Influencer – Youtuber, Beliz Şen
Sosyal medya ve dijitalleşme hayatımızda bu kadar yer ederken ve yaşamı kolaylaştırırken bu sürecin geçici olduğunu hatta sosyal medyanın biteceğini düşünmek yanlış olacaktır. Tam tersi; yatırımlarını, satış pazarlama tekniklerini, insan kaynakları yönetimlerini bu yeni dünyaya göre planlayanlar gelecekte çağın krizlerini daha kolay yönetebilecektir.
Teknolojinin ve iletişim kaynaklarının gelişmesi ile hayatımıza yeni kavramlar ve yeni meslekler girmeye başladı. Bu gelişim süreci ile internet, yaşantımızın büyük bir bölümünü kaplar oldu. Özellikle alışveriş, iletişim, fikir paylaşımı, bankacılık sektörlerinde hayatımızın vazgeçilmez parçası haline geldi. Kriz, felaket anlarında çoğu zaman imdada yetişti. Öyle ki tüm Dünya’nın etkilendiği Covid-19 salgını sürecinde de dijitalin ve sosyal medyanın hayatımızı nasıl kolaylaştırdığına şahitlik ettik.
ALTERNATİF DEĞİL TAMAMLAYICI
Sosyal medya terimi çok yönlü, karmaşık ve birçok farklı şekilde tanımlanmıştır. Genel itibariyle sosyal medya; paylaşım, iş birliği, şeffaflık ve iletişimi kolaylaştıran bir araçtır. Sosyal medyanın amacı, içerik ve anlam yaratmak için geniş iletişimsel bir kolektif sağlamaktır. Bu nedenle sosyal medyada bireyler bilgileri kendileri üretir, değerlendirir ve paylaşırlar. Ehlinaz Torun, Tüketici Satın Alma Davranışları Üzerinde İnternet ve Sosyal Medyanın Yeri ve Önemi makalesinde şu ifadeleri kullanır: İnternetin sağlamış olduğu farklı özellikler geleneksel medyanın dışında yer alan farklılıkları kapsamaktadır. Bu nedenle yalnızca teknolojik farklılık değil insanların ya da kurumların bireylerle birebir iletişim gibi sosyal içerikli ilişki ve iletişim kurabilme avantajını ortaya çıkarmıştır. Ancak sosyal medya, geleneksel medyanın alternatifi olarak düşünülmemeli, geleneksel medyayı da tamamlayıcısı olarak değerlendirilmelidir.
HIZLI GERİ DÖNÜŞ, ZAMAN VE MALİYET AVANTAJI
Bu gelişim sürecinin sonucunda hayatımıza giren ‘’sosyal medya’’ ve ‘’infleuncer’’ kavramları ise dijital pazarlama kavramını doğurmuştur. Bu durumda da bir zamanlar tek yönlü gerçekleştirilen iletişim ‘’dual iletişime’’ yani çift yönlü iletişime dönüşmüştür. Ve ‘’tüketici’’ konumunda olan kullanıcılar artık ‘’içerik üretici’’ olmuşlardır. Yaygın bir şekilde kullanılan sosyal medya araçları pazarlama açısından da önemli bir kıstastır. Sosyal medya pazarlamasında markalar; Instagram, YouTube Facebook gibi ağlar üzerinden pazarlama faaliyetlerini göstermektedir. Sosyal medya üzerinden yapılan pazarlamalar; daha hızlı geri dönüş, zaman, maliyet açısından yer alan avantajları sayesinde geleneksel pazarlamaya göre daha fazla talep görmektedir. Küçük işletmeler, geleneksel pazarlamada yer alan televizyon radyo gibi araçlara vereceği yüksek maliyeti gerçekleştirmeyeceğinden sosyal medya üzerinden düşük maliyetle pazarlaması daha avantajlı olmaktadır.
Yine Covid-19 salgını süresi boyunca küçük işletmelerin evlerinden online satış gerçekleştirdiğini, televizyon canlı yayınlarının evden yapılabildiğini gördük. Yerleşik ofisler, plazalar evlere taşındı. Gazeteler bile belki de tarihinde ilk defa homeoffice’e geçerek yayına hazırlandı. Şirketler ve çalışanlar; teknoloji, dijital araçlar ve sosyal medya sayesinde bu süreci evlerinden yönetebildiler. Online toplantılar, sohbet gruplarıyla günlük iş akışı sağlanması gibi pek çok yöntem devreye girdi.
Sosyal medya ve dijitalleşme hayatımızda bu kadar yer ederken ve yaşamı kolaylaştırırken bu sürecin geçici olduğunu hatta sosyal medyanın biteceğini düşünmek yanlış olacaktır. Tam tersi; yatırımlarını, satış pazarlama tekniklerini, insan kaynakları yönetimlerini bu yeni dünyaya göre planlayanlar gelecekte çağın krizlerini daha kolay yönetebilecektir.