Kemal Zorlu sadece iş hayatına odaklanmadı… Altay Kulübü için bir nefer, Türk Futbolu için önemli çözümler üreten değerli bir spor adamıydı… Sosyal yaşamdan hiç kopmadı… Herkesle barışık, vefakar gönül adamıydı…
Yazar, mucit, filozof gibi önemli vasıfları da üzerinde bulunduran ünlü ABD Başkanı Benjamin Franklin, insanları ölümsüzlüğe götürecek formülü şöyle açıklar; “Ya okumaya değer bir şeyler yaz, ya da yazmaya değer bir şeyler yap…”
Hayatı boyunca hem yazmaya değecek birçok işe imza atan, hem de okumaya değecek önemli konularda yazan Kemal Zorlu, 25 Mart 2023’te 73 yaşında hayata veda etti. Ancak, hayatı boyunca yaptıklarıyla örnek, yazdıklarıyla yol gösterici olan Kemal Zorlu, hayata kattığı değerlerle sonsuza dek var olmayı sürdürecek.
Hayatını çalışmaya üretmeye adayan, plastik borudan turizme, mobilyadan tekstile kadar birçok sektöre yatırım yapan Kemal Zorlu, girdiği her işte en iyiyi, en kaliteliyi üretmenin mücadelesini verdi. Yeniliklerin peşinden koşmak, ilkleri başarmak karakteriydi.
GENÇLİK AŞKI FUTBOL
1950 yılının 16 Kasım günü, Altay Spor Kulübü’nün efsane başkanlarından, duayen işadamı Mazhar Zorlu’nun oğlu olarak İzmir’in Alsancak semtinde dünyaya gelen Kemal Zorlu, henüz 12 yaşındayken Altay’ın kurduğu ve Türkiye’nin ilk minik takımı olma özelliği taşıyan ekibin kaptanlığını yaptı. Altay yıldız ve genç takımlarıyla, İzmir Genç Karmasında futbol oynadı.
YENİLİKLERE AÇIKTI
Kemal Zorlu, yaptığı her işte yeniliklere açıktı. Plastik boru sektörüne yatırım yaptıkları için sektörün bilimsel yönünü de öğrenmek adına, yurt dışında eğitim aldı. Almanya’da Goethe Enstitüsü’ndeki Almanca öğreniminin ardından, Tubingen’de bir süre pratik yaptı. Daha sonra Wursburg’da bir plastik eğitim programına katıldı. Avusturya’nın Viyana kentinde bulunan ve plastik teknolojileri konusunda Avrupa’nın en iyi programlarından birini uygulayan okulu bitirdi. Bu süreçte Viyana’daki öğrenci derneklerinde yaptığı etkin çalışmalar, Kemal Zorlu’nun sivil toplumdaki aktif yönünü de ön plana çıkarıyordu.
Türkiye’ye döndükten sonra Ege Üniversitesi İşletme Fakültesi’ni bitiren Kemal Zorlu, 8 yaşından itibaren adım adım öğrendiği iş hayatına, profesyonel yönetici olarak devam etti.
İZMİR İÇİN HEP ÖNDER OLDU
Turizmden tekstile kadar birçok sektörde faaliyet gösteren, ancak özellikle plastik boru sektörünün öncülerinden Mazhar Zorlu Holding’i başarıyla yöneten Kemal Zorlu, İzmir’de oluşturulan tüm faaliyetlerde öncü olarak yer aldı. Sermayenin ve bilgi birikiminin birleştirilmesinin hedeflendiği bu girişimlerden KİPA, EGS, ENDA ve GÜÇBİRLİĞİ HOLDİNG’in düşünce düzeyinden, yaşama geçirilme düzeyine kadar her aşamasında
araya getirerek kurduğu Güçbirliği Holding, Türkiye’nin ilk “çok ortaklı modeli” oldu. Güçbirliği Holding, Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek yaptığı rüzgar enerjisi yatırımı, boru hattına alternatif olarak görülen taşıma sıvı doğalgaz projesini geliştiren, Türkiye’nin en kaliteli ipliklerini ve ilk organik pamuğunu üretti. Ancak, İzmir Basmane Meydanı’ndaki Dünya Ticaret Merkezi Projesi ise tüm çabalarına karşın tamamlanamadı.
SİVİL TOPLUMDA DA SORUMLULUK ÜSTLENDİ
Kemal Zorlu, iş hayatındaki yoğun çalışma temposuna rağmen, birçok sivil toplum kuruluşunda yöneticilik ve başkanlık görevini de yerine getirdi. Türkiye Sanayici
İşadamları Derneği, İzmir Ekonomik Kalkınma Kurulu, Başkanlar Kurulu, EGEV, EGİAD, ESİAD, Alsancak Rotary Kulübü, gibi derneklerde görev yaptı. Kemal Zorlu, Alsancak Rotary Kulübü’ndeki başkanlığı döneminde, ilk kez kadın üye alınmasını sağlayarak, çok önemli bir karara imza attı. Bu onun, toplumsal cinsiyet eşitliğine bakış açısının göstergesiydi.
TÜRK FUTBOLUNA YÖN VERDİ
Kemal Zorlu, hayatının hiçbir döneminde sosyal hayattan ve spordan kopmadı.
Altay’ın 1983-84 sezonundaki 2. Lig şampiyonluğunda Futbol Şube Başkanı olarak önemli bir rol oynadı. 1992’de Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu’na seçilen Kemal Zorlu, yaklaşık 5 yıl Profesyonel, Amatör Kurul Başkanlığı görevini yürüttü. Amatör kulüplerin, Türkiye Futbol Federasyonu himayesine alınması konusunda üstlendiği sorumlulukla, binlerce kulübü sahipsiz kalmaktan kurtardı. O dönemde Türk Futbolu’nun önemli sorunlarını giderecek devrim niteliğinde bir program hazırladı.
Bir dönem Atletizm Federasyonu Başkan Vekili olarak görev yapan Zorlu, 25 yıl Gençlik ve Spor Bakanlığı Merkez Danışma Kurulu’nda yer aldı.
VEFALI BİR GÖNÜL ADAMI
Herkesle barışık bir hayat yaşayan, insanlara her zaman iyilik ve sevgiyle yaklaşan Kemal Zorlu, bu özelliğiyle gönüllere girdi, dost biriktirdi. Arkadaşlarına, yakınlarına, dostlarına özellikle kötü günde varlığıyla moral verdi.
Kemal Zorlu yaşam felsefesinde vefa önemli bir yer tutardı. “Vefa’nın sadece İstanbul’da bir semt isminden ibaret değildir” diyenlerdendi.
Bir dönem Türkiye Futbol Adamları Derneği İzmir Şube Başkanlığını yapan Kemal Zorlu, “İnsanlar Yaşarken Anılmalıdır” etkinliğini hayata geçirerek, bu organizasyon sayesinde birçok spor insanının yaşarken onore edilmesini sağladı.
1973 yılında Semra Zorlu ile hayatını birleştiren Kemal Zorlu, evli, iki çocuk ve iki torun sahibiydi.