Lotus Çiçekçilik’in sahibi ve EGİAD Fahri Üyesi Vakkas İnik: Temennim çiçek kültürü Türkiye’de yaygınlaşır ve herkes evine çiçek alır. Çiçek kültürü, kişinin kendisine çiçek almasından başlıyor.
İnik, çocukluktan itibaren çiçek kültürünü aşılamak gerektiğini söyledi.
İzmir’de 27 yıldır faaliyet gösteren Lotus Çiçekçilik’in sahibi ve EGİAD Fahri Üyesi Vakkas İnik, piyasada yaşanan fiyat dalgalanmalarına karşı Türkiye’nin planlı çiçek üretimine odaklanması gerektiğini söyledi. Piyasalarda çiçek fiyatı konusunda belirsizlik yaşandığını vurgulayan İnik, Türkiye’de her tür çiçek çeşidin üretimi için gerekli altyapının olduğuna dikkat çekti. Türkiye’nin koşulları itibariyle dış mekân ve kesme çiçek üretimi için güçlü bir altyapısı olduğunu anlatan İnik, “Çiçek kültürü artırılırsa bunların hepsi hallolur. Bizde sadece özel günlerde çiçek kullanılıyor. Bu da dengeli üretimi getirmiyor. Üretimde planlama yapılırsa sektöre yatırım yapılır” dedi.
Sektörün önümüzdeki dönemine ilişkin öngörülerini paylaşan İnik, Rusya’dan Avrupa’ya doğalgaz geçişinin olmaması halinde fiyatların daha da yükselebileceğine dikkat çekti. İnik, “Çiçek kışın optimum koşulları, belli sıcaklığı arar. Bu sıcaklığın sağlanabilmesi için ekstradan bir enerji harcanması gerekiyor. Bu da tabii ki fiyatları kesinlikle etkileyecek. Biz bile fiyat tahmin edemiyoruz” diye konuştu.
ÖZEL GÜNLER SEKTÖRÜ KARDAN ÇOK ZARAR VERİYOR
Piyasada bilinenin aksine özel günlerin çiçek sektörüne zarar verdiğini vurgulayan İnik, “Özel günler tam tersine aslında bizlere zarar veriyor. Çünkü kalite düşüyor. Çok talep geldiği için fiyatlar çok yukarıya çıkıyor. Biz müşterimize bunu zor anlatabiliyoruz. Bire aldığımızıüç dört katı fiyatına alıyoruz. Biz müşterimize fiyat olarak bire bir bile yansıtamıyoruz. Bu bizim kâr marjımızı düşürüyor. Türkiye’de gerçekten çiçek kültürünün az olmasından dolayı özel günlerde yoğunluk çok oluyor. Sevgililer Günü dahi sektörü kurtaran özel bir gün değil. Bu tarz etkinlikler hafta boyu kutlanırsa sektör için daha iyi olur” dedi. Bu konuda yurtdışı modellerinden örnek veren İnik, Christmas Dönemi gibi haftaya yayılan uygulamaların daha sağlıklı olduğunu kaydetti. İnik, “Etkinliklerin haftaya yayılması daha doğru. En azından insanlar hizmeti belli bir kalite standardında alabilir” dedi.
Pandemi sürecinde yaşananları ‘maliyet artışı, üretim azalması, talep daralması’ olarak ifade eden İnik, “Bu süreci bütün dünya yaşadığı için fiyatlar yükseldi. Son dönemde ürünlerde bir fiyata aldığımızı ikinci hafta aynı fiyata alamıyoruz. Özellikle Avrupa ve Rusya’nın krizi daha da etkili oldu. Hollanda’da bazı seraların kapandığı söyleniyor. Isınma maliyetleri arttı ve direkt ürünlere etki etti” ifadesinde bulundu. 2000’li yıllarda yapılan araştırmada Türkiye’nin çiçek sektörü olarak 40 milyon dolarlık bir ihracat yaptığına vurgu yapan İnik, “Almanya’nın kesme çiçekte ithalattaki payı 800 milyon dolar idi. Biz 40 milyonu yere göğe sığdıramıyoruz, sadece Almanya’nın 800 milyon dolarlık kesme çiçek ithalatı var. Önemli bir potansiyelimiz var” diye konuştu.
“SOKAK SATICILARINA YÖNELİK DÜZENLEME YAPILMALI”
İnternet üzerinden satış sistemi uygulamasının sektöre zarar verdiğini ifade eden İnik, “Türkiye’de kartelleşmeye, sektördeki çiçekçilerin kapanmasına neden oluyor” dedi. Yerel yönetimlerin sokak satışlarına yönelik düzenleme-denetleme getirmesi gerektiğine dikkat çeken İnik, “Seyyar satıcılar şu anda bizimle aynı kefede tutuluyor. Müşteri ilk önce onları tercih ediyor.
Bu sistemin düzene girmesi gerekiyor. Ancak gerek yerel yönetimler gerekse sektörün temsilcileri bu konuda duyarsız kalıyor” açıklamasında bulundu.
ÇİÇEK ALAN ORTA KESİM AZALDI
Ekonomik kriz ve pandemi sürecinin çiçek alım tercihlerine etkisini değerlendiren İnik, “Orta gelir kesiminde alım azaldı. Üst gelir seviyesindekiler dahi bazen alımlarda pazarlık yapıyorlar” dedi. Kesme çiçek üretiminde Menderes’in önemli bir üretim üssü olduğunu hatırlatan İnik, bu bölgede daha çok gül, krizantem ve gerbera üretildiğini söyledi. Soğanlı bitki grubunda fiyatların yükselmesi nedeniyle ekim yapılmadığını ifade eden İnik, bu nedenle Kazablanka ekiminin azaldığını ve talebi ithalat ürün ile karşıladıklarının altını çizdi.
ÇİÇEK TASARIM EĞİTİMİ YAYGINLAŞTIRILMALI
En büyük sorunlarından birisinin yetişmiş eleman olduğunu anlatan İnik, çırak bulamadıklarını kaydetti. İnik, ayrıca yetişmiş çiçek ve dekor tasarımı yapan personel sayısının da az olduğuna vurgu yaparak, “Bu konuda çıraklık eğitimine yönelik kurslar yaygınlaştırılmalı” diye konuştu.
EKONOMİ TOPARLANIRSA BİZ DE TOPLANIRIZ
Piyasalardaki gelişmelerin sektöre direkt yansıdığını belirten İnik, “Biz zevklere, ruhlara hitap ediyoruz. Ekonominin toparlanması tabii ki bizim de toparlanmamızı sağlar. İnsanlar para kazanmazsa harcayamaz” dedi.