Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Kurnaz, Yeşil Mutabakat’ın tarıma getireceği zorunluluklar hakkında açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Kurnaz, “Kimyasal gübre ve pestisitler yerine doğal ürünlerin kullanımına yönelinmesi gerektiği kesinlikle doğru ama şöyle bir problem var; bunun içerisinde yaşam döngüsü analiz diye bir kavram var. Bu analiz, kullandığımız her tür nesnenin doğaya, çevreye, atmosfere, canlılara ne zarar verdiğini ortaya çıkarıyor. Çok organik, çok iyi diye kullandığımız bir ürün doğaya çok daha fazla zarar veriyor olabilir. Bu nedenle, herhangi bir şeye karar vermeden önce bu analiz çerçevesinde hareket etmemiz gerekiyor. Türkiye’nin bu konuda altyapısı son derece yetersiz. Endüstriyel anlamda bile bunu hesaplamaktan çok uzağız şu anda. Avrupa Birliği kafamıza vuracak Yeşil Mutabakat’la” diye konuştu.
“BİRİNCİ ADIM AYAK İZİMİZİN BOYUTUNU BİLMEKTİR”
Yeşil Mutabakat’ın getireceği standartları uygulayabilmek için yapısal bir dönüşüm ve maddi kaynak gerektiği konusuna değinen Prof. Dr. Kurnaz, “Bilinçsiz bir şekilde çok fazla zirai ilaç kullanılıyor. Ziraat mühendisleri bu konuda tamamen yanlış yapıldığını söylüyor. Bu kadar kimyasal kullanılmadan bu problemler çözülebilir. Bizim ayak izimi azaltmamız kesinlikle mümkün. Avrupa Birliği bizden 2030 yılına kadar tüm ihraç ürünlerinde karbon ayak izini sıfırlamamızı istiyor. Bu yüzden birinci adım en azından ayak izimizin boyutunu bilmek olur. Ayak izlerinin ne olduğunu hesaplama yönünde Türkiye yavaş yavaş hareket ediyor” dedi.
“Bilinçsiz bir şekilde çok fazla zirai ilaç kullanılıyor. Ziraat mühendisleri bu konuda tamamen yanlış yapıldığını söylüyor. Bu kadar kimyasal kullanılmadan bu problemler çözülebilir. Bizim ayak izimi azaltmamız kesinlikle mümkün.”