VAR Online ile ilk aşamada 250 bin kullanıcıya ulaşmayı hedefleyen iki girişimci, EGİAD Melekleri üzerinden de projenin daha hızlı gelişimini sağladı
VAR’ı iyi anlamak gerekir, bununla ilgili bilgi eksikliği çok fazla. Hakem ne zaman VAR’a gider? Hangi pozisyonlar VAR’ı kapsar bu bilgilerin tamamına uygulama üzerinden kullanıcılar ulaşabilirler. Futbol maçlarına doğrudan etki eden faktörlerin başında hakemler vardı. Şimdi bir de VAR var. İnsanlar artık orta hakem ile birlikte VAR hakemlerini de tartışmaya başladı. Konuşma kültürü gelişmiş bir ülke olduğumuzdan olsa gerek futbol hayatımızda neşe kaynaklarından biri. Bu noktada bize düşen iş her taraftarın söz hakkı olmasını ve pozisyonlarla ilgili tek çatı altında fikrini beyan etmesine olanak sağlamak.
Okan Özaydın ve Murat Albayrak isimli iki iş insanı hakemlerin “VAR” uygulamasında verdiği kararları seyircilerin de katılabileceği bir mobil uygulama yaptı. Kısa sürede büyük ilgi gören uygulamada Albayrak ve Özaydın’ın hedefi; uygulamayı tüm dünyaya yaymak. VAR Online ile ilk aşamada 250 bin kullanıcıya ulaşmayı hedefleyen iki girişimci, EGİAD Melekleri üzerinden de projenin daha hızlı gelişimini sağladı. YARIN Dergisi’ne konuk olan Rope Bilgi Teknolojileri ve Yazılım A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Okan Özaydın ve Koordinatörü Murat Albayrak ile uygulamanın özellikleri, hedefleri ve bu alanda yaşanan gelişmeleri konuştuk.
Sizleri tanıyabilir miyiz?
okan özaydın: 1977 tarihinde Siirt’de doğdum. İlk ve orta öğrenimimi Muğla’da, lise eğitimimi İzmir Özel Türk Koleji’nde (Fen Lisesi) tamamladım. Stanton School of English’te Practice Class eğitimimi aldım. İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden 2001 yılında mezun oldum. 2002-04 yılları arasında İzmir Ekonomi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde İşletme Yüksek Lisansı yaptım. Aralık 2002 tarihinden bu yana Özaydın Avukatlık Bürosu’nda Yönetici Avukat olarak görev yapıyorum.
murat albayrak: 34 yaşındayım, fotoğrafçılık eğitimi aldım. İzmir herkesin gönlünde yatar ama ben hedeflerimi gerçekleştirmek için 27 yaşımda doğduğum şehir olan İstanbul’u bırakarak İzmir’e yerleştim.
bu ikili bir araya nasıl geldi? bu girişim hikayesi nasıl gelişti, sizden dinleyebilir miyiz?
okan özaydın: Murat ile bir müvekkilimin vasıtasıyla tanıştık. Bana bir fikrinin olduğunu ve bunu nasıl koruması gerektiğini öğrenmek istemişti. Murat aynı sohbette fikri için yatırımcı aradığını da paylaşmıştı. Birkaç görüşme sonrasında bu projeyi EGİAD’a götürdüm. EGİAD Melekleri ile temasa geçtik.
Bu konuda bize “Biraz daha fikri geliştirin ve mobil uygulamayı belli bir noktaya getirin ondan sonra yatırımcı arama noktasına gelelim” dediler. 4 ay İzmir ve İstanbul ile mobil uygulama geliştiricileri ile görüşmeler yaptık. Sonunda da İzmir’den bir firma ile bu konuda çalışmaya başladık. O şirketi de kurduğumuz şirketin içine ortak yaparak uygulamayı yazdırdık. Sonrasında EGİAD’daki yatırımcılara gittik. EGİAD 11. dönemde yönetim kurulunda birlikte çalıştığım arkadaşlarıma konuyu ilettim. Onların içinden ilk olarak Temel Aycan Şen, Nazif Ulusoy, Tamer Ustaoğlu, Gökmen Ulusoy ve Halil Nadas ortak oldular.
EGİAD Melekleri’ne sunum yaptık ve sonrasında Gözde ALBAYRAK, Muhammed Nurdoğan, Erkan KARAGÖZ, Hande GÖKTEPE, Mehmet Ozan ÇILI, Levent KUŞGÖZ, Alp Avni YELKENBİÇER, Frederic PAGGY, Önder Murat HÜRMEYDAN, Halil Bülent SERDAROĞLU, Serhat YALÇIN ve İbrahim GÖRÜCÜOĞLU ortak olarak projeye girdiler.
