EGİAD Fahri Üyesi ve Lal Organizasyon Genel Müdürü Tolga Şekercioğlu, “Artık birbirimizle korkunç rekabet ortamı içinde değiliz. Birlikte pazarı büyütmek ve kaliteyi arttırmak için çalışıyoruz” dedi
İzmir’in çiçek sektörünün Türkiye genelindeki cirodan yüzde 20vpay aldığına değinen Şekercioğlu, bu oranın artması için haksız rekabetin önlenmesi gerektiğinin altını çizdi. Şekercioğlu, “Merdiven altı firmaların önüne geçilmesi gerekiyor.
Organizasyon, dekor ve çiçek sektöründe 2009 yılından beri faaliyet gösteren EGİAD Fahri Üyesi olan Lal Organizasyon Genel Müdürü Tolga Şekercioğlu, geçtiğimiz yıllarda yaşanan kırıcı rekabetin pandemi döneminde yerini dayanışmaya bıraktığını söyledi.
Şekercioğlu, “Pandemi sürecinden en fazla bizim sektörümüz etkilendi. Komple kapandık ve bir buçuk yıl iş yapamadık. Peşinatları kanun gereği iade ettik. Kısa çalışma ödeneği kullandık ama zorvbir süreçti. Tedarikçilerimiz ve partnerlerimiz ile aynı gemide olduğumuz için yardımlaşma sürecimiz oldu. Rakip firmalar aynı sahada birbirlerine destek oluyor. Takım oyununu öğrendik. Rekabetten ziyade yardımlaşma sahaya yansıdı. Çok zor bir süreci yönettik ve artık herkes birbirine omuz veriyor.
Bu pandeminin en güzel öğretisi oldu” diye konuştu.
ÇİÇEK SERALARI YERİNİ MEYVE SEBZEYE BIRAKTI!
Pandemi sürecinde çiçek talebi olmadığı için seralarda çiçeklerin çöpe atıldığını ve köklerin söküldüğünü belirten Şekercioğlu, bu nedenle sezon başladığında çiçek temininde sıkıntı yaşandığını kaydetti. Şekercioğlu, “Çiçek yerine meyve sebze ekimi yaptılar. Dolayısıyla pandemiden sonra sektörde işler açıldığında talebi karşılayacak üretimi bulamadık.
Enflasyondan kaynaklı üretim maliyetlerindeki artıştan dolayı da 1 TL’ye aldığımız çiçeği 5 TL’ye almak zorunda kaldık. Bu da bizim verdiğimiz fiyatları etkiledi ve etkiliyor. Özellikle şehir dışı nakliyeler 3 katı arttı.
Müşterilerden aradaki fiyat farkını talep edemiyoruz. Sözleşmelerde de artık fiyat değişimini ek madde olarak eklemek zorunda kalıyoruz” dedi.
“YENİ SEZON İÇİN FİYAT VEREMİYORUZ”
Önümüzdeki düğün sezonuna ilişkin fiyat veremediklerine dikkat çeken Şekercioğlu, “Döviz cinsinden de olsa fiyat veremiyoruz. Döviz kurlarının düşmeyeceğini nereden bilebiliriz! Enflasyonu yüzde 100 gibi düşünüp TL cinsinden fiyat vereceğiz. Benzin kuru belirleyip ona nakliye maliyetlerimizi koyuyoruz. Aynı sıkıntı otellerde de var. Şu anda kimse fiyat vermiyor. Önümüzdeki sezona ilişkin bekleme dönemi yaşanıyor” diye konuştu.
TÜKETİCİ TERCİHLERİNDE DEĞİŞİM
Tüketici tercihlerinin pandemi dönemi ile birlikte değiştiğini kaybeden Şekercioğlu, “Bizim sektörümüzün sezonu 15 Ekim’de yüzde 90 bitiyor. Düğünlerdeki davetli sayısında yarı yarıya azalma oldu. Limitli içki, seçici ve butik düğünler tercih ediliyor. Nikah sonrası kokteyl ya da ufak partiler veriliyor. İzmir’de merkezde otel sayısı ve uygun bahçe sayısı az. Şehir dışına Çeşme ve Kuşadası’na yönelmek zorunda kalınıyor. Turizm sektörü hareketliydi, bu nedenle düğün menü fiyatları yüksekti. Pandemide kapalı mekân tercih edilmiyor. Pandemi tamamen bittikten sonra belki takvimsel olarak sezon kasıma doğru yayılırsa o zaman sektör daha uzun soluklu planlamalar yapabilir” diye konuştu.
“KALİFİYE ELEMAN SIKINTISI YAŞANIYOR, İŞİMİZİN BAŞINDAYIZ”
Fiyat artışları sonrasında aktif olarak daha fazla sahada işin başında olmaya odaklandıklarını kaydeden Şekercioğlu, ayrıca ehil personel ile bu süreci yönetmeyi tercih ettiklerini söyledi. Sektörde en önemli sorunun kalif iye eleman istihdamı olduğunu belirten Şekercioğlu, “Şirket olarak kurulduğumuzdan beri aynı ekip arkadaşlarımız ile çalışıyoruz. Kemik kadromuzu koruyoruz. Özellikle pandemi sürecinde otellerde de aynı sorun oldu. Gençlerden çiçek tasarımcıları yetişmiyor. Eski tecrübeli ekiplerimizle yol alıyoruz. Alttan kadronun yetişmesi için oda nezdinde çalışmalar yapılmalı” dedi.
SEKTÖR İÇİN YAPILMASI GEREKENLER
İzmir’in çiçek sektörünün Türkiye genelindeki cirodan yüzde 20 pay aldığına değinen Şekercioğlu, bu oranın artması için haksız rekabetin önlenmesi gerektiğinin altını çizdi. Şekercioğlu, “Merdiven altı firmaların önüne geçilmesi gerekiyor. Fiyatların çok ciddi düşmesine neden oluyorlar. Home Office çalışıp bu işi yapmaya çalışıyorlar. Sektörün imajına zarar veren işleri duyuyoruz” diye konuştu.
2023’TE DOĞAL VE ‘ÖZGÜR’ DÜGÜNLER ÖN PLANDA OLACAK
2023 yılında çiçekçilik ve düğün organizasyonlarındaki trendler hakkında da bilgi veren Şekercioğlu, “Gelecek yıl 2022’ye çok benzeyecek. Pastel renkler; somon, lila ve krem renginin tonları tercih ediliyor. Daha sakin ve doğal tercihler ön planda ve böyle devam edecek gibi görünüyor. İnsanlar bu süreçte ayırdığı bütçeyi konsept değişikliğine giderek yönetti. Kendi bahçesinde ya da plaj-bahçe kiralayıp dekore ederek yol alındı. Kristal tercihler yerini rustik tercihlere bıraktı. Yurtdışında da talep bu yönde… Ahşap, keten ve hasır ürünler tercih ediliyor. Çiftlerin rahat ettiği, özgür düğünlerin yaşandığı tercihler ön plana çıktı ve bu trend böyle devam edecek” diye konuştu.