Becergen Villaları markasıyla inşaat sektöründe faaliyet gösteren Kazım ve Kerem Bayraktaroğlu, önümüzdeki dönemde Çeşme’deki projelere olan ilginin artarak devam edeceğini belirtiyorlar
Ekosisteme daha faydalı binaları nasıl yapabiliriz bunun için kafa yoruyoruz ve emek veriyoruz. Artık su ısıtmasını tamamen güneş enerjisine çevirdik. Güneş enerjisinden elektrik üretimine yönelik sistemleri dahil ediyoruz. Yeşil binalara odaklanıyoruz. Bugüne kadar hiçbir projemizde hiçbir ağacı kesmedik, kesmeyeceğiz.
Becergen Villaları markasıyla inşaat sektöründe faaliyet gösteren Kazım ve Kerem Bayraktaroğlu, KUŞAKTAN KUŞAĞA köşesinin konuğu oldular.
İTÜ İşletme Mühendisi Kazım Bayraktaroğlu, ilkokul yıllarında Kemeraltı’nda babasının kumaş mağazasında babasına yardım ederek ticaret hayatına başlar. Üniversite bitiminde de babası ile birlikte inşaat şirketini kurar. Kazım Bayraktaroğlu, bu alandaki 30 yıllık tecrübesini oğlu Kerem’in de işe dahil olmasıyla birlikte yeni projelerle sürdürmeyi hedefliyor.
Kerem Bayraktaroğlu da ticaret hayatına ilköğretimden itibaren her yaz babasının projelerinde çalışarak başlar. Bugün ise başarılı akademik kariyerinde elde ettiği tecrübe ile kurumsallaşma ve büyüme sürecine destek veriyor. Baba-oğul, sürdürülebilirlik ve eko sistemi koruyan projelere odaklanıyorlar.
Kazım Bayraktaroğlu, bu konudaki hassasiyetlerini “Ekosisteme daha faydalı binaları nasıl yapabiliriz bunun için kafa yoruyoruz ve emek veriyoruz. Yeşil binalara odaklanıyoruz. Bugüne kadar hiçbir projemizde ağaç kesmedik, kesmeyeceğiz. Gerekirse proje bünyesinde yerini değiştiriyoruz. Bu bizim kırmızı çizgimiz. Ege Orman Vakfı’na da her ay bağış yapıyoruz. Toplamda 15 bine aşkın fidan bağışımız var. Çeşme Ildır’da 3 koru yaptırdık” diye anlatıyor.
Kazım Bayraktaroğlu, babasından öğrendiği “Ticaret beyaz pamuk gibidir leke kaldırmaz” ilkesini korumaya devam edeceklerini belirtiyor. Kerem Bayraktaroğlu da bu ilke üzerinden kurumsallaşma çalışmalarını anlatıyor. Baba- oğuldan; birlikte iş hayatındaki tecrübeleri üzerinden inşaat sektöründe yaşanan gelişmeleri, sorunları ve geleceğe yönelik öngörülerini dinledik.
Kazım Bey, sizi tanıyabilir miyiz?
Kazım Bayraktaroğlu: İzmir Saint-Joseph Ortaokulu ve İzmir Atatürk Lisesi’nden sonra İstanbul Teknik Üniversitesi’nde İşletme Mühendisliği alanında eğitimimi aldım. Gül Bayraktaroğlu ile 27 yıldır evliyim ve bir oğlumuz var. Eşim de Dokuz Eylül Üniversitesi İngilizce İşletme Bölümü’nde profesör idi. O da geçen sene emekli oldu. İzmir’de Balçova, Çiğli, Gaziemir gibi semtlerde inşaat yaptık. Üniversiteyi bitirdikten sonra babam Becergen Bayraktaroğlu ile birlikte çalışmaya başladım. Babam o yıllarda TOFAŞ’ın bayisi idi. Onun öncesinde ise Kemeraltı’nda kumaş işi ile uğraşıyordu.
1993 yılında inşaat işine girdik. İzmir’de başladık ama son 25 yıldır Çeşme-Alaçatı Bölgesi’nde uzmanlaştık. Kendi arsalarımız yanı sıra kat karşılığı projelere de imza atıyoruz. İşlerimizi özenli ve kaliteli yapmaya odaklıyız.
İlk yaptığınız proje neresi idi?
Kazım Bayraktaroğlu: Balçova Termal Bölgesi’nde 14 dükkân ve 56 dairelik, arsası kendimize ait olan bir proje idi. Gaziemir ve Çiğli’de de projeler yaptık. Çeşme’de ise ilk projemizi 25 yıl önce yaptık. O günden beri de 200’den fazla villa projesi tamamladık. Toplamda 350 aileyi ev sahibi yaptık.