Yeni ortaklarımızdan bazıları işin teknik boyutuna daha hakim oldukları için bize önemli bir bilgi desteği verdiler. Yazılım ekibini içeri almamızı önerdiler. Uyarılarını dikkate alarak bu sene başında IT ayağını kendi bünyemiz içerisine aldık ve iç yapıyı topladık. Hızlı adımlar attık. Sistemi yeniledik.
Bu konuda 2020- 2021 Futbol Sezonu’nun başlangıcını yakalamak istiyoruz.
250 bin üstü kullanıcıya ulaşarak programın hızlı şekilde en fazla kullanıcıya ulaşmasını sağlamak öncelikli hedefimiz… Tartışmalı pozisyonları(VAR) yorumlatan başka bir uygulama dünyada ve Türkiye’de yok.
murat albayrak: Türkiye ve diğer futbol ülkelerinde hakemler hep tartışma konusu olmuştur. Video Yardımcı Hakem (VAR) sistemi bu tartışmaları bazı noktalarda minimuma indirirken bazı noktalarda tavan seviyesine çıkarmakta.
2019-2020 Sezonu’nda devreye alınan bu sistemde bir hakemin ısrarla VAR’a gitmemesi üzerine bu işin içine taraftarları da dahil etmek gerektiğini ve bunun bir mobil uygulamayla olabileceğini hayal ederek bu noktaya geldik. Tabii sadece bir fikirdi bu ve yaklaşık 6 ay kadar yatırımcı aramakla, bol bol fikri anlatmakla zaman harcadım. Okan Özaydın ile yolumuz bu fikri nasıl daha iyi korurum ve ileriye taşırım sorusuyla birleşti. Asıl macera burada başladı ve girişim nasıl olur, yatırımcı nasıl bulunur, marka hakları ve birçok konuda kendisinin deneyimi ile pekiştirerek güzel bir iş çıkardık. Tabii kendisinin daha önce EGİAD yönetiminde olması benim için ayrıca şans oldu. Yatırımcılarımız kendi alanlarında ciddi istihdam yaratan iş insanları. Biz arayışımızda sadece para bulalımdan öte akıllı parayı tercih ettik. Yatırım aldığımız insanların mental olarak da bize çok şey kattığını söyleyebilirim.
VAR’ı iyi anlamak gerekir, bununla ilgili bilgi eksikliği çok fazla. Hakem ne zaman VAR’a gider? Hangi pozisyonlar VAR’ı kapsar bu bilgilerin tamamına uygulama üzerinden kullanıcılar ulaşabilirler. Futbol maçlarına doğrudan etki eden faktörlerin başında hakemler vardı. Şimdi bir de VAR var. İnsanlar artık orta hakem ile birlikte VAR hakemlerini de tartışmaya başladı. Konuşma kültürü gelişmiş bir ülke olduğumuzdan olsa gerek futbol hayatımızda neşe kaynaklarından biri. Bu noktada bize düşen iş her taraftarın söz hakkı olmasını ve pozisyonlarla ilgili tek çatı altında fikrini beyan etmesine olanak sağlamak. Futbol izleyicisiz hiç bir anlam ifade etmez, biz daha fazla etki etmesi için interaktif bir uygulama geliştirdik. Pozisyonda kaç oy kullanmış ve oy kullananların takımlarını istatistik olarak tutarak taraflı tarafsız o pozisyon hakkında genel görüşü hakem ile birlikte taraftara sunuyoruz. Sosyal bir uygulama olmak ilk hedefimiz, kullanıcıların zamanla arkadaşları ile uygulama üzerinden verdiği oyları görebilme ve tartışabilmeleri için çalışıyoruz.
Bunun yanında yaklaşık 50 ülkenin iddaa, puan durumu, fikstür, haber ve canlı skorlarını sunarak farklı bir uygulamaya ihtiyaç duymadan keyifli bir platform olmayı amaçlıyoruz.
Çalışma prensibi nasıl? hedeflerinizi paylayabilir misiniz?
okan özaydın: Herkes en iyi bildiği işi ve yapması gerektiği kadarını yapıyor. Bilmediğimiz işleri uzmanlarından danışmanlık alarak hatayı minimum seviyeye çekip, ortak akıl yürütüyoruz.
İnteraktif bir uygulamayız ve anlık olarak hakem ile birlikte kararı oyluyoruz. Milyonlarca hakem olan bir uygulama olması bizi sosyal platformlarda öne çıkaracaktır. Yurt içi hedeflerimize ulaşırken bunu diğer futbol ülkelerine pazarlamak için adımları şimdiden atıyoruz.
ortaklık yapısından söz eder misiniz? aldığınız 1,5 milyon tl yatırım sonrası bu yapıda bir değişiklik oldu mu?
okan özaydın: Şirket›in kuruluşundan itibaren girişimciler Okan Özaydın-Murat Albayrak, stratejik ortaklar Hande Göktepe- Erkan Karagöz ve yatırımcılar olmak üzere toplam 13 ortağı bulunuyor ve şirketin %82,5 hissesi girişimcilere ait.
halen proje için kaç kişi çalışıyor?
murat albayrak: Proje için şu anda 8 kişi aktif olarak çalışıyor. İlk aşamada bu proje için 250 bin TL’lik yatırım yaptık. Altyapı yatırımlarına odaklanacağız. Bu yılsonuna kadar 300 bin TL yatırım yapacağız Pandemi sürecini fırsata çevirdik. Mobil uygulamalarda zaman geçirme sürecimizde ciddi bir artış var. Bu mobil bir uygulama ve insanların bunu benimseyeceğini düşünüyoruz.
