EGİAD Girişimcilik ve İnovasyon Komisyon Başkan Vekili ve Girginoğlu İç ve Dış Ticaret Endüstri A.Ş. Kurucusu İsmail Girginoğlu: Bu kriz tamamen pandemiden kaynaklanmıyor. Pandemiyi günah keçisi yapmayalım. Olası sorunları gün yüzüne çıkardı
Girginoğlu İç ve Dış Ticaret Endüstri A.Ş. Kurucusu aynı zamanda EGİAD Girişimcilik ve İnovasyon Komisyon Başkan Vekili olan İsmail Girginoğlu, hammadde savaşlarına ilişkin süreci “Hammadde alımında ve satımında pazarlık yapma dönemi; hammaddeye ulaşmanın güçlüğünden dolayı maalesef bitti.” dedi.
Girginoğlu Yapı Market olarak mobilya sektörüne hammadde temini konusunda hizmet verdiklerini hatırlatan Girginoğlu, hammadde krizinin tek sorumlusunun pandemi olmadığına dikkat çekti.
Bu sıkıntının birçok bileşenden oluştuğunu ifade eden Girginoğlu, pandemi sürecinde piyasa talebindeki değişime vurgu yaptı.Girginoğlu, “Pandemi sürecinde mobilya talebinde ciddi artış yaşandı. İnsanlar harcama kalemlerini değiştirdi. Talep; ev içi yatırımlara döndü. Modüler mobilyaya talep arttı. Ancak faiz artışı nedeniyle inşaata olan talebi azalttı ve bireysel talep piyasayı dengeledi. Ancak son dönemde yaşanan hammadde krizinin pandemi ile direkt bir bağlantısı yok. Dünyanın global olduğunun ispatını bir kez daha gördük” dedi.
“KONTEYNER KRİZİNİ DE UNUTMAMAK GEREKİYOR”
Hammadde savaşlarının arkasında yatan diğer nedenleri anlatan Girginoğlu, “Mobilya hammaddesi konusunda üretim yapan yurt dışındaki bazı hammadde firmaları üretimi ya belli oranda düşürdü ya da durdurdu. Bizler de pandemi sürecinde talebin bu ölçüde artacağını tahmin edemedik. Burada global dünya gerçeğini bir kere daha gördük. Ayrıca konteyner krizi yaşanıyor. Piyasalardaki korku havası ciroların düşmesine ve işletme maliyetlerinin artmasına neden oldu. Taleplerde bir dengelenme süreci yaşandı.
Örneğin; Türkiye-Kanada arasında bir konteyner fiyatı 2 bin dolardan 8 bin dolara yükseldi.
Bizim ürünlerimiz öncelikli ürün olarak görülmediği için ürün tedarikinde sıkıntı yaşamaya başladık. Sektör ithalata bağımlı bir yapıya sahip. İhracat yapıyor ama ithalata bağımlı bir ihracat süreci var. Bu nedenle bu alandaki hammadde üretiminin aslında ne kadar önemli olduğunun farkına varıldı.
Öyle ki artık hammadde para ile alınıp satılır bir ürün olmaktan çıktı. Araya hatırlı aracılar koyarak hammadde tedarik ettiğimiz ve sattığımız bir süreci yaşıyoruz. 26 Ekim’de parasını ödeyip talep ettiğimiz ürünü daha teslim alamadık. Hatta şöyle söyleyebilirim ki; şirket içerisinde satış ve pazarlama departmanındaki çalışanlar kendi müşterilerine hizmet verebilmek için birbirinden ürün, malzeme saklar hale geldi” diye konuştu.
“Piyasalardaki bu sıkıntılı süreç ne kadar devam edecek?” sorusunu da değerlendiren Girginoğlu, bu konuda “Bu yıl böyle geçecek. Yeni yatırımlar yapılıyor. 2022 yılının ikinci yarısından itibaren kademeli olarak bir normalleşme olacağını öngörüyoruz. Bu süreçte biz müşterilerimize stok yönetimini dikkatli yapmalarını ve taahhütlü iş almamaya özen göstermelerini tavsiye ediyoruz. Biz de firma olarak bu ilkeler üzerinden hareket ediyoruz. Artık hammadde alımında pazarlık yapma dönemi bitti. Satış yaparken müşteri ile pazarlık yapmayı özledik. Biz bu süreçte maksimum stok ile çalışıyoruz, Işıkkent depolama alanını genişlettik.
Burada uzun vadeli bakıyoruz ve müşterilerimizi üzmek istemiyoruz. Fahiş fiyat politikasını kesinlikle reddediyoruz. Bu yıl değil 5 yıl sonra da bu firmalarla ile çalışacağız. Bugünlerin yarınları da var. Bu durumu fırsata çevirmek gibi bir politika izlemiyoruz. Ancak çok stresli bir süreci yönetiyoruz” dedi.
“AİLE İŞTİRAKLERİ DE KENDİ İÇERİSİNDE KURUMSAL İLERLİYOR”
Kütahya-Simav’da 4 kuşaktır kereste sektöründe faaliyet gösteren bir ailenin çocuğu olduğunu anlatan Girginoğlu, bu şirketi aileden bağımsız 3 yıl önce kurduğunu söyledi.