Daha önce babam ile ortak çalışmalarımızı yürüttük. Şimdilerde oğlum ile birlikte çalışıyoruz.
İlk şirketi babanız ile birlikte mi kurmuştunuz?
Kazım Bayraktaroğlu: Evet, 1993 yılıydı. İnşaatın yanı sıra Tofaş bayiliği ve Yataş bayiliği yaptık. Her yıl projenin büyüklüğüne göre 10-20 villa teslim ediyoruz. Bu yıl Çeşme-Reisdere’deki dokuz villalık projemizi Mayıs ayında teslim etmeyi hedefliyoruz. Ayrıca Ilıca’da da bir projemiz devam ediyor. Bu yıl da Alaçatı’da 16 villalık yeni bir proje için hazırlık yapıyoruz. Yatırımlarımızı arazi ve arsalara yapıyoruz. Arsa stoğuna önem veriyoruz. Önümüzdeki dönemde de yine Çeşme ve Alaçatı odaklı, bölgede ihtisaslaşarak büyümeyi hedefliyoruz.
Neden?
Kazım Bayraktaroğlu: Çeşme’de potansiyel çok yüksek. Ayrıca Çeşme’de 20 yıl ve üzeri yaşta çok villa var ve bunların yenilenmesi gerekiyor. Bu bölgeye hakimiz ve bu bölgede büyümeyi istiyoruz. Yenileme yatırımları yapılacak. Çeşme’de ev almak isteyen çok insan var. Özellikle Ankara, İstanbul, Bursa ve Gaziantep’ten talep yüksek.
Kerem Bey’i bize anlatmanızı istesem, birlikte çalışmak zor mu?
Kazım Bayraktaroğlu: Onunla çalışmaktan büyük keyif alıyorum. İlkokulda babamın kumaş dükkanında çalışırdım. O zaman ticarete eğilim gösterdiğimi hatırlıyorum. Bu çalışma bana ticareti sevdirdi. Kerem de ortaokulda Gaziemir Yataş mağazamızda yaz boyunca müşterilerle birebir muhatap olup ürün satışına müdahil olmayarak ona da ticareti sevdirdiğimizi düşünüyorum.
İzmir Amerikan Koleji’ni sonrasında Koç Üniversitesi’ni bitirdi ve askerliğini yaptı. Eğitim hayatında bizi hiç üzmedi. Geçen sene ocak ayından beri de birlikte çalışıyoruz. İlk zamanlarda anlaşmazlıklarımız oldu.
Kuşak çatışması mı?
Kazım Bayraktaroğlu: Ben çok karışıyordum. Çok karışmaya gelmiyor. Artık yeni bir kuşak ve yeni bir akıl var. Onu gördüm. Kendimi frenlemeyi öğrendim. Yaz aylarında bizim işlerimiz biraz hafifler ama eylül ayından itibaren Kerem işte daha da ağırlığını hissettirdi. Artık satın almalarımızın tamamına yakınını o yapıyor. O benden daha iyi fiyat teklifi alıyor. (Gülerek….)
İnternet sitemizi yeniledi ve sosyal medyayı daha aktif kullanmaya başladık.
Emekli olmayı düşünüyor musunuz?
Kazım Bayraktaroğlu: Hayır, sağlığım el verdiği ölçüde işimin başında olup bu ülke için çalışmaya devam edeceğim. Vergimizi düzenli ödemek konusunda çok hassasız.
Kuşak farkı; hangi başlıklarda daha çok yaşandı?
Kazım Bayraktaroğlu: Aslında benden kaynaklandı. 25 yıllık iş deneyimim var. Gelir gelmez, bu bilgiye hâkim olmasını bekledim, hata yaptım. Kerem ile lise ve üniversitede yaz aylarında birlikte çalıştık. İnşaat ve arazi konusunda iyidir. Çeşme’de arazi konusunda benden daha bilgilidir. Müşterileri ile ilişkileri de sıcaktır. Stajlarını profesyonel kurumlarda yaptı. Üniversite 3. sınıfta kendisi ile konuştum. İş hayatı konusunda onu serbest bıraktık. Bizimle çalışmayı tercih etti.
Oğlunuzun en çok sevdiğiniz ve sevmediğiniz huyu nedir?
Kazım Bayraktaroğlu: Çok dürüsttür ve asla yalan söylemez. Babamın bir lafı vardır, “Ticaret ‘beyaz pamuk’ gibidir, leke kaldırmaz.” Kerem’in sevmediğim huyu; Koç burcu ve biraz inatçıdır. Kafasına koyduğunu yapar.
