Bireylere, takımlara ve gruplara odaklanabilen koçluk süreci, kişinin farkındalık seviyesini artırarak yetkinlik, karar verme ve yaşam kalitesini arttırmak için alternatif yolların görülmesine ve test edilmesine yardımcı olur
Bir şirketin sürdürülebilir performansına ve büyümesine en büyük katkı sağlayan kaynaklar arasında şüphesiz ki o şirketin aynı zamanda işletme kültürünü oluşturan insan varlığı yer almaktadır. Bu kritik kaynağa liderlik etmenin ve bu kaynağın potansiyelini ortaya koyabilmesine alan açmanın bir yolu da koçluktur.
Google’ın liderlik ve koçluk direktörü görevini üstlenmiş, Harvard Business Review, Wall Street Journal, Washington Post gibi yayınlarda yer almış ve Global 100 şirketlerinde üst düzey yöneticiler için koçluğun yanı sıra kuruluşların kendi koçluk ve liderlik geliştirme programlarını tasarlamalarına yardımcı olan David Peterson, koçluğu “İnsanları kendilerini geliştirmek ve daha etkili olmak için ihtiyaç duydukları araç, bilgi ve fırsatlarla donatma süreci” olarak ifade etmekte.
Bu genç mesleğe dünyada liderlik eden ICF Global tarafından koçluk, günümüzün belirsiz ve karmaşık ortamlarında özellikle önemi artan kişisel ve mesleki potansiyeli en üst düzeye çıkarmak için ilham veren, düşünmeye teşvik eden ve yaratıcı bir süreçte müşteri ile ortaklık ilişkisi olarak tanımlanmaktadır.
Uluslararası Koç Federasyonu’nu (ICF Global ya da ICF), 1995 yılında koçların birbirlerini destekleyip mesleğini geliştirmeleri için, kâr amacı gütmeyen bir organizasyon olarak kurulmuştur. Mayıs 1996’ya kadar dünya çapında 60’tan fazla noktada ICF Chapter (şube) oluşumuna imza atan ICF Global 2021 yılında 79 ülkede 140’ın üzerinde şubesi ve 41 binin üzerinde üye sayısı ile koçluk mesleğinin küresel liderliğini sürdürmeye devam etmektedir.
ICF; mesleğin gelişimi için ICF temel koçluk yetkinlikleri tanımlayan ve aynı zamanda profesyonel ve etik kural ve standartlar oluşturmakta ve koçluğu gelişen toplumların ayrılmaz bir parçası olarak nitelendirmektedir.
Misyonunu koçluk mesleğinin küresel ilerlemesine öncülük etmek olarak belirleyen ICF Global koçluk eğitimi veren kurumların eğitimlerini akredite etmekte ve koçların bu standartlar uyarınca unvanlanmasını sağlarken bölgesel ve uluslararası endüstri araştırmaları ile sektöre yön vermektedir.
2021 yılında güncellenen temel yetkinliklere ilişkin ana başlıklar; “Etik Kuralları Uygular”, “Koçluk Zihin Yapısını İçselleştirir”, “Anlaşmaları Oluşturur ve Sürdürür”, “İtimat ve Güven Oluşturur”, “Koç Konumunu Sürdürür”, “Etkin Dinler”, “Farkındalık Yaratır”, “Müşterinin Gelişimini Kolaylaştırır” olarak karşımıza çıkmaktadır. Her bir başlık altında en az bir yüksek lisans süresi ile eşdeğer süreye denk gelen bir eğitim ve gelişim süreci öngörülmektedir.
Etik kurallar ise müşterilere karşı sorumluluk, mesleğin uygulanmasına ve performansına yönelik sorumluluk, profesyonelliğe yönelik sorumluluk ve topluma karşı sorumluluk olarak dört bölümde detaylandırılmış durumdadır.
Etik konusu önceliklendirerek, mesleğin gelişimine sağlıklı zemin yaratılmaktadır. İşletmelerde fırsatları ortaya çıkarmak ya da tehditlerle başa çıkmak için kullanılan ve liderlik eğitimlerine konu edilen Grow (Hedef, Gerçeklik, Seçenekler / Fırsat, Olacak / Sırada Ne Var) koçluk modelini geliştiren, ICF Global tarafından başkanlık ödülü ile onurlandırılan ve dünya çapındaki faaliyetleri ile uluslararası koçluk topluluğunun önde gelen isimleri arasında yer alan Sir John Withmore performansı tanımlarken “Performans = Potansiyel – Parazitler” denklemini kullanarak profesyonel koçun tanımına ışık tutmaktadır.
