İşveren markası bir işletmenin çalışanlarına ve dış dünyaya nasıl bir işveren olduğunu gösteren imaj ve itibarıdır. Marina işletmelerinde bu oldukça önemlidir. Çünkü çalışanların müşteri ilişkileri ve hizmet kalitesinde doğrudan rol oynadığı bir alan olduğundan, işveren markasının önemi bu sektörde daha belirgin hale gelmektedir.
İşveren markası, bir işletmenin hizmet verdiği sektör içerisinde diğer işletmelerden farklılaşmasını sağlayan bir kavram olarak sıkça karşımıza çıkmaktadır. Rekabetçi iş piyasasında bu farklılaşmanın işletmenin tercih edilen bir işveren olarak tanıtılmasında ve gelişiminde sağlayacağı katkı önem arz etmektedir. Bu kapsamda ilk olarak işveren markası tanımını ele almakta fayda var. Amber ve Barrow (1996) işveren markasını işletmelerin çalışanlarına sağladığı psikolojik, ekonomik ve fonksiyonel faydalar bütünü olarak tanımlamaktadır. Rampl ve Kenning (2012)’e göre de bir işletmenin marka imajının mevcut ve potansiyel çalışanlar açısından proaktif bir biçimde yönetimini konu almaktadır. Alan yazına bakıldığında genel çerçeve içerisine tanımlar çeşitlilik gösterse de çalışanlar açısından işletmenin ortak değer yaratması ve sürdürmesi, bunun sonucunda da çalışanlar tarafında tercih edilebilirliği ve devamlılığının sağlanması öne çıkmaktadır.
Hizmet odaklı bir sektör olan marina işletmelerine yönelik işveren markasının yaratılması, nitelikli personelin elde tutulması, personel devir hızının düşürülmesi her ölçekte faaliyet gösteren işletme için büyük önem taşımaktadır. Rekabetçi iş piyasasında denizcilik kültürünü bilen üstün yetenekleri çekmek ve elde tutmak, giderek zorlu bir hale gelmektedir. Bu noktada mevcut ve potansiyel çalışanlar açısından fark yaratan işletmeler, yani işveren markasını doğru kurgulayan, yansıtan ve sürekliliğini sağlayanlar tercih edilmektedir. İşveren markasının yaratılması her işletme için tek kalıp bir model değildir. Marina işletmelerinin işveren olarak ilgi çekici bir kurumsal kimlik oluşturabilmesinde çeşitli strateji ve yaklaşımları göz önünde bulundurması ve bu doğrultuda adım atması oldukça önemlidir.
Özellikle COVID-19 döneminden sonra marina işletmelerinin müşteriler açısından cazibesi oldukça artmıştır. Kitle turizmi yerine daha bireysel ve doğa ile iç içe kalmak isteyen turistler, yat kiralamaya veya satın almaya yönelmişlerdir. Bu durum mevcut bağlama kapasitesinde artışı zorunlu hale getirmiştir. Böylesine gelişmeye açık bir alanda müşteri memnuniyetinin ve sadakatinin sağlanması gerekmektedir.
Marinacılıkta müşteriler ve çalışanlar iç içedir. Çalışanların işletmelerinden tatmin olması, memnuniyet sağlaması doğrudan müşterilerin memnuniyeti ve sadakatini etkileyecektir. Dikkat edilmesi gereken önemli husus, yüksek veya düşük sezon ayrımı gözetmeksizin aynı özveri ile yaklaşılmasıdır.
İşveren markası bir işletmenin çalışanlarına ve dış dünyaya nasıl bir işveren olduğunu gösteren imaj ve itibarıdır. Marina işletmelerinde bu oldukça önemlidir. Çünkü çalışanların müşteri ilişkileri ve hizmet kalitesinde doğrudan rol oynadığı bir alan olduğundan, işveren markasının önemi bu sektörde daha belirgin hale gelmektedir. Marina işletmelerinde çalışanların memnuniyeti ve bağlılığı, işletmeye olan iş gücü sürekliliğini sağlar ve işletmenin gelişimini destekler. Çalışanlar, kendilerini değerli hissettikleri, takdir edildikleri ve kariyerlerinde ilerleme fırsatları buldukları bir ortamda daha motive çalışırlar. Çalışanların marina işletmelerinde uzun süre kalmasını, personel devir hızını düşürür ve bu da işletmelerin işe alım ve eğitim maliyetlerine olumlu yansır.
Marina işletmeleri müşteri için güvenilirliği ve kaliteyi temsil eder. Bunun sağlanabilmesi için iyi bir marka imajının ve itibarının sağlanması gerekmektedir. Müşteriler yatları ve kendileri için güvenli bir ortamın ve satın aldıkları hizmet kalitesinin sürekliliğinin sağlanması beklemektedirler. Özellikle işletmeyi her ziyaret ettiklerinde, aynı ve sürekli geliştirilerek sunulan hizmet kalitesi iyi bir işveren markası ile yönetildiğini ve çalışanların işlerini severek yaptıklarını gösterir. İyi bir itibar sadece müşteriler açısından olumlu bir etki yaratmaz aynı zamanda mevcut, potansiyel çalışanlar ve diğer paydaşlar için olumlu bir etki yaratır. Nitelikli yetenekleri çekme ve elde tutma, özellikle marina işletmeleri için önemlidir. Doğru bir şekilde yönetilen işveren markası potansiyel yetenekli çalışanları çekmeye ve mevcut çalışanları da motive olmuş bir şekilde elde tutmaya yardımcı olabilir. Tüm bunlar rekabetin yoğun olduğu marina işletmeleri açısından rakiplerinden ayrışmasını sağlar. Güçlü bir işveren markasına sahip olmak, işletmeleri bir adım öne çıkarır.
