Dünya Bankası Grubu, koronavirüs salgınının tıbbi ve ekonomik etkileriyle mücadele eden ülkelere yardımcı olmak amacıyla yaklaşık 12 milyar dolarlık başlangıç paketini devreye alacağını bildirdi.
Bir sağlık sorunu olmanın ötesinde küresel ekonomik ve toplumsal krize neden olan koronavirüsün ardından “yeni normal”e alışmaya çalışan Türkiye, geleceğe yönelik bazı adımlar atıyor. Uzmanlar bu konuda şirketlerin kendilerine yönelik bir rehber hazırlamasını öneriyor. Koronavirüs salgının yarattığı toplumsal ve finansal şok ile kriz ortamından yeni ve gelişmiş sistemlerin yaratılmasına uzanan geçişi yönetmek üzere atılması gereken adımları; çözümle, direnç kazan, yeniden başla, yeniden tasarla ve reform yarat olarak sıralanıyor.
Çin’in Vuhan kentinde geçtiğimiz Aralık ayı sonunda ortaya çıkan koronavirüs salgını dünyanın birçok yerinde etkisini göstermeye devam ediyor. Koronavirüs kaynaklı Covid-19 hastalarının sayısındaki artış hızı yavaşlamış olsa da alınan önlemler birçok yerde devam ediyor. 13 Eylül 2020 tarihi itibarıyla dünyada 29 milyonun üzerinde onaylanmış vaka, 925.000’den fazla can kaybı bulunuyor. Kovid-19 yüzünden bugüne kadar en fazla can kaybı, 198.000’in üzerinde kişinin hayatını kaybettiği ABD’de görüldü. Bu ülkeyi 131.000 ölüm ile Brezilya, ve 80.000 ölüm ile Hindistan ve 70.000 ölüm ile Meksika izliyor. 5. sıradaki İngiltere’de 41.600 ölüm raporlanmış durumda.
Dünya, Covid-19 salgınından ilk kez, Çin’in 31 Aralık 2019’da Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde kaynağı bilinmeyen gizemli bir solunum yolu rahatsızlığının ortaya çıktığını Dünya Sağlık Örgütü’ne bildirmesiyle öğrendi.
İlk günlerinde Çin ve çevresini etkileyen bölgesel bir “epidemi” olarak algılanan salgının sonraki günlerde Asya sınırlarını aşıp halk sağlığını küresel çapta tehdit etmeye başlamasıyla, dünya virüsle ilgili gelişmelere kilitlendi; salgının kontrol altına alınması ve önlenmesine yönelik tedbirler tüm ülkelerin ana gündemi haline geldi. Salgının merkez üstü önce Avrupa’ya kaydı, daha sonra ABD vaka sayısında dünyada ilk sıraya yerleşti.
Nüfusa Göre mİlyon kişi İÇİnde ölen SayıSı SıralamaSı
Nüfusa göre sıralamada Türkiye milyon kişi içinde 99 ölüm ile 66. Sırada yer alıyor. Koronavirüs ilk olarak Çin’in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde 12 Aralık’ta tespit edildi. Vuhan yerel hükümeti, 11 Ocak’ta virüsün salgına dönüştüğünü açıkladı ve ilk can kaybı yaşandı. Bilim insanları, virüsün SARS’a %80 benzerlik gösterdiğini açıkladı. Koronavirüs, 13 Ocak’ta ilk defa Çin dışında görüldü.
Dünya Sağlık Örgütü, Çin’de ortaya çıkan koronavirüs salgınıyla ilgili 30 Ocak’ta da “uluslararası kamu sağlığı acil durumu” ilan edildiğini duyurdu. Hemen ardından ülkeler peş peşe sınır kontrolü uygulamalarına geçti.
