“NEE T Gencler Makine Sektörünü Geleceğe Taşıyor” Projesi kapsamında, makine sektörünün en güncel donanımları ile Konak Çınarlı MTAL’de Makine Teknolojileri Laboratuvarı yenilendi. Eğitim alan 35 gencimiz, Odamız üye firmalarında 1 ay boyunca staj yaparak, öğrendikleri teorik bilgileri uygulama şansına eriştiler. Staj sonunda, 24 gencimiz mesleki yeterlilik sınavına girerek, MYK belgesi almaya hak kazandı.
Ne Eğitimde, Ne İstihdamda Olan (NEET) Gençler konusunu uzun zamandır, ülkemizin en önemli sorunlarından biri olarak dile getirdik. Çünkü, ülkemiz maalesef bu anlamda olumsuz bir performans sergiliyor ve bu durum gençlerimizin olduğu kadar ülkemizin de geleceğini tehdit ediyor. Verilere baktığımızda; 15- 29 yaş grubundaki ne eğitimde ne istihdamda olan gençlerin oranında Türkiye’nin yüzde 27,9 oranıyla 41 ülke içinde Güney Afrika’dan sonra ikinci sırada yer aldığını görmekteyiz. Bu maalesef oldukça yüksek bir oran… Nitekim, bu oran Hollanda’da yüzde 4,5, Norveç’te yüzde 6,5, Almanya’da yüzde 8,9 gibi düşük seviyelerde seyrederken; OECD ortalamasına baktığımızda, yüzde 12,6 olduğunu gözlemliyoruz.
İşte, gerek ikinci sıraya kadar yükselmemiz, gerekse bu durumun hem gençlerimizin hayatından hem de ülkemizin geleceğinden çalıyor olması, bizi çözüm arayışlarına yönlendirdi. Bu kapsamda da, gençlerimizi eğitime ve iş hayatına kazandıracak projeler üzerinde çalışmaya başladık ve “İstihdam, Eğitim veya Öğretimde Olmayan Gençler İçin İşgücü Piyasası Destekleme Programı”na başvuru yaptık. “Ne Eğitimde Ne İstihdamda olan gençler makine sektörünü geleceğe taşıyor” başlığıyla yaptığımız başvuru, 2023 yılında Avrupa Birliği tarafından kabul edildi.
Bu projemizde, söz konusu önemli sorunun çözümü için 18- 29 yaş aralığındaki ne eğitimde ne de istihdamda olan genç kadın ve erkek nüfusun sosyal entegrasyonunu desteklemeyi ve ayrıca olumlu ekonomik etki ve geçim kaynağı sağlamayı hedefledik. Daha detaylı bilgi verecek olursak, başta İzmir olmak üzere Türk Makine Teknolojileri sektörünün ihtiyaçlarına yönelik hizmetler geliştirerek, gençlerin öncelikle mesleki eğitime, ardından da istihdama katılmalarını artırmayı hedefledik.
12 ay süren projede ilk etapta, 15 tane meslek lisesi öğretmenimizi kapsamlı bir eğitim almaları için Almanya’ya gönderdik. Öğretmenlerimiz Almanya’da uyarlanabilir üretim konsepti, verilerin işlenmesi, yalın üretim, akıllı bakım, enerji verimliliği, uygulamalı eğitim, vb. konularda eğitim aldılar. Ayrıca, yine Almanya’da, Festo, Pilz, Mercedes, Porsche gibi dünya markası ve Sanayi 4.0 alanında öncü firmalara ziyaretler gerçekleştirdiler.
Almanya’nın önemli eğitim kurumlarından Carl-Benz-Schule Gaggenau Meslek Lisesi’ni gezip tanıma imkânı buldular.
Diğer taraftan, Türkiye’de İŞKUR ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası’nın yönlendirmesiyle ne eğitimde ne istihdam olan 75 genç belirlendi. Almanya’da eğitimlerini tamamlayan 15 öğretmenimiz edindikleri bilgileri Türkiye’ye döndüklerinde 75 gencimize aktardılar ve makine teknolojileri alanında eğitim verdiler.
Bu eğitimlerin yanı sıra, gençlerimiz çeşitli konferanslar ve kişisel gelişim eğitimleri aracılığıyla, makina sektörünün önde gelen isimleri ile bir araya getirilerek, motivasyon yönünden de desteklendiler. Yine proje kapsamında, makine sektörünün en güncel donanımları ile Konak Çınarlı MTAL’de Makine Teknolojileri Laboratuvarı yenilendi.
Eğitim alan 35 gencimiz, Odamız üye firmalarında 1 ay boyunca staj yaparak, öğrendikleri teorik bilgileri uygulama şansına eriştiler. Staj sonunda, 24 gencimiz mesleki yeterlilik sınavına girerek, MYK belgesi almaya hak kazandı.
Tüm bu çalışmaların sonucunda, başarılı olan gençlerimizden 18 tanesi Odamız üyesi firmalarda kalıcı olarak istihdam edildi. Önümüzdeki aylarda daha fazla gencimizin istihdam edileceğini öngörüyoruz.
12 ay süren projede ilk etapta, 15 tane meslek lisesi öğretmenimizi kapsamlı bir eğitim almaları için Almanya’ya gönderdik. Öğretmenlerimiz Almanya’da uyarlanabilir üretim konsepti, verilerin işlenmesi, yalın üretim, akıllı bakım, enerji verimliliği, uygulamalı eğitim, vb. konularda eğitim aldılar.
Odamızın hayata geçirdiği bu proje ne eğitimde ne istihdamda olan gençlerin, önce kaliteli bir eğitim almaları, ardından da iş hayatına kazandırılmaları yönünde ülkemize çok güzel bir örnek oldu. Ancak bunun yanında, projenin çok daha önemli bir kazanımı var. Bilindiği üzere makine sektörü erkek çalışanların daha fazla olması sebebiyle, ülkemizde genellikle erkek egemen bir sektör konumunda yer alıyor. Ancak, projemiz kapsamında, pek çok kız öğrencimiz eğitim alıp istihdam edildiler. Yani çalışmalarımız, makine sektöründeki erkek egemenliğinin kırılması ve ülkelerdeki gelişmişlik kriterlerinin başında gelen cinsiyet eşitliğinin güçlendirilmesi yönünde de güzel bir adım oldu.
Nitekim, AB Türkiye Delegasyonu tarafından da, “Kadınlar makine sektörüne öncülük ediyor” şeklinde örnek gösterildik. Eğitim alan kızlarımızın hayallerinin gerçekleşmesine vesile olmamız ve ülkemizdeki başka kız öğrencilerimize de ilham olmamız, bu süreçte şahsımı ve Odamızı en çok mutlu eden kazanım oldu.
Bu vesileyle, projemizin başarıyla yürütülmesini ve ülkemize örnek olmamızı sağlayan ekip arkadaşlarımıza ve paydaşlarımıza, öğretmenlerimize ve öğrencilerimize teşekkür ediyorum. Biz Ege Bölgesi Sanayi Odası olarak, gençlerimizin ve ülkemizin aydınlık yarınlara yürümesi için çaba göstermeye, yeni projeler üretmeye her daim devam edeceğiz.