Facebook X (Twitter) Instagram YouTube LinkedIn
    25 Haziran 2025 | 11:05
    EGİAD YarınEGİAD Yarın
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube LinkedIn
    • Anasayfa
    • Yarın Dergi Son Sayı
    • Öne Çıkanlar

      Başkan Tugay, gençlerin sesine kulak verdi: İzmir kent kimliğini gençlerle şekillendirecek

      5 Eylül 2024

      Anı Özel : Kemal Zorlu

      4 Kasım 2023

      Schengen Vizesine Dair Yasal Düzenlemeler ve Güncel Sorunlara İlişkin Değerlendirmeler

      1 Kasım 2023

      Hami Özer ile çocukları Asuman ve Hayati Özer, bu sayıda KUŞAKTAN KUŞAĞA köşemizin konuğu oldular

      1 Kasım 2023

      İkinci Yüzyılda Ekoloji ve Ekonomi Arasında Uyum Zamanı

      1 Kasım 2023
    • Bize Ulaşın
    EGİAD YarınEGİAD Yarın
    Anasayfa » 2021 Yılı Ekonomik Beklentileri
    EGİAD Yarın 67. Sayı

    2021 Yılı Ekonomik Beklentileri

    11 Eylül 2024
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    Paylaş
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Kasım ayında Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Merkez Bankası başkanlığında yapılan değişikliklerle birlikte, ekonomi yönetiminde olumlu beklentilerin arttığı yeni bir döneme girildi. Karar vericilerin yaptığı açıklamalar doğrultusunda, 2021 yılında sıkılaştırılan para politikasının enflasyona göre şekilleneceği, makroekonomik istikrara odaklanan bir reform yılı olacağı, seçici kamu maliyesi politikalarının uygulanacağı ve mali disiplini istikrarlı bir şekilde sağlamak amacıyla tedbirlerin alınacağı bekleniyor.

    2020 yılı dünyanın COVID-19 virüsüyle karşı karşıya kaldığı, milyonlarca insanın hayatını ve sağlığını kaybettiği ve dolayısıyla da küresel birçok sorunun ortaya çıktığı bir yıl oldu. COVID-19 salgını dünyadaki herkesin yaşamını her açıdan etkilemekle beraber, önceden tahmin edilmesi mümkün olmayan bir belirsizlik ortamı yarattı ve 2020’de küresel ekonomi 74 yılın en derin ekonomik durgunluğunu yaşadı. 2021 yılının da insanlığın koronavirüs pandemisiyle ve pandeminin getirdiği sosyal, ekonomik ve toplumsal sorunlarla mücadele etmeye devam edeceği bir yıl olacağını tahmin etmek zor değil. Bu yazıda 2021 yılı için dünya ve Türkiye ekonomisinde beklentileri tartışacağız. Ancak, tüm dünyanın umutla beklediği aşı çalışmaları ve buna bağlı olarak COVİD-19 pandemisinin, bu beklentilere yön vereceğini de unutmamalıyız.

    DÜNYA

    COVID-19 virüsü için yapılan aşı çalışmalarının 2020 yılının son aylarında neticelenmeye başlaması ve insanların aşıya karşı yaklaşımlarının büyük oranda pozitif olacağı varsayımıyla, dünyada bu çalışmalardan ilk olarak olumlu olarak etkilenecek bölgeler, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği gibi ekonomik refah seviyeleri yüksek olan bölgeler olacaktır. 2020 yılında, hükümetler mali teşviklerle, merkez bankaları ise para politikası araçları ile pandeminin yarattığı olumsuz etkileri azaltmaya çalıştı. Buna rağmen, COVID-19’un 2020’de dünya ekonomisinde bıraktığı ağır tahribat sebebiyle ve birçok sorunun 2021’de devam edeceği beklentisiyle, daha fazla kalıcı hasar oluşmaması için hükümetlerin, merkez bankalarının ve finansal sistemin firmalara ve hanehalklarına likidite sağlamaya ve teşvik vermeye devam edecekleri düşünülmektedir. Bu politikaların enflasyon üzerindeki olası pozitif yönlü etkisinin, ekonomik karar vericilerin tutumlarını etkileyeceği ve 2021 yılında dünya çapında mütevazı bir sıkı para politikasının uygulanacağı beklenmektedir.

    Salgının azaltılması ve insan sağlığının korunmasına yönelik politikalar ve kararlar öncelikli olmaya devam edeceğinden, artan kamu harcamalarına bağlı olarak dünya genelinde hızla yükselen borç stokları kamu maliyelerinin sürdürülebilirliğini olumsuz etkileyecektir.

    Bu sebeple, finansman yetersizliğiyle karşılaşan ekonomiler için dış destek de gerekebilecektir. Birçok kurumun yaptığı analizler ışığında, küresel dünya GSYİH’nin 2020 yılında %5 civarında daralmasının ardından, 2021’de yaklaşık olarak %4 artacağı tahmin edilse de bu artışa rağmen özellikle hizmetler sektörünü kapsayan ekonomik aktivitelerdeki toparlanmanın yavaş olacağı kaçınılmaz görünmektedir.