Oğlunuz ile birlikte çalışırken ondan ne öğrendiniz?
Kazım Bayraktaroğlu: Daha esnek olmayı öğrendim. Eskiden daha garanticiydim. Kerem ile beraber biraz daha fazla yatırım yapmaya başladık. Benim girişimci yönümü güçlendirdi.
ÇEŞME’DE YAZ-KIŞ YAŞAM PROJELERİ ÖN PLANA ÇIKIYOR
KAZIM BAYRAKTAROĞLU: Çeşme’de bundan sonra yapılacak yatırımların eko sisteme uyumlu olmasına dikkat edilmesi gerekiyor. İmar konusunda Çeşme Belediyesi çok hassas. Okulların kapalı olduğu pandemi döneminde burada yaz kış oturuldu. Bu da Çeşme’de sürekli yaşamak kavramının ön plana çıkmasına neden oldu. Önümüzdeki günlerde özel bir hastanenin buraya açılacak olması da yıl boyu daha uzun süreli yaşamı destekleyecek. Artık projeler yaz- kış yaşamaya uygun şekilde projelendirilmeye başlandı. Çeşme’de ev alan emeklilikte tamamen orada yaşamaya odaklanıyor. Çeşme’nin yeni bir marinaya ihtiyacı var. Yatırımcı tekne almak istiyor, yaşamak istiyor ama marina sıkıntısı nedeniyle yatırım kararını bekletiyorlar.
Kerem Bey, sizi tanıyabilir miyiz?
Kazım Bayraktaroğlu: 1997 yılında İzmir’de doğdum. İlköğretimi SEV Okulları, liseyi İzmir Amerikan Koleji’nde okuduktan sonra da Koç Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde işletme-ekonomi alanında çift anadal yaparak 2021 Ocak ayında mezun oldum. Askerliğimi mayıs ayında bitirdim. Geçtiğimiz şubat ayından beri de babamla birlikte çalışmaya başladık. Projelerimizi birlikte yürütüyoruz. Arsa yatırımlarına odaklandık. İşletme ekonomi bölümünü severek okudum. Üniversite dönemimde Garanti Bankası, Yapı Kredi Bankası, Delphi Teknoloji, Özgörkey Gıda’da ve son olarak da Güney Afrika’da Arçelik’in bünyesindeki Defy’de stajlarımı yaptım. Lise dönemimde aktif birisiydim. Ege Rotary’e bağlı Ege Interact’te 5 yıl aktif olarak görev yaptım. Son senemde başkanlık yaptım. Rotary’ye bağlı olarak Tayvan’a yaz kampına gittim. İzmir’e gelir gelmez de babamında fahri üyesi olduğu EGİAD’a üye oldum.
Neden finans sektöründe kalmadınız?
Kerem Bayraktaroğlu: Babam ile çalışmak daha doğru bir karar idi. Kurumsal hayat benim hayat felsefeme çok da uygun değil.
Babanız ile çalışma kararı almaktan mutlu musunuz?
Kerem Bayraktaroğlu: Babamın dediği gibi jenerasyon farkı var. O aceleci, ben daha sakinim. Ben teknolojiye daha hakimim ve fiyat olarak daha iyi karşılaştırma yaptığımı düşünüyorum. Sosyal medyayı daha aktif kullanıyorum. Müşteri ilişkilerinde de iyi olduğumu düşünüyorum. Müşterilerimiz ile uzun soluklu ilişkiler kuruyoruz. Kurumsallaşma çalışmalarına ağırlık verdik.
Ortak hedefleriniz neler?
Kazım Bayraktaroğlu: Önümüzdeki dönemde iş hacmimizi daha da arttırmak istiyoruz.
Kerem Bayraktaroğlu: Üniversite dönemimde e-ticarete odaklanmıştım. Bir dönem su matarası üretimi yaptırdım ve bunun satışını yaptım. 2 sene içinde farklı bir sektöre girmeyi düşünmüyoruz. İleriki günler neler getirir bilmiyoruz.
Sizin bu sürede babanızdan öğrendikleriniz neler oldu?
Kerem Bayraktaroğlu: İnşaat adına daha fazla teknik detay öğrendim. İnşaat sektöründe iş ilerleyişini, muhasebeyi, malzeme alımını öğreniyorum. Yatırım imkanlarını birlikte onaylıyoruz. İş hayatında birbirimizi kırmamaya çok özen gösteriyoruz.
Bir arsa buldunuz ve prim yapacağını düşünüyorsunuz. Ancak babanızı ikna edemiyorsunuz. O zaman ne yapıyorsunuz?
