“Hem İşte Hem Eğitimde (HİHE)” programımızın üç yıllık stratejisinde farkındalık çalışmaları, istihdamı güçlendirme ve mesleki eğitime katılımı destekleme faaliyetlerimiz bulunuyor.
2023 yılında hayata geçirdiğimiz “Hem İşte Hem Eğitimde (HİHE)” programımız ile genç kadınların mesleki alanlarda eğitim görmelerini teşvik ederek, üretimde aktif rol almalarına destek oluyoruz.
Programımızda genç kadınların sosyal becerilerini ve istihdam edilebilirliklerini güçlendirecek mesleki ve teknik eğitim odaklı faaliyetlere yer veriyoruz.
İnci Vakfı olarak 1985 yılından bu yana eğitim yoluyla toplumda üreten birey sayısını artırmak amacıyla faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. “Hem İşte Hem Eğitimde”programımız ile genç kadınların mesleki eğitim yoluyla üretime katılımlarını teşvik ediyoruz.
Vakfımızın liderliğinde ve İnci Holding’in sürdürülebilirlik stratejisi kapsamında verdiği destek ile 2023 yılında “Hem İşte Hem Eğitimde (HİHE)” programımızın faaliyetlerine başladık.
Öncesinde kamu, özel sektör ve bireysel odak grup görüşmelerimizle ihtiyaç analizlerimizi yaptık. Ardından elde ettiğimiz verilerle üç yıllık faaliyet ve eylem planlarımızı oluşturduk. Sekiz farklı sürdürülebilir kalkınma amacını destekleyen programımızın hedef kitlesini; 15-29 yaş arası ne eğitimde ne istihdamda olan (NEET) genç kadınlar, İzmir ve Manisa bölgesindeki öğrenciler ve kuruluşlar olarak belirledik.
PROGRAMIMIZIN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ İÇİN DESTEKLEYİCİ FAALİYETLER DE YÜRÜTECEĞİZ
Programımızın üç yıllık stratejisinde farkındalık çalışmaları, istihdamı güçlendirme ve mesleki eğitime katılımı destekleme faaliyetlerimiz bulunuyor. Farkındalık çalışmaları kapsamında Manisa ve İzmir Bölgesi’nde belirlenen pilot okullardaki 7. ve 8. Sınıf öğrencilerinin meslek liselerini, sektörü ve verilen eğitimleri daha iyi tanımaları amacıyla atölyeler düzenlemeyi planlıyoruz. İstihdamı güçlendirme faaliyetlerimiz kapsamında mesleki eğitimlerin yanı sıra temel iş becerileri eğitimleri bireylere yönelik gerçekleştirilirken, eşitlikçi kurum kültürü faaliyetleriyle de kurumlara yönelik çalışmalar yapacağız. Ayrıca meslek lisesinde okuyan kız öğrenci sayısını artırmak amacıyla başlattığımız burs programımızda 2023-2024 Eğitim Dönemi’nde 8 kız öğrenci destekledik. 2024-2025 Eğitim Dönemi’nde daha fazla kız öğrenciye burs vermeyi planlıyoruz. Tüm faaliyetlerimiz ile program süresince toplamda 10 bin kişiye erişmeyi hedefliyoruz.
Programımıza istihdama ihtiyaç duyan ve bu alanlarda insan kaynağı geliştirmek isteyen şirketler paydaş olabilirler. Ayrıca burs programımıza dahil olabilirler veya kurslar için gerekli teçhizatların temininde katkı sunabilirler. Programımızın başarısı birlikte mümkün olacak.
PROGRAMIMIZIN BAŞARISI BİRLİKTE MÜMKÜN OLACAK
Üretim alanındaki özel sektör kuruluşları, yerel ve mahalli yönetimler gibi potansiyel partnerlerle görüşmeler yapıyoruz. Programa katılacak ve istihdam sağlayacak özel sektör kuruluşlarının eşitlikçi kurum kültürü konusunda farkındalıklarının artırılması, eşitsizliğe karşı sıfır tolerans ve kadın dostu şirket politikalarının belirlenmesi adına kapasite güçlendirme konularında yol gösterici çalışmalar yapmayı planlıyoruz. Böylece sektör liderlerine de kurumlarının dönüşüm yolculuğu sırasında eşlik edeceğiz. Program sonunda hem istihdam sağlayan hem de politikalarını geliştirenler, sektörlerindeki diğer kuruluşlar arasında fark yaratacaklar.
Programımıza istihdama ihtiyaç duyan ve bu alanlarda insan kaynağı geliştirmek isteyen şirketler paydaş olabilirler. Ayrıca burs programımıza dahil olabilirler veya kurslar için gerekli teçhizatların temininde katkı sunabilirler. Programımızın başarısı birlikte mümkün olacak.
PROGRAMIMIZ İŞ BİRLİKLERİYLE DEVAM EDİYOR
Hem İşte Hem Eğitimde programımız kapsamında 2023 ve 2024 dönemlerinde Sabancı Vakfı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası iş birliğimiz ile Otomotiv Bakım Onarım Elemanı ve Oksijen Kaynakçılığı mesleki eğitim programı kurslarımızı tamamladık. Kursları başarıyla tamamlayan 50 genç kadının bir kısmı istihdam edilirken, diğer katılımcıların istihdam süreçleri ise devam ediyor. Ayrıca Manisa’da CNC Operatörlüğü veya Kaynakçılık Kursu açılması için de çalışmalarımız hızlı bir şekilde devam ediyor.
İzmir ve Manisa bölgesinde bu ihtiyacı rakamlarla da görebiliyoruz. Günümüzde hep kadınların desteklenmesi ve güçlendirilmesi gerekliliği vurgulanıyor. Biz bu kabullerin değişmesi gerektiğine inanıyoruz. Asıl desteklenmesi ve güçlendirilmesi gerekenin özel sektör olduğunu düşünüyoruz. Kadınların istihdama olduğu kadar, istihdamın da kadınlara ihtiyacı var. Toplumun kalkınması en başta kadınların istihdamda yer almasıyla mümkün olacak. Bunun uzun soluklu bir yolculuk olduğunu biliyoruz. Ancak hep birlikte sahiplenirsek başarıya ulaşabileceğimize inanıyoruz.