Türkiye ve İzmir Ekonomisine yön veren kanaat önderlerinden, lokomotif sektörlerin 2019 performansı ve 2020 yılına yönelik öngörülerinin dinledik…
Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden biri olan tekstil sektöründe, 2019 yılında 28 milyar dolar ihracatla rekor kırılması hedefleniyor. 2019 yılında tekstil ve hazır giyim sektöründe en büyük ihracat pazarının Avrupa Birliği ülkeleri, en önemli ülkenin ise yüzde 40’ın üzerinde ihracat ile Almanya olduğunu ifade eden Ege Giyim Sanayicileri Derneği (EGSD) Yönetim Kurulu Başkanı Hayat Ertuğrul, “Ülke genelinde hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı 16 Milyar dolar üzerinde olacaktır” dedi.
2020’DE 600 BİN ADET OTOMOBİL SATIŞI HEDEFLENİYOR
Ekim ayında kamu bankalarının aldığı bir kararla 0,49 faiz oranının devreye alınması otomotiv sektörüne can suyu oldu. Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Başkanı Murat Şahsuvaroğlu ve Ege Otomotiv Derneği (EGOD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Akkalay otomotiv sektörü ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. OYDER Başkanı Murat Şahsuvaroğlu, “Geçtiğimiz yıla oranla yüzde 22-23’lük bir düşüş var. Eğer yerinde ve zamanında müdahaleler yapılmasaydı bu düşüş yüzde 40’ın üzerinde olacaktı” ifadelerini kullandı.
Otomotiv sektörü için 2019 yılının iyi bir yıl olmadığını belirten EGOD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Akkalay ise “Rakamlarla ifade edersek hafif ticari ve otomobil satışlarında geçen seneye göre yaklaşık yüzde 35 gibi bir düşme yaşadık. 2018 sonunda 620 bin adetle kapanan pazar, 2019 Kasım sonunda 380 bin adetlerle kapandı. Sene sonunda ise 410- 420 bin civarlarında kapanması bekleniyor” dedi.
TÜRKİYE İHRACATININ YÜZDE 11’İ HAZIR GİYİM KONFEKSİYONUNDAN
Hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün, 2019 yılında 18 milyar dolara yaklaşan ihracat ile Türkiye’nin toplam ihracatının yüzde 11’ini gerçekleştirdiğini ifade eden Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Nüvit Gündemir, “Sektörümüz, otomotiv ile kimyevi maddelerden sonra en büyük paya sahip üçüncü sektör. Türkiye, dünya hazır giyim ihracatı sıralamasında yedinci sırada yer alıyor.
1950’lerden beri, istihdam açısından Türkiye’nin lokomotif sektörü olan hazır giyim ve konfeksiyon sektöründe faaliyet gösteren firmaların sayısı 35 bin civarında ve bu firmalarda yaklaşık 500 bin kişi istihdam ediliyor. 2005 yılında Çin’e uygulanan kotaların kaldırılmasının ardından hazır giyim ve konfeksiyon sektörümüz Çin pazarı başta olmak üzere küresel pazarda, rekabet etmekte zorluk yaşamakta. UHKİB olarak 2019 yılı sonunda yaklaşık olarak 700 milyon dolar toplam ihracat gerçekleştirmiş olacağız. 2020 yılında Birlik olarak 750 milyon dolar ihracat hedefliyoruz” diye konuştu.
MAKİNE SEKTÖRÜ 2020’DE EKONOMİYE DEĞER KATACAK
Makine sektörü, 2019’un ilk 11 ayda 16,4 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Sektörde ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,1 oranında arttı. Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) Yönetim Kurulu Başkanı Kutlu Karavelioğlu, “Dünyanın en büyük rekabet alanı olan makine sektöründe Türkiye’yi geleceğe taşıyacak sektörel birikimimizle, bu yılı 18 milyar dolar ihracatla kapatacağız.
Yeni stratejilerle 2020 yılında da ekonomiye en fazla değer sağlayan sektörlerden biri olacağız” dedi. 2019 yılının Kasım ayında 1,5 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirdiklerini açıklayan Karavelioğlu, “11 aylık makine ihracatı 16,4 milyar dolar olarak gerçekleşen sektör, ihracatını geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 4,1 artırdı” dedi.