Türkiye’de marinacılık sektöründe güçlü bir işveren markası oluşturan ve stratejilerini başarılı bir şekilde uygulayan işletmeler öne çıkmaktadır. Setur Marinaları, eğitim ve gelişim programları ve çalışan tanıma ve ödüllendirme sistemi ile, çalışanlarının hem sürekli gelişimini desteklemekte hem de motivasyonlarını artırmaktadır. Aynı zamanda yeni nesil insan kaynakları yönetimi stratejilerini benimseyerek, özellikle pandemi sürecinin ardından yeni yetenekler için cazibe oluşturan hibrit çalışma modelini esnek bir yapıda sürdürmektedir. Çalışanlarının fiziksel ve ruhsal olarak dinç olmalarını sağlayabilmek için spor, beslenme, psikolojik destek vb. uygulamaların sağlanmasına özen gösterilmektedir. Setur Marinalar Grubu dünya üzerinde çalışanlar ile yapılan Kincentric Best Employers araştırması kapsamında dört kez üst üste Türkiye’nin En İyi İşyerleri arasında yer almıştır (seturmarinas.com/ News/Detail/131). Bu sonuç işveren markasının stratejik olarak ne kadar doğru yönetildiğini göstermektedir. D-Marin grubu marinaları ise işveren markası kapsamında global bir marka olarak çalışanlarına farklı ülkelerde kariyer fırsatları ve kültürel değişim programları sunmaktadır. Farklı kültürlerden gelen çalışanların bir uyum içerisinde çeşitliliğini sağlamaktadır. Viaport Marina işveren markasının yaratılmasında önemli bir kriter olan sosyal sorumluluk projelerine çalışanlarının da katılmalarında teşvik edici bir rol oynamaktadır.
Çalışanların topluma katkıda bulunma hissi, şirketin imajını güçlendirir. Çalışanlarının iş-yaşam dengesini korumalarına yardımcı olmak için esnek çalışma saatleri ve uzaktan çalışma imkânları da sunulmaktadır. Çeşme Marina, çalışanlarının arasında güçlü bir ekip ruhunu oluşturabilmek için düzenli olarak sosyal ve kültürel etkinlikler düzenlemektedir. Bunlara ek olarak Türkiye’de ve dünyada birçok marina, çevresel sürdürülebilirlik konusunda aktif olarak rol oynayarak çevre dostu uygulamalar benimsemektedir. Çevre bilincini arttırabilmek için çalışanlara ve müşterilere yönelik eğitimler düzenlenmektedir. Sürdürülebilirlik kapsamında var olan ve desteklenen bu gelişim iç ve dış paydaşlar tarafından marinalara olan güveni de arttırmaktadır.
Bu örnekler, marinacılık sektörü içerisinde Türkiye’de faaliyet gösteren yaklaşık 84 işletme olduğu göz önünde bulundurulursa elbette çoğaltılabilir. Her bir işletmenin kendine göre işveren markası stratejilerini nasıl başarılı bir şekilde uyguladığı önemlidir. Bu stratejiler hem çalışanların elde tutulmasını sağlamakta, hem potansiyel çalışanlar açısından tercih edilebilirliğini etkilemekte, hem de genel çerçeveden bakıldığında işletmenin performansını ve müşteri memnuniyetinin olumlu olarak desteklemektedir. Aynı paydada tüm paydaşlar için ortak değer yaratmada günümüzde pazarlama, insan kaynakları ve halkla ilişikler kapsamında önemli bir kriter olarak işveren markası vurgulanmaktadır.
Marina işletmelerinin gelişiminde işveren markası göz önünde bulundurulduğunda, rekabet edilen piyasada işletmelerini farklı kılan değerleri, kültürü ve faydaları tanımlamak, çalışanları neyin cezbettiğini ve elde tutulmasına olumlu katkı yaptığını anlamak, çalışanların katılımını sağlamak, kariyer gelişimi ve düzgün bir çalışma ortamı oluşturmak, tüm paydaşlardan gelen geri bildirimlere açık olmak, potansiyel çalışanlar ve müşteriler için çalışmalar yapmak, çalışanları marka elçileri olma yönünde teşvik etmek, başarıları ve değerleri sergileyen içerikler oluşturmak ve çevrimiçi-çevrimdışı platformları kullanmak, devamlı gelişmeye açık olmak vb. sayılabilecek birçok strateji, marina işletmelerinin uzun vadeli başarısında kritik bir rol oynar ve işletmenin her yönüyle daha güçlü olmasında katkı sağlar.
Türkiye’de marinacılık sektöründe güçlü bir işveren markası oluşturan ve stratejilerini başarılı bir şekilde uygulayan işletmeler öne çıkmaktadır. Setur Marinaları, eğitim ve gelişim programları ve çalışan tanıma ve ödüllendirme sistemi ile, çalışanlarının hem sürekli gelişimini desteklemekte hem de motivasyonlarını artırmaktadır.