Sizin diğerlerinden farkınız nedir?
okan özaydın: Biz kimsenin yapmadığını yaptık. Var uygulaması var. Hakemlerin 5 pozisyon değerlendirmesi var. Hakem tereddütte kaldığında onların uyarısı üzerine pozisyonunun tekrarını izliyor.
Verdiği kararı değiştiriyor. Video desteği alıyor. Bunu hakemin yapması için uyarının gelmesi ve VAR’a gitmesi lazım. Arada 2-3 dakikalık süre geçiyor. Biz aktif olan üyelerimize pozisyon için hakemin kararını soruyoruz. İnteraktif şekilde futbol severleri bu sistemin ve oyunun içine dahil etmek istiyoruz.
bu uygulamayı başka spor dallarında da uygulamak mümkün mü?
okan özaydın: Şu aşamada sadece futbolda uygulayacağız. İtalya, İspanya gibi ülkeler bizim gibi spor programlarında tartışma yapıyorlar. Biz aslında ciddi bir veri topluyoruz. Bu veriler tartışmayı seven gruba kaynak olacak. Dünyada hiç böyle bir uygulama yok. Türkiye’de ilk aşamada 250 bin kullanıcıya ulaşmalıyız, katlanarak yol almamız gerekiyor. Reklam ve tanıtım çalışmalarımıza ağırlık verdik. Sosyal medyada çalışmalar yapıyoruz. Sadece cep telefonu ve bilgisayar ortamında olacağız. İleriki aşamada belki kumanda üzerinden de oynatmak olabilir.
bunun gelir kaynakları neler olacak?
okan özaydın: Gelir kaynağının üç ayağı var. Birincisi reklam gelirleri. Şu anda seçici değiliz. Geniş kitlemiz var. Reklam isteğine bağlı olarak bu alandaki reklamları alacağız. İkincisi uygulamayı indiren ve reklam görmeden üye olanlar. Üçüncüsü ise tartışma programlarına bilgi veri paylaşımını satmak.
Kulüplere de şöyle bir faydamız olabilir. Onların store mağaza yatırımlarını yaparken üyelerimizin demografik yapısından yararlanabilecekler. Bir de canlı bahis en önemli gelir kaynağıdır. Bu bizim yasal ortamda yapabileceğimiz bir şey değildir. Bir de yurtdışına sistemi uygulamayı kiralamak da bir gelir kapısıdır.
yatırımcı sayısını arttırmayı hedefliyor musunuz?
okan özaydın: 13 kişiyiz yatırımcı olarak… Hedefimiz Eylül ayında bir yatırımcı grup almak istiyoruz. Ama öncelikle mevcut ortakların hisselerini arttırmayı önereceğiz. EGİAD içinde önce duyuruya çıkacağız. Yıllardır birlikte çalıştığımız arkadaşlarımızı aramızda görmek istiyoruz.
bu sistem ne zaman bir şeyler üretmeye başlayacak?
okan özaydın: 100 bin sayısını geçtiğimiz anda üretmeye başlayacak. Yeni yatırımcıya ihtiyacımız var. İki ortak olarak biz %78 hisseye sahibiz. Şimdilik %22 dışarıda. %60’larda kalmayı kabul ediyoruz iki ortak olarak. 100 bin aktif üyeyi yakalarsak yeni yatırımcıyı aramamıza gerek kalmayacak.
ege’de ortak iş yapma kültürü biraz zor. bu kapsamda sizlerin bir ortaklık anayasanız var mı?
okan özaydın: Ege, insanların birbirine saygı duyduğu ve özgürlüklerin kısıtlanmadığı bir bölge. Ortaklıkların mantıklı insanlar ile doğru yapıda kurulduğunda saygı ve sevgi çerçevesinde olumlu etkileri olduğunu yaşayarak görüyoruz. Bizde bu biraz abi-kardeş gibi sevgi saygı çerçevesinde, sorunsuz olarak yola devam ediyoruz. Her kurulu düzende olduğu gibi bir anayasamız var.
Gelecekte farklı planlarınız bulunuyor mu?
murat albayrak: Bu sektör ile ilgili yeni projelerimiz devam edecek. Amacımız İzmir’den başlayıp tüm Türkiye’yi ve daha sonra dünyaya açılacağımız yapılanmayı hayata geçireceğiz. Bu konuda iddialıyız.