Türk sporunun takım oyunları dikkate alındığında en başarılı temsilcisi voleybol oldu. Yirminci yüzyılın sonlarında sergilenen olağanüstü gelişme, hem kulüpler, hem de milli takımlar düzeyinde beklenenin üzerinde bir ivmelenme yaratarak dünya çapında olay haline geldi.
Spor tarihimizde voleybol, aslında çok gecikerek yola çıktı. İstanbul’un Üç Büyükleri ile bazı sanayi kuruluşları ve yüksek okulların takımları kısa zamanda Türkiye liglerini oluşturdular. Ama asıl hamle, Cumhuriyetimizin büyük markalarından Eczacıbaşı’nın 1968’de kurduğu spor kulübüyle başladı. Eczacıbaşı, voleybolda kadın-erkek takımlarıyla kısa zamanda başarıyı yakalarken erkek basketbol takımı da ligin büyükleri arasına katıldı. Kadınlar voleybolunun anıt adamı ise “kızlarıyla birlikte” yıllarca didinip çalışan merhum Cengiz Göllü idi. Milli Takımlar açısından bakarsak… Erkekler 1956 Dünya Şampiyonası ile resmi maç serilerine başladı. Kadın takımımız ise 2 yıl sonra Uluslararası İstanbul Turnuvası’nda file altına geldi.
Kadın Milli Takımımız (Filenin Sultanları) 2023’ü adeta “altın yıl” olarak ilan etti. Önce FIVB Milletler Ligi VNL şampiyonluğunu kazandılar. Ardından Avrupa Şampiyonası’nda peş peşe gelen inanılmaz bir galibiyet serisi ve muhteşem finalde Sırbistan’ı 3-2 yenerek özlenen kupayı aldılar. Erkekler Milli Takımı ise Challenger Kupası’nı alırken Milletler Ligi’ne katılma hakkı elde ettiler.
Kadın Milli Takımımız yılın üçüncü zaferini 2024 Paris Olimpiyat Oyunları’nda kazandı. Grubundan yenilgisiz çıkan ve şampiyonadaki tüm maçlarını kazanan Milli Takım, olimpiyat vizesi alan takımlar arasında en iyi istatistikleri gerçekleştirdiği için ortaya konan Dünya Kupası’nı da aldılar.
Bu başarıların temelinde elbette kulüplerin yarattığı voleybol heyecanı da var. Fenerbahçe, Eczacıbaşı, Vakıfbank’ın yıllar süren yatırımlarıyla üstlendikleri ortak liderlik, hem liglere hayat verdi, hem rekabeti besledi hem de Efeler ve A Kulüp takımlarımızın kadınlarda kazandığı dünya şampiyonlukları ve Avrupa Kupaları bu sayfalara sığmaz…
Son olarak Kadınlar Dünya Kulüpler Şampiyonası’nda ilk kez iki Türk takımı final oynadılar ve Eczacıbaşı Vakıfbank’ı 3-2 yenerek yaptığı yatırımların karşılığını değerli kadrosunun süper oyunuyla aldı. Her iki takım da kutlamayı ve alkışları hak etti.
Kulüplerimizin başarıdaki payını anlattık. Tükiye Voleybol Federasyonu’nu unutmayalım. Başkan Akif Üstündağ ve ondan önceki dönemlerin federasyonları voleybolun gelişimine dürüst ve akıllı planlamayla büyük hız kazandırdılar. Voleybol lisesi, Bağlarbaşı’ndaki Voley Hotel Ankara’dajki tesisler ve yurt ölçüsünde yaygınlaşan lig takımlarıyla Tükiye gerçekten Yüzüncü Yıl Bayramları yaşadı. Bu alnda hem eski ve işbaşındaki başkanları, hem de Milli takımların Türk ve İtalyan teknik direktörlerini kutlamak gerekir.
Bunca gelişmeden sonra Paris’ten bir olimpiyat madalyası bekleyebilir miyiz? Elbette. Hem de altın madalya… Bu bir hayal değil, gerçekçi bir hedef… Bekliyoruz.
NBA TÜRK BASKETBOLUNU ENGELLİYOR
Yüz yıllık basketbol maceramız Dünya Şampiyonası ve Avrupa şampiyonasında iki ikincilikle tamamlandı. Basketbolda iyi bir ligimiz var. Erkeklerde ve kadınlarda yüksek düzeyde rekabetlere tanık oluyoruz. İki kulübümüz Fenerbahçe (1) ile Anadolu Efes (2) THY Euroleague şampiyonluğu ile büyük mutluluk yaşattılar.
Dünyanın en büyük ligi olarak tanımlanan Amerikan Basketbol Ligi NBA’de oynayan Türk oyuncuların başarısıyla gurur duyuyoruz.. Alperen Şengün, Cedi Osman, Furkan Korkmaz, Ömer Faruk Yurtseven her hafta, her sezon alkışı hak edecek maçlar çıkarıyorlar. Ancak NBA’nin bazı kuralları nedeniyle oyuncularımızın Milli Takım’a katılmaları mümkün olmuyor. Onları kınamıyoruz, suçlamıyoruz. Profesyonel kaygıları nedeniyle Ay yıldızlı formadan uzak kalıyorlar. O nedenle Milli Takımımız da beklenen başarıyı gösteremiyor. Olimpiyatı bıraktık, Avrupa şampiyonalarına bile katılamaz hale geldik. Yazık!
Pota altında saygı duruşu ile bitirelim: 1966’da Türkiye Ligi’nin ilk şampiyonluğunu kazanan Altınordu’ya, rahmetli başkan Candoğan Sakaoğlu’na selam olsun. Sadece İzmir’in değil, Türkiye’nin öncüsüydü onlar.