TİCARET BAKANLIĞI “RİSK İZLEME SİSTEMİ” DEVREDE
Çin’de başlayan ve çok sayıda ülkeye yayılan Koronavirüs (Covid-19) ekonomiye etkisi yakından takip ediliyor. Son dönemde Türkiye’de de hem ekonomik, hem de sağlık anlamında önlemler sıkılaştırıldı. Virüsün İran ve Afrika’da görülmesi ilave risk unsuru olarak değerlendiriliyor. Sağlık Bakanlığı yetkilileri, özellikle Afrika’da virüsün yayılmasından endişe edildiğini, Afrika’nın çok büyük bir bölümünde sağlık imkanlarının kısıtlı olması nedeniyle hızlı bir yayılma ihtimalinden endişe edildiği vurgulandı.
Koronavirüs’ün görülmesinin ve Çin’de karantina kararını alınmasının ardından Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, bir grup gazeteciye Türkiye’nin dış ticaret ve tedarik sistemini izlemek üzere daha önce devreye alınan “Risk Analiz Merkezi” üzerinden ekonomiye yönelik her türlü gelişmeyi izlediklerini açıklamıştı.
Özellikle Türkiye’nin tedarik sistemine bir aksaklığa imkan verilmemesi için de sistemin kullanıldığını vurgulayan Bakan Pekcan, risk analiz merkezinin ürün bazlı olarak Türkiye’nin dış ticaretini izlediğini, herhangi bir ülkeden ithalatta yoğunlaşma olursa sistemin otomatik uyarı verdiğini açıklamıştı. Bakan Pekcan, bu sürecin Koronavirüs sonrası Çin ithalatı bazlı olarak incelendiğini ve Türkiye’nin olası bir tedarik sıkıntısına düşmemesi için de alternatifleri incelediğini vurguladı.
GÜMRÜKLERDE ÇALIŞMA GRUBU KURULDU
Türkiye’nin Koronavirüs riski oluşmasının hemen ardından da Sağlık Bakanlığı ile görüşerek gümrüklerde çalışma grubu kurduğu kaydedildi. Bu çalışma gruplarının ithalatı sürekli izlediği, sağlık alanında yapılan uyarılara göre tedbirleri uygulamak üzere sürekli hazır tutulduğu vurgulandı. Yine Gümrüklerde personelin korunması ve virüsle ilgili olası bir çalışma için teknik donanım ve koruyucu giysi- ekipmanın sağlandığı bildirildi. Virüsün cansız yüzeylerde uzun süre yaşamadığı yönünde Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığının mevcut açıklamaları çerçevesinde Dünya ve Türkiye’de Çin’den mal girişine yönelik henüz bir kısıtlama yapılmadı.
TÜRKİYE’YE OLASI TALEPLER
Diğer yandan, Koronavirüs tehdidinin artması halinde, Türkiye’nin bazı ülkeler tarafından alternatif tedarik noktası olarak görülmesi ihtimali de bulunuyor. Başta tekstil olmak üzere son dönemde bazı firmaların Türk firmalarla temasa geçerek olası siparişler hakkında bilgi istediği haberleri sektör mensupları tarafından dile getirilmişti.
Sağlık Bakanlığı “Bilim Kurulu” oluşturdu Koronavirüs’ün küresel risk olarak ilan edilmesiyle birlikte Sağlık Bakanlığı da bir bilim kurulu oluşturdu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında çalışan Kurul, Dünya Sağlık Örgütü, Çin ve diğer ülkelerden gelen bilgilere göre olası tedbirleri tartışıyor.