TEKSTİLDE 28 MİLYAR DOLAR İHRACAT HEDEFLENİYOR
Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden biri olan tekstil sektöründe, 2019 yılında 28 milyar dolar ihracatla rekor kırılması hedefleniyor. 2019 yılında tekstil ve hazır giyim sektöründe en büyük ihracat pazarının Avrupa Birliği ülkeleri, en önemli ülkenin ise yüzde 40’ın üzerinde ihracat ile Almanya olduğunu ifade eden Ege Giyim Sanayicileri Derneği (EGSD) Yönetim Kurulu Başkanı Hayat Ertuğrul, “Ülke genelinde hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı 16 Milyar dolar üzerinde olacaktır. Bu rakamın yaklaşık 1,4 milyar doları Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliğine aittir. Bu rakamın üzerine Ege Tekstil ve Hammaddeleri ile Ege Deri ve Deri Mamulleri ihracatını da koyduğumuzda 1,9 milyar doları yakalamaktayız. Ülke genelinde bu üç sektörün toplam ihracatı 28 milyar dolar civarındadır” diye konuştu.
PLASTİK SEKTÖRÜNDE YILSONUNDA %3,9 BÜYÜME BEKLENİYOR
Plastik sektöründe üretimin miktar bazında geçen yıla göre yüzde 3,9’luk bir artış ile 2019 yılını kapatmasını beklediklerini açıklayan Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) Başkanı Selçuk Gülsün, “Plastik mamul ihracatının yılsonu itibarıyla yüzde 1,2 artması bekleniyor” dedi. 2019 yılı plastik sektörüne yönelik değerlendirme yapan Başkan Selçuk Gülsün, plastik sektörüyle ilgili gelişmeleri paylaştı.
Gülsün, “2019 yılsonu üretimi, hala 2017 yılındaki ya da 2018 yılının ilk yarısındaki seviyenin altında seyrediyor olsa da 2018’in ikinci yarısında görülen dip seviyeden çıkılmış bulunuyor. Bu bağlamda, üretimin miktar bazında 2018 yılına göre yüzde 3,9’luk bir artış ile yılı kapatması beklenmektedir. Değer bazında ise üretimdeki artışa rağmen yüzde 3,1’lik bir gerileme beklenmekte olup bunun başlıca sebepleri arasında petrol fiyatlarına bağlı olarak hammadde fiyatlarında yaşanan gerileme bulunmaktadır. Ayrıca gerek ithalatta gerekse ihracatta birim fiyatların 2018 yılına oranla yüzde 5,4 ile yüzde 7,5 arasında gerilemesi beklenmektedir” diye konuştu.
YENİ YÖNETMELİK İNŞAATI TEMELDEN SARSTI
2018 yılının ilk yarısında başlayan ekonomik kriz 2019’un üçüncü çeyreğine kadar devam etti. Ağustos 2019’da kamu bankalarının konut kredisi faizlerini 0,99’a indirmesiyle konut satışları arttı ve sektör az da olsa rahatladı. İnşaat sektöründeki gelişmeleri ve 2020 yılı için ön görülerini paylaşan
İzmir Müteahhitler Federasyonu Başkanı Ziya Dağlıer, “2018 ve 2019 yılında ekonomik krizden dolayı alınan inşaat ruhsatı sayısı bina bazında yaklaşık yüzde 60 düştü. İnşaat sektörü son 1,5 yıldır sürekli küçülüyor. 2019’un son çeyreğinde ise sektör dipten döndü ve yükselişe geçti. Konut satışları artmaya başladı. Otopark, imar yönetmeliği ve diğer sorunlar çözülürse 2020 yılının ikinci yarısında yatırımlar hızlı bir şekilde başlayacaktır” dedi.
BETON SEKTÖRÜ İYİ BİR YIL GEÇİRMEDİ
Yılın ilk 9 aylık döneminde hem beton sektörünün hem de inşaat sektörünün iyi bir yıl geçirmedi.
Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) ve Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, “Eylül, ekim ve kasım aylarında hazır beton sektöründe bir kıpırdanma olmuştur ki bu durum inşaat sektörü adına bizleri umutlandırdı” dedi. Işık, “Gelişmekte olan ülkeler için geçen yıl %5’in üzerinde olan çeyreklik büyüme oranları 2019 yılında yüzde 3,5’e gerilemiştir. Geçtiğimiz yılın son yarısında yüzde 7,1 gibi ciddi bir oranda daralan inşaat sektörü 2019 yılının ilk dokuz ayında ortalamada yüzde 9,3 daralma ile diğer sektörlerin gerisinde bir performans sergilemiştir. Son açıklanan üçüncü çeyrek büyüme rakamlarında inşaatın büyüme oranı yüzde -7,8’dir” diye konuştu.