    TÜRKİYE

    2021 yılının dünyadaki tüm ülkeler gibi Türkiye için de zor bir yıl olacağı aşikâr. Pandemi koşulları nedeni ile oluşan geçim sıkıntısı, yoksulluk, üretim süreçlerinin aksaması sebebiyle artan fiyatlar (enflasyon) ve pandemiden önce bile yükselme eğiliminde olan işsizlik, Türkiye’nin çözüm aramaya devam edeceği ekonomik problemler arasında yer alıyor. Kasım ayında Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Merkez Bankası başkanlığında yapılan değişikliklerle birlikte, ekonomi yönetiminde olumlu beklentilerin arttığı yeni bir döneme girildi. Karar vericilerin yaptığı açıklamalar doğrultusunda, 2021 yılında sıkılaştırılan para politikasının enflasyona göre şekilleneceği, makroekonomik istikrara odaklanan bir reform yılı olacağı, seçici kamu maliyesi politikalarının uygulanacağı ve mali disiplini istikrarlı bir şekilde sağlamak amacıyla tedbirlerin alınacağı bekleniyor. Türkiye ekonomisi, salgına karşı önlemlerinin en üst seviyede olduğu 2020 yılının ikinci çeyreğinde %9,9’luk daralma yaşadı. Haziran 2020’de başlatılan normalleşme süreci ve kredi teşvikleri sayesinde büyüme %6,7 gibi yüksek bir seviyeye ulaşabilse de, 2020 yılının tamamı için en fazla % 1’lik bir büyüme kaydedilebileceği tahmin ediliyor. IMF ve OECD gibi uluslararası kuruluşların analizleri, 2021 yılında Türkiye’de ekonomik büyümenin %3 civarında olacağını öngörüyor.

    Bu rakamlar, işsizlik ve enflasyon rakamları hakkında da maalesef fazla iyimser olunamayacağını işaret ediyor. Türkiye’de işsizlik oranının 2020 yılında %17 olacağı, 2021 yılında ise bu rakamın ancak %15 civarına düşebileceği bekleniyor. 2020 Aralık ayı için %14,6 olarak açıklanan yıllık tüketici enflasyon oranının 2021 yılı tahmini ise %12 seviyelerinde.

    Sonuç olarak, COVID-19’a karşı geliştirilen aşıların başarısı, 2021 yılında dünyada ekonomik gelişmelerin belirleyicisi olacak. Küresel ekonomik büyümenin 2021’de toparlanacağı beklentisine rağmen, bu toparlanmanın gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkelere yansıyabilmesi için gelişmiş ülkelerin bu ülkelere ekonomik ve sosyal desteklerinin devam etmesi ve tüm ülkelerin de ekonomi politikalarını pandeminin şartlarına göre revize etme konusunda esnek olmaları gerekiyor.

    COVID-19 salgını dünyadaki herkesin yaşamını her açıdan etkilemekle beraber, önceden tahmin edilmesi mümkün olmayan bir belirsizlik ortamı yarattı ve 2020’de küresel ekonomi 74 yılın en derin ekonomik durgunluğunu yaşadı.

    Paylaş Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    Önceki Yazı2021 ve Türkiye Ekonomisi
    Sonraki Yazı COVID19 süreci ekonomilerin finansal ve reel ayağını genel olarak nasıl etkiledi?

    İlgili Yazılar

    5 Soru 5 Cevap

    13 Eylül 2024

    Ticarette Yeni Evre

    13 Eylül 2024

    e – t icaret Pandemi Krizinden Çıkış Noktası Olabilir

    13 Eylül 2024
    Bizi Takip Edin!
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • LinkedIn
    EGİAD Melekleri
    SON YAZILAR

    Başkan Tugay, gençlerin sesine kulak verdi: İzmir kent kimliğini gençlerle şekillendirecek

    5 Eylül 2024

    Paris 1924

    22 Nisan 2024

    “Geleceğe Miras: Atatürk İlke ve İnkılaplarıyla Aydınlanan Genç İş İnsanının Bakışı”

    22 Nisan 2024

    Sanatın önemi benimsendiğinde toplumun bakış açısı değişecek

    17 Nisan 2024

    Ege Genç İş İnsanları Derneği’nin üç ayda bir yayınlanan yayın organı olan EGİAD Yarın Dergisi amatör ruhla ve profesyonel bir anlayışla hazırlanarak geniş dağıtım kitlesine ulaşmaktadır.

    Zengin içeriği ile gençliğin dinamizmini ve iş hayatının farklı yönlerini yansıtan dergimizi paylaşmaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz.

    Email: egiad@egiad.org.tr

    SON YAZILAR

    Başkan Tugay, gençlerin sesine kulak verdi: İzmir kent kimliğini gençlerle şekillendirecek

    5 Eylül 2024

    Paris 1924

    22 Nisan 2024

    “Geleceğe Miras: Atatürk İlke ve İnkılaplarıyla Aydınlanan Genç İş İnsanının Bakışı”

    22 Nisan 2024

    Güncel Kalın!

    Yeni haberler ve etkinlikler için mail listemize abone olabilirsiniz.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube LinkedIn
    • Anasayfa
    • Bize Ulaşın
    © EGİAD 2025 Tüm Hakları Saklıdır.

    Bir şeyler yazın ve aramanızın keyfini çıkarın!