Profesyonel bir koç, müşterilerin performanslarını iyileştirmelerine veya kişisel gelişimlerini arttırmalarına ya da kendi hedeflerini ve bunu yapma yollarını seçmelerine hizmet eden profesyonel yol arkadaşı olarak tanımlanabilir. Bu süreç, müşterilerin liderlik becerilerini geliştirerek potansiyellerini ortaya çıkarırken aynı zamanda iş ve özel yaşam ile ilgili denge ve vizyonlarını önemli ölçüde geliştirmelerinde yardımcı olmaktadır.
Bireylere, takımlara ve gruplara odaklanabilen koçluk süreci, kişinin farkındalık seviyesini artırarak yetkinlik, karar verme ve yaşam kalitesini arttırmak için alternatif yolların görülmesine ve test edilmesine yardımcı olur. Koç, bireyin veya işletmenin düşünce ve eylemlerini desteklemek, farkındalığını artırmak, bakış açısını değiştirmek, yeni iç görülerini teşvik etmek, fırsatlara ve zorluklara bakarak yeniden çerçevelemesini sağlamak için davranış bilimi, yönetim literatürü, sanat gibi birçok farklı alandan/disiplinden elde edilen kavramlar, modeller, ilkeler ve araçlar kullanabileceği gibi çalışmalarında makaleler, kontrol listeleri, değerlendirmeler veya modeller şeklinde ek kaynaklar da ortaya koyabilmektedir. Koçluk ilişkisinin süresi ise ihtiyaç ve tercihlere bağlı olarak değişebilmektedir.
Dünyada koçluk mesleğini incelediğimizde 2020 ICF Global Coaching Study sonuçlarına göre 2019 yılında küresel olarak yaklaşık 71.000 koç olduğu hesaplanırken koçluk becerilerini kullanan yönetici ve liderler de dikkate alındığında bu sayının 86.900 olduğu belirlenmiştir. 2020 Aralık ayı itibariyle ICF Global’in ACC, PCC ve MCC seviyedeki unvanlı koç sayısı ise sırasıyla 19.947, 13,907 ve 1.349’dur. Sevindirici olan koçluk eğitimi sonrası bunu meslek olarak yapanlar kadar yöneticilik başta olmak üzere kendi mesleklerinde kullanan insanların sayısı hızla artmaktadır.
2019 yılında ABD Pazar büyüklüğü yıllık 6,7% CAGR ile yaklaşık 15 milyar ABD Doları seviyesinde belirtilirken 2022 yılı için bu endüstrinin büyüklüğü 22 milyar ABD Doları olarak tahminlenmektedir.
ICF Türkiye, ICF Global’in bir şubesi olarak 2005 yılında kurulmuş, 24 Aralık 2009 tarihinde Uluslararası Profesyonel Koçluk Derneği (UPKD/ ICF Türkiye) ismiyle resmi kimliğine kavuşmuştur. Aralık 2020 itibariyle Türkiye’de ACC, PCC ve MCC unvanlı koç sayısı sırasıyla 277, 273 ve 36’dır.
Değişimin her alanda hissedildiği, hızlı ve doğru karara her zamanki gibi ihtiyaç duyulduğu bu dönemde 4D- dayanışma, dayanıklılık, denge ve dönüşüm kavramlarını teması olarak belirleyen ICF Türkiye, Ege Bölge temsilciliği ile bireylerin, takımların, grupların, işletmelerin ve en nihayetinde toplumun farkındalığını artırmak, koçluk mesleğine bakış açısını hak ettiği yere taşımak için profesyonel takımı ile faaliyetlerini sürdürmektedir.
2021 yılında güncellenen temel yetkinliklere ilişkin ana başlıklar; “Etik Kuralları Uygular”, “Koçluk Zihin Yapısını İçselleştirir”, “Anlaşmaları Oluşturur ve Sürdürür”, “İtimat ve Güven Oluşturur”, “Koç Konumunu Sürdürür”, “Etkin Dinler”, “Farkındalık Yaratır”, “Müşterinin Gelişimini Kolaylaştırır” olarak karşımıza çıkmaktadır. Her bir başlık altında en az bir yüksek lisans süresi ile eşdeğer süreye denk gelen bir eğitim ve gelişim süreci öngörülmektedir.