Gökova Ören Marina; Gökova Körfezi’nin tam kalbinde yer alan, 416 deniz, 130 kara kapasitesine sahip, yatçılarının ihtiyaç duyabileceği tüm hizmetleri içinde barındıran, değerli bir tesis olarak hizmet vermektedir. Marinamızdan seyre çıktığınızda; İngiliz Limanı, Karacasöğüt, Sedir Adası, Çökertme, Akbük ve 7 Adalar gibi popüler koylar sadece 7-14 mil mesafede yer almakta.
Günümüzde mevcut yat bağlama kapasitesinin mevcut bağlama ihtiyacını karşılayamadığını belirten Gökova Ören Marina Müdürü Alp Can Demirezen, bu nedenle Ege Bölgesi’nde yeni yat limanlarına ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Demirezen, “Oluşacak bu kapasite artışı; Ege Bölgesi’nin yat turizmi açısından daha fazla gelişmesine, daha fazla yat sahibinin bölgeyi tercih etmesine ve yerel ekonomiye önemli katkılar sağlayacak” dedi. Sektördeki gelişmelere ilişkin sorularımızı yanıtlandıran Demirezen, Gökova Ören Marina olarak hedeflerini anlattı.
Marinalar özelinde Ege Bölgesi‘nin önemini değerlendirir misiniz?
Nakış gibi işlenmiş, irili ufaklı yüzlerce doğa harikası koya sahip Ege kıyıları; iklimiyle, insanıyla, benzersiz doğasıyla ve uzun turizm sezonuyla bir inci gibi parıldamakta. Özellikle Bodrum’dan Fethiye’ye kadar olan kıyılarımız mavi yolculuğun merkezi. Tabi bu durumu; Ege Bölgesi’nin sahip olduğu marina ve yat bağlama kapasitesi de doğrulamakta.
Ege Bölgesi’nin yat bağlama kapasitesi nedir? Bu bölgede planlanan yeni yatırımlar neler? Bunların devreye girmesiyle kapasitede nasıl bir gelişim gerçekleşecek?
Türkiye kıyılarında toplamda 75 Yat Limanı ve Yat Yanaşma Yeri var. Bunun 29’u Ege kıyılarında yer almakta. Bu 29 Yat Limanı ve Yat Yanaşma Yeri’nin toplam bağlama kapasitesi ise 6 bin 796. Türkiye’nin sahip olduğu bağlama kapasitesinin yaklaşık yüzde 40’ı Ege kıyılarında yer almakta.
Yine baktığımızda günümüzde mevcut yat bağlama kapasitesi, mevcut bağlama ihtiyacını karşılayamamakta. Bu nedenle yeni yat limanlarına ihtiyaç duyulmakta. Oluşacak bu kapasite artışı; Ege Bölgesi’nin yat turizmi açısından daha gelişmesine, daha fazla yat sahibinin bölgeyi tercih etmesine ve yerel ekonomiye önemli katkılar sağlayacaktır.
İstihdam özelinde sektöre baktığımızda yarattığı katma değeri değerlendirir misiniz?
Malumunuz bölgemizde turizmin bölgeye katkısı ve etkisi büyük. Marina yatırımları hizmet odaklı işletmelerdir. İstenen kalitede hizmet verebilmek için eğitimli personel istihdamı çok önemli. Bu alanda çalışmak üzere; turizm, marina işletmeciliği gibi bölümlerden mezun, nitelikli genç arkadaşlara artık daha çok ihtiyaç var.
Türkiye’ de yatçılığa olan ilgi her geçen gün daha da artmakta. Üç tarafı denizlerle çevreli kıyılarımızda daha da çok insanımız denize, yatçılığa ilgi duymalı. Son yıllarda yaşanan gelişmelere karşı denizciliğe olan ilginin her geçen gün artmasından mutluluk duyuyorum.
Pandemi sonrasında yat turizmine olan ilginin artmasıyla yaşanan gelişmeleri değerlendirir misiniz?
Pandemi sonrasında insanlar; izole tatil yapmanın yollarını aramaya başladılar. Bu süreçte tekne ve karavan sahibi olmak en baştaki seçenekler arasında oldu. Biraz da pandemi; tekne sahibi olma hayali kuran insanları, hayallerini daha fazla ertelememek üzere harekete geçirmeye teşvik etti. Bu ilginin akabinde birçok tekne el değiştirerek veya birçok yat yurt dışından satın alınarak Türkiye’ye getirildi. Bu nedenle 2020 sonrasında marinalarda bağlı bulunan tekne sayılarında hızlı bir artış yaşandı.
Akdeniz Çanağı özelinde marina hizmetleri konusundaki konumumuzu değerlendirir misiniz?
Türkiye Doğu Akdeniz’de önemli bir destinasyon. Özellikle sahip olduğu coğrafi güzelliği ve mevcut marinaların hizmet kalitesiyle ön plana çıkmakta. Ünlü Fransız denizci Jacques-Yves Cousteau’nun bir sözü var; “Dünya’nın bütün denizlerinde yelken açtım. Ama yer yüzünde bir cennet arıyorsanız o Gökova Körfezidir.” der. Ayrıca ünlü Türk denizcimiz Sadun Boro ise bu kıyıları tarif ederken; “Tanrı dünyayı yaratmış, Gökova’yı nakşetmiş. Cenneti tasvir için kullarına bahşetmiş.” der.
Geleceğe yönelik öngörülerinizi paylaşır mısınız?
Türkiye’ de yatçılığa olan ilgi her geçen gün daha da artmakta. Üç tarafı denizlerle çevreli kıyılarımızda daha da çok insanımız denize, yatçılığa ilgi duymalı. Son yıllarda yaşanan gelişmelere karşı denizciliğe olan ilginin her geçen gün artmasından mutluluk duyuyorum.
Siz kurum olarak 2023 yılını nasıl geçirdiniz?
Bize biraz Gökova Ören Marina’dan bahseder misiniz? Gökova Ören Marina; Gökova Körfezi’nin tam kalbinde yer alan, 416 deniz, 130 kara kapasitesine sahip, yatçılarının ihtiyaç duyabileceği tüm hizmetleri içinde barındıran, değerli bir tesis olarak hizmet vermektedir. Marinamızdan seyre çıktığınızda; İngiliz Limanı, Karacasöğüt, Sedir Adası, Çökertme, Akbük ve 7 Adalar gibi popüler koylar sadece 7-14 mil mesafede yer almakta. Koy içinde koy bulunduran 60’a yakın koy sizleri beklemekte. Marinamıza kara yolu ile ulaşım ise son derece basit. Gökova Ören Marina’nın Milas- Bodrum Havalimanı’na uzaklığı sadece 57 km ve 45 dakikada ulaşılabilmekte.
İkinci alternatif Dalaman Havalimanı 117 km, üçüncü alternatif İzmir Adnan Menderes Havalimanı 213 km mesafede. 14 bin metrekarelik çekek sahasında teknik destek, bakım-onarım hizmetleri verilmekte olup, 100 ton kapasiteli travel lifte sahibiz. Bunun dışında marinamızda yer alan restoran ve kafelerde yıldızların altında keyifli bir akşam geçirebilirsiniz.
Gökova Ören Marina olarak, 2023 yılını hedeflerimiz doğrultusunda tamamladık. Yılın ortalarında hedeflemiş olduğumuz yüzde 100 doluluğa ulaştık. 2024 yılını da hedeflerimiz doğrultusunda tamamlayacağımıza inanıyorum.