Ege Üniversitesi İngilizce Ekonomi Bölümü’nde 3. sınıfta okurken eğitime bir yıl ara verip, şirketi kurma kararı aldığını belirten Girginoğlu, şirketin kuruluş hikayesini şöyle anlattı: “Üniversitenin son yılında okulu dondurdum ve dış ticaret şirketi kurarak ticari hayatıma resmi olarak başlamış oldum. 2018 yılında şirketi kurdum. Sanırım sektörün en genç işvereniyim. Ailem bu bölümü tercih etmemde etkili oldu. Okul bittikten sonra Simav’a dönmemi bekliyorlardı.
Aileden İzmir’e kalıcı yatırımı yapan ilk benim. Bu sayede ailedeki Simav kabuğu kırılmış oldu.”
2 KİŞİLİK ATÖLYEDEN 200 KİŞİLİK FABRİKAYA…
Üniversite yıllarında part-time çevirmenlik ve çeşitli mağazalarda çalışarak iş tecrübesi edindiğine değinen Girginoğlu, ilk ihracatını 24 yaşında Lübnan’a yaptığını söyledi. Girginoğlu, ürün çeşitleri ve hizmetleri hakkında ise şu bilgileri verdi:
“Mobilya ve mutfak üretimi yapan firmalara malzeme temin ediyoruz. Bu konuda toptan ve perakende hizmet sunuyoruz. Satışlarımızın yüzde 98’i toptan satışlar odaklı. 2 kişilik atölyeden 200 kişilik bir fabrikaya kadar hizmet verebilecek altyapıya sahibiz. 23 kişilik bir ekibe sahibiz. Her yıl yüzde 100’e yakın büyüme gösteriyoruz. Yılda ortalama 30 milyon TL ciro gerçekleştiriyoruz. Halen Bornova ve Işıkkent’teki depolarımız olmak üzere iki ayrı yerde toplamda 4 bin metrekareye yakın kapalı alanda hizmet veriyoruz. Ayrıca mobilyacılara hazır ebatlama ve bantlama ünitelerimizde üretim de yapıyoruz.” Ebatlı, yarı mamül ve mobilya aksesuarları olmak üzere 3 ana kategoride binin üzerinde ürün çeşidine sahip olduklarını ifade eden Girginoğlu, “Müşterilerimizin tek noktadan malını temin etmesine yönelik çalışma yapıyoruz” dedi.
5 YILDA 10 BİN METREKARE KAPALI ALAN VE ÖNÜMÜZDEKİ 2 YILDA YILLIK 50 MİLYON TL CİRO HEDEFİ
Önümüzdeki 5 yıl içinde 10 bin metrekare kapalı alanda hizmet vermeyi hedeflediklerini söyleyen Girginoğlu, “Bu süreç içerisinde de 10 bine yakın ürün çeşidi ile müşteriye ulaşmayı arzu ediyoruz. Personel olarak 40 kişilik bir ekip ile yol almak arzusundayız. Halen bünyemizde 30 olan marka sayısını ilk aşamada 80’e, bayi sayımızı 5’ten 20’ye çıkarmak istiyoruz. Ayrıca ithal bazı markaları da bünyemize almayı istiyoruz. Önümüzdeki günlerde ahşap panel konusunda kendi markamız ile üretim yapmak için de çalışmalarımız devam ediyor. Ürün yelpazemizi genişleteceğiz. Bizim için müşteri adedindeki artış çok önemli. Bugün satışlarımızın yüzde 60 kısmını MDF, yüzde 20’sini sunta ve geri kalan kısmını mobilya aksesuarları oluşturuyor. İthal markaların distribütörlüğü için çalışmalarımız olacak. Masif panelde kendi markamız ile piyasaya girmek istiyoruz. Ciro ile birlikte büyümesi gereken müşteri adedi, hizmet verilen depo m2’si, servis araç sayısı, karlılık, personel sayısı da doğrusal büyümek zorunda” diye konuştu.
“CİRO İLE DOĞRUSAL ORANTIDA BÜYÜMESİ GEREKEN BİRÇOK DEĞİŞKEN VAR”
Pazarlama ekibi ile birlikte aktif sahada olduğuna değinen Girginoğlu, bu süreç içerisinde edindikleri tecrübeleri ise şöyle anlattı:
“İkili ilişkileri çok önemsiyorum. Müşterilerimiz ile uzun vadeli çalışmayı ilke ediniyoruz. Hem alaylı ve hem mektepli bir ticaret anlayışını benimsedik. Bizim için öncelik ciro değil müşteri portföyümüzü arttırmak. Maksimum müşteri sayısı bizim için önemli. Her müşteri bizim için değerli.”
İNOVASYON KOMİSYONUNDA AKTİF GÖREV
EGİAD üyeliği hakkında da bilgi veren Girginoğlu, “İzmir’de kendi işimi kurduktan sonra burada bir sivil toplum kuruluşuna üye olmak istedim. EGİAD, gerek siyasi duruşu, gerekse üyelerinin sosyo kültürel duruşu ile özel bir yere sahip. Halen EGİAD İnovasyon Komisyonu’nda başkan vekili olarak görev yapıyorum. Bu ekibin içinde olmaktan büyük keyif alıyorum” diye konuştu.