimize proramın akışı, zoom platformunun kullanımı ve soru cevap kısımlarının nasıl organize edileceğinin yanı sıra devam şartları ve program sonunda alınacak sertifika hakkında bilgi verdi.
İlk haftanın eğitmeni Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Engin Deniz Eriş oldu. Sosyal Medya İletişimi konusunu ele alan ve renkli anlatımı ile öğrencilerinin dilinden düşmeyen “EDE” Hoca uzaktan eğitimde de yüz yüze eğitimdeki enerjisini katılımcılara yansıtmayı başardı. Eriş, sosyal medya iletişimi ve yönetimi hakkında terminolojik bilgi ve uygulamaya dönük pratikleri genç katılımcılara aktardı. Eğitimde, Dijital yetkinlikler ve donanımlar, sosyal medya iletişimi ve yönetimi bilgisi, sosyal medya stratejisi oluşturma yetisi, sosyal medyada içerik üretimi ve yönetimi bilgisi, sosyal medyada kitle oluşturma stratejilerini öğrenme başlıklarına değinildi.
EGİAD Hayat Okulu’nun 2. haftasında “Çatışma Yönetimi ve Müzakere Teknikleri” konusu ele alındı. Oturumun konuşmacısı Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abbas Türnüklü oldu. Konuların seçiminde günün gerektirdiği becerileri dikkate aldıklarını vurgulayan. Müzakere ve çatışma Yönetimi alanındaki çalışmaları ile tanınan Türnüklü 2.5 saat süren eğitimde temel hedeflerinin dış grup üyeleri ile rekabet eden ama iç grup üyeleri ile işbirliği yapan, uzlaşan, sorunlarını diyalogla müzakere ile çözebilen bireyler yetiştirmek olduğunu vurguladı. Geleceğin çalışanlarının, anlaşmazlıklarını yönetebilen, uzlaşmacı, sorun çözücü, diyalog kurabilen, barış yapıcı bireyler olarak yetişmesi bakımından bu konunun seçildiğini vurguladı.
3. haftaya geldiğimizde bu sefer konuşmacımız iş hayatındandı. DİKKAN AŞ’nin İnsan Kaynakları direktörü Füsun Toros etkin bir CV nasıl olmalıdır konusunu ele aldı ve gençlerle mülakatlarda karşılaşabicekleri durumları paylaştı. Binlerce adayın CV’si üzerinde çalışan ve farklı pozisyonlar için görüşmeler yapan Toros’un verdiği yararlı bilgiler sonda öğrencilerin sorularıyla pekişti.
Sonraki hafta Hayat Okulunda İzmir Ekonomi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Taylan Özgür Demirkaya duayeni olduğu “girişmcilik” konusu ile bizlerle oldu. Moderatör Prof. Dr. A. Fatih Dalkılıç’ın yanında bu sefer Başkan Vekilimiz Alp Avni Yelkenbiçer de vardı. EGİAD Melekleri ile özdeşleşen Yelkenbiçer ve Taylan Hocanın karşılıklı sohbetiyle zenginleşen sunum öğrencilerimizin de büyük beğenisini kazandı.
Hayat Okulu Finansal okur-yazarlık konusundaki eğitim ile son buldu. Yaşar Üniversitesi İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Dilvin Yeşilova taraf ından gerçekleştirilen eğitimin içeriğinde temel f inansal kavramların yanında ekonomik kavramlar da ele alındı. Dilvin Hoca da yine akıcı sunumu ile büyük beğeni topladı.
Kapanışta ise Başkan Mustafa Aslan’ın gençlere bir sürprizi vardı; programın başında devam konusunda katılımcıların bir ders kaçırma hakkı olduğundan bahsedildiğini hatırlatan Aslan eğitimleri EGİAD Youtube kanalından daha sonra da izleme şansı olması nedeniyle devamsızlığa bakılmadan eğitimleri izlediğini beyan eden herkese sertifika verileceğini iletti. Öğrenciler hem kendilerine duyulan güveni hem de uzaktan eğitimin gerektirdiği esnek bakış açısını yansıtan bu karara dair memnuniyetlerini dile getirdiler.
Hayat Okulu Finansal okur-yazarlık konusundaki eğitim ile son buldu. Yaşar Üniversitesi İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Dilvin Yeşilova tarafından gerçekleştirilen eğitimin içeriğinde temel finansal kavramların yanında ekonomik kavramlar da ele alındı. Dilvin Hoca da yine akıcı sunumu ile büyük beğeni topladı.