BEYAZ EŞYA SEKTÖRÜ DARALMAYA DEVAM EDİYOR
Beyaz eşya sektörü, geçen yıl olduğu gibi 2019 yılında da daralmaya devam etti. 2018 yılında sona eren, sektörün yeniden hareketlenmesi için uygulamaya konan Katma Değer Vergisi (KDV) ve Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indirimi 2019 yılında yeniden uygulanmayınca sektör gerilemeyi sürdürdü.
2019 yılında beyaz eşya sektörünün yüzde 15 daraldığını ifade eden İzmir Beyaz Eşya Satıcıları Derneği Başkanı Metin Aztekin, “Beyaz eşya sektöründeki daralmanın genel nedeni Türkiye’deki siyasi durumdaki gerginlik, işsizlik. 2018 yılında sona eren indirimi sektördeki gerilemeyi durmuştu. 2019 yılında bu indirim olmadığı gerileme devam ediyor. 2020 yılında da 2019 yılında yaşandığı gibi daralmanın devam edeceğini düşünüyorum” açıklamalarında bulundu. İzmir Ticaret Odası (İZTO) vasıtasıyla ÖTV indirim talebinde bulunduklarını açıklayan Aztekin, indirim taleplerinin olumlu sonuçlanmadığını dile getirdi.
MADENDE İHRACAT YÜZDE 6 AZALDI
2019 yılı madencilik sektöründe ihracatta yüzde 6 seviyesinde bir azalma olduğunu belirten Türkiye Madenciler Derneği (TMD) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Emiroğlu, “Metalik madenlerinde 2019 yılı başından itibaren yükselen fiyatlar (krom hariç) yılın 2. yarısından itibaren düşme eğilimine girdi” dedi. Emiroğlu, “İhracatta yüzde 6’lar seviyesinde bir azalma var. Bu durumda sektörün yaşadığı sorunların yanında dünya ekonomisindeki yavaşlama, bölgesel savaşlar ve ticaret savaşlarının da büyük payı olduğunu belirtmek isterim. Dünya maden endüstrisinin belirleyici ülkesi Çin’dir. Çin ekonomisinin yavaşlaması hem talep azalmasına hem de fiyatların düşmesine neden olmaktadır. Metalik madenlerinde 2019 yılı başından itibaren yükselen fiyatlar (krom hariç) yılın 2. yarısından itibaren düşme eğilimine girmiştir. Özellikle kurşun-çinko da bu daha belirgindir. Altın fiyatları arttığından altın madenciliği iyi durumda” dedi.
ÇİFTÇİYE VERİLEN DESTEK YASALARIN ALTINDA KALDI
Tarımsal desteklemeler için bütçeden ayrılacak kaynağın milli gelirin yüzde 1’inden az olamayacağı hükmüne karşın, tarımsal desteklemeler, yasanın çıktığı 2007 yılından itibaren uygun bir şekilde belirlenmesi gerekirken, verilen desteğin milli gelire oranı yüzde 0,4 ve yüzde 0,6 aralığında kaldı. 2019 yılında da çiftçiye verilen destek yasaların altında kaldı. Hatalı tarım politikaları sonucunda üreticinin tarlada, tüketicinin ise cebinde ve mutfağında ağır biçimde hissettiği yangın karşısında, devasa sorunlarla yüklü tarım sektörünün sorunlarını çözmek yerine, sürekli farklı gündemlerle kamuoyunun dikkatini dağıtmaya yarayacak söylemlerin 2019 yılında bir yönetim biçimi olarak kullanıldığını ifade eden TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Özden Güngör, “2020 yılına ait beklentilerimiz başında; üreticinin üretim yapabilmesi için desteklenmesi ithalatın en aza inmesi, halkımızın ucuz ve güvenilir gıdaya ulaşabilmesi ile meslektaşlarımıza istihdam imkânlarının sağlanması geliyor” diye konuştu. Güngör, “2007 yılından itibaren çiftçiye 317 milyar TL destek verilmesi gerekirken, 140 milyar verildi. Çiftçinin devletten 177 milyar alacağı vardır” ifadelerini kullandı” dedi.