Dünya Bankası Grubu, koronavirüs salgınının tıbbi ve ekonomik etkileriyle mücadele eden ülkelere yardımcı olmak amacıyla yaklaşık 12 milyar dolarlık başlangıç paketini devreye alacağını bildirdi. Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, yaptığı açıklamada koronavirüs salgınıyla mücadele için 50 milyar dolarlık kaynak ayırdıklarını söyledi. 13 Eylül tarihi itibariyle baktığımızda Covid-19 vaka sayısı dünya genelinde 9 milyonu aştı.
DSÖ, 11 mart’ta pandemİ İlan ettİ
Örgüt, en son 2009’da ortaya çıkan H1N1 virüsü için “pandemi” ilan etmişti. Türkiye’de ilk vaka ise 11 Mart’ın ilk saatlerinde Sağlık Bakanlığı, Türkiye’de ilk vakanın görüldüğünü ilan etti. 12 Mart’ta Türkiye’de ilk ve orta dereceli okullar ile üniversitelerde eğitime ara verildi.
Dünya Sağlık Örgütü, 13 Mart’ta “Avrupa’nın artık Koronavirüs salgınının merkez üssü haline geldiğini” açıkladı. DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Cenevre’deki merkezde düzenlediği sanal basın toplantısında, Avrupa’da günlük bildirilen Covid-19 vaka ve ölüm sayısının Çin’i geçtiğine dikkati çekerek, “Çin hariç dünyanın geri kalanından bildirilen daha fazla vaka ve ölüm sayılarıyla Avrupa artık Covid-19 pandemisinin merkez üssü haline geldi” ifadelerini kullandı. Ayrıca Ghebreyesus, dünya genelinde 123 ülke ve bölgeden 132.000 Covid-19 vakasının bildirildiğini belirterek, “5000 kişinin hayatını kaybetmesi bir dönüm noktasıdır” dedi.
Covİd-19 İle en başarılı müCadele…
koronavirüs, binlerce can almaya devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak ilan edilen koronavirüs, başta sağlık sistemi olmak üzere, tüm ekonomileri de alt üst ediyor. Öyle ki Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yaptığı bir konuşmada salgını, ekonomik sonuçları itibarıyla II. Dünya Savaşı’ndan sonraki en büyük kriz olarak niteledi. Bu kapsamda Hükümet, salgının ekonomik zararlarını azaltmak için çeşitli paketler açıkladı. Özellikle sağlık alanındaki Covid mücadelesi DSÖ tarafından da örnek olarak gösteriliyor.
ıı. dünya Savaşı’ndan Sonrakİ en büyük krİz
Özel ve kamu sektöründe asgari personelle, esnek çalışma sistemine geçildi. Hazine ve Maliye Bakanlığı birçok kalemde vergileri düşürdüğünü, ertelediğini veya feragat ettiğini açıkladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptığı bir konuşmada salgını, ekonomik sonuçları itibarıyla II. Dünya Savaşı’ndan sonraki en büyük kriz olarak niteledi.
Hükümet, salgının yayılım hızını düşürmek ve insanlar arasında sosyal mesafeyi korumak için ilk olarak 65 yaş ve üstü kişilere sokağa çıkma yasağı uygulaması başlattı. Daha sonra bu kısıtlamayı 20 yaş ve altı çocuk ve gençleri de kapsayacak şekilde genişletti. 11-12 Nisan 2020’de ise, 2000 yılındaki nüfus sayımından 20 yıl sonra ilk kez geniş çaplı bir sokağa çıkma yasağı ilan edildi.
44 ülkeye yardım malzemeSİ Gönderİldİ
Koronavirüs salgınının başlamasıyla birlikte Türkiye pek çok ülkeye kişisel koruyucu ekipmanların da aralarında bulunduğu yardım malzemeleri gönderdi. 116 ülke Türkiye’den yardım talebinde bulunurken, aralarında salgının en çok etkilediği Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, İspanya, İtalya ve İran’ın da olduğu 44 ülkeye içlerinde N95 maske, tulum, koruyucu gözlük, solunum cihazı, test kiti ve siperliklerin de bulunduğu tıbbi yardım malzemesi gönderildi.