Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) Değerlendirme Raporu Anayazarı, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Barış Karapınar, sera gazlarının son 2 milyon yılın en yüksek seviyesine ulaştığını söyledi. Doç. Dr. Karapınar, bu durumun insan kaynaklı olduğunu belirtti. 1,1- 1,2 derecelik sıcaklık artışının gözlemlendiğini kaydeden Prof. Dr. Karapınar, “Orman yangınları kuraklıklar, sel gibi afetler Türkiye ve dünya genelinde artış gösteriyor. Bu sene orman yangınları dünya genelinde rekor kırdı. Tarım konusu önemli iklim riskleri arasında yer alıyor. Özellikle buğdayda yüzde 70’lere varan rekolte azalması meydana geliyor” dedi.
Doç. Dr. Karapınar, emisyonu azaltmazsak ya da sıfırlamazsak bizi bekleyen sıcaklık artışının 4-5 derece olduğunu ve dünyanın bu kadar ısınmayı kaldırmasının mümkün olmadığını belirterek, önümüzdeki 15 senenin çok önemli olduğuna dikkat çekti. Radikal adımların atılmaması durumunda büyük ihtimalle kendi kendini tetikleyen ekolojik olayların daha fazla meydana geleceğini anlatan Doç. Dr. Karapınar, “Bugün orman yangınlarının maliyeti sadece ekonomik olarak baktığımızda 100 milyar dolarları buluyor. Doğa işaretlerini veriyor insanların doğa ile barışması ve doğa ile birlikte hareket etmesi gerekiyor” diye konuştu. IPCC’nin bugüne kadar konuyla ilgili altı rapor değerlendirmesi yaptığını belirten Doç. Dr. Karapınar, rapordaki öngörülerin iklim krizinin büyüklüğü ve önemini net bir şekilde ortaya koyduğunu söyledi.
“Bugün orman yangınlarının maliyeti sadece ekonomik olarak baktığımızda 100 milyar dolarları buluyor. Doğa işaretlerini veriyor insanların doğa ile barışması ve doğa ile birlikte hareket etmesi gerekiyor.”
Geçmişte yapılan tüm öngörülerin neredeyse yüzde 100’ünün gerçekleştiğini belirten Doç. Dr. Karapınar, “Dolayısıyla bu raporların aslında bilimsel anlamdaki yetkinliği çok açık. Bu raporun da bu seviyede dikkate alınması lazım. Türkiye de önemli iklim riskleri altında bulunuyor. Bu sene bildiğiniz gibi Orta Anadolu’da büyük bir kuraklık yaşandı. Güneydoğu ve Orta Anadolu’da rekolteler, özellikle buğday ve arpada yüzde 50, 60, 70’lere varan düşüşler yaşandı. Çiftçiler bunu hissediyor. Türkiye genelinde çiftçilerle yaptığımız anket çalışmaları gösteriyor ki çiftçilerin yüzde 95’inden fazlası iklim değişikliğinin ne olduğunu biliyor ve hissediyor. Değişik yöntemlerle halihazırda buna uyum sağlamaya çalışıyorlar” diye konuştu.