2020 KRUVAZİYER TURİZMİNDE YÜKSELİŞ YILI OLACAK
2019 yılında Türkiye ekonomisinde yaşanan daralma denizciliğe yansıdı, ticaret savaşları küresel ekonomide belirsizliği arttırdı. Üçüncü çeyrek büyüme rakamları, ekonomide daralmanın yerini 2020 yılından itibaren ılımlı bir büyüme sürecine bırakıyor. 2020 yılında turizmde yükseliş döneminin devam edeceğine, deniz turizminin ülkemiz ekonomisine pozitif katkısının güçlenerek süreceğine inandığını ifade eden İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, “2020 uzun aradan sonra İstanbul ve İzmir’e yanaşacak gemilerle kruvaziyer turizminde yükseliş yılı olacak” diye konuştu.
LOJİSTİKTE ALTYAPI DÜZENLEMESİNE İHTİYAÇ VAR
Yaklaşık 10 yıldır hızlı bir büyüme döngüsü içerisinde olan lojistik sektörünün güçlendirilmesi için önemli adımlar atılmaya devam ediyor. Ancak Türk lojistik sektörünün ilerleme göstermek durumunda olduğu başlıca konular güncelliğini koruyor. Lojistik ve gümrük süreçlerinin iyileştirilmesi, transit ticaretin kolaylaştırılması ve bu doğrultuda Türkiye’nin hak ettiği payı alması, kombine taşımacılığın teşvik edilmesi, e-ticaretin gelişmesi gibi konular lojistik sektörü için büyük önem taşıyor. Türkiye’nin doğu-batı ekseni üzerinden kesintisiz demiryolu taşımacılığının yapılmasını sağlayacak altyapısal düzenlemelere öncelik verilmesi gerektiğini ifade eden Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD) Yönetim Kurulu Başkanı Emre Eldener, transit yüklerin Türkiye üzerinden çevre ülkelere kıyasla daha kısa sürelerde ve daha ekonomik taşınabilmesinin önünü açan mevzuat düzenlemelerinin yapılması gerektiğini söyledi.
MOBİLYADA İHRACAT 2019’DA 2,6 MİLYAR DOLARA ÇIKTI
Mobilya sektörü 2019 yılında oldukça hareketli günler geçirdi. Türkiye ekonomisinin lokomotiflerinden biri olan mobilya sanayisinin en büyük gündemi KDV gündemi oldu. Yıl içerisinde birden fazla uzatılan KDV indirimi piyasayı oldukça canlandırdı.
Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Balcı, Türkiye’nin dünyada en fazla mobilya ihracatı yapan 13’üncü ülke olduğunu, 2020 yılı için bu sayıyı tek basamaklı rakamlara indirmeyi hedeflediklerini söylerken, İzmir Mobilyacılar Odası (İZMOD) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Özkoparan ise ihracatın yüzde 10 artmasının olumlu olduğunu ancak küçük esnafın ihracat yapabilecek düzeye gelmesi gerektiğini ifade etti.
MÜCEVHER SEKTÖRÜNDE HEDEF 6 MİLYAR DOLAR
2019 yılı 11 aylık dönemde 3,8 milyar dolar ihracata imza attıklarını açıklayan Mücevher İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kamar, 2020 yılı sonunda toplam 6 milyar dolar mücevher ihracatına imza atmış olacağız” dedi. 2019 yılı mücevher sektörüne yönelik değerlendirme yapan Kamar, “Sektörümüz, 35 bine yakın perakende kuyumcusu, 6 bine yakın üreticisi 1000’e yakın ihracatçısı ve bunların yanı sıra dünyada yalnızca 64 adet olan LBMA üyesi 2 rafinerisi ile dünyanın en güçlü oyuncularından biri. Ülkemiz, bugün için dünya mücevher sektöründe Hindistan, Çin, ABD ve Rusya ile birlikte 5 büyük pazardan biri, Hindistan ve Çin ile birlikte en büyük 3 üreticiden biri ve İtalya, Çin ile birlikte en büyük üretimden ihracat yapan 3 ülke konumunda. 19 yılı 11 aylık dönemde 3,8 milyar dolar ihracata imza attık” dedi.