Kerem Bayraktaroğlu: Konuyu 2-3 defa gündeme getiriyorum. Ben iyi ve kötü senaryo olarak kâğıda dökerek anlatırım. Eğer tereddütleri varsa bunları gidermek için iyi araştırırım. Ama hala ‘Hayır’ diyorsa da “Hayırlısı olsun” derim ve bırakırım.
Sektörün durumuna iyi-kötü senaryo ile baktığımızda nasıl bir yıl bizi bekliyor?
Kazım Bayraktaroğlu: Çeşme’ye hala büyük bir ilgi var. Arsa ve villa fiyatları çok yükseliyor. Malzeme fiyatları dövize endeksli. Yılbaşından itibaren enerjideki ve çalışan maliyetindeki artışlar fiyatlara yansıdı. Önümüzdeki dönemde malzeme fiyatlarının daha da yükseleceğini bekliyoruz. Sektörde lansman fiyatından satış yapanların da zorlanacağını düşünüyoruz. Çoğu firma yeni projeleri beklemeye aldı. Sektör önünü göremiyor. İleride bu fiyatlar aşağı inmeyecek. Ayrıca dünyadan Çeşme’ye talep var. Yurtdışında yaşayan Türkler de Çeşme’den ev alıyorlar. Yeni imar alanı yok, yeni alanların açılmasının sağlanması gerekiyor. Yenileme yatırımlarının da Çeşme’de artacağını düşünüyoruz. Çeşme’ye ilgi devam edecek.
Sürdürülebilirlik kavramının ön plana çıktığı günümüzde sizin projelerinizde hangi başlıklar ön plana çıkıyor?
Kazım Bayraktaroğlu: Ekosisteme daha faydalı binaları nasıl yapabiliriz bunun için kafa yoruyoruz ve emek veriyoruz. Artık su ısıtmasını tamamen güneş enerjisine çevirdik. Güneş enerjisinden elektrik üretimine yönelik sistemleri dahil ediyoruz. Yeşil binalara odaklanıyoruz. Bugüne kadar hiçbir projemizde hiçbir ağacı kesmedik, kesmeyeceğiz. Gerekirse proje bünyesinde yerini değiştiriyoruz ama asla kesmiyoruz. Bu bizim kırmızı çizgimiz. Arada budama yapıyoruz ve doğru peyzaj yapıyoruz.
Kerem Bayraktaroğlu: Çeşme’nin suyu kireçlidir. Ama suyun önemini bildiğimiz için bu konuda su sistemine özel arıtma tesisatı koyuyoruz ve daha verimli faydalanabiliyoruz. Böylece çevreyi ve tesisat malzemelerini koruyabiliyoruz.
İzmir’in sivil toplum hareketi konusundaki konumunu nasıl yorumlarsınız?
Kazım Bayraktaroğlu: Başarılı çalışmalar var. EGİAD özelinde üyeliğim bana çok şey kazandırdı. Faydalı seminerlere katıldım. Eğitim odaklı olan STK’lardan EÇEV de başarılı çalışmalar yürütüyor
EGİAD’ın farkı nedir?
Kazım Bayraktaroğlu: Üye profili iş odaklı, piyasa analizleri özelinde daha rahat görüş alışverişi yapabiliyoruz. Satın almalarımızı hala EGİAD üyelerinden yapıyoruz. Karşılıklı bir güven oluşuyor.
Kerem Bayraktaroğlu: 25 yaşındayım. EGİAD’a üye olurken acaba bu kadar genç olmam sıkıntı olacak mı diye düşündüm ama hiç öyle olmadı. Beni içlerine çok güzel aldılar ve çok sıcak bir ilgi ile karşılaştım. Başkanımız ve komite üyelerimizin sıcaklığı derneğe daha fazla dahil olmamı sağladı. Kendi içimizde fikir alışverişi anlamında sohbetlerimiz oluyor. Uluslararası ilişkiler komitesinde görev yapıyorum. Yurtdışı seyahatlerimiz oluyor. Bu yıl da 2-3 tane olması planlanıyor. Ayrıca uluslararası tanıtım videomuz yapılacak. Bununla ilgili olarak bir çalışma yürütüyoruz.
KEREM BAYRAKTAROĞLU:
Üniversite dönemimde Garanti Bankası, Yapı Kredi Bankası, Delphi Teknoloji, Özgörkey Gıda’da ve son olarak da Güney Afrika’da Arçelik’in bünyesindeki Defy’de stajlarımı yaptım. Lise dönemimde aktif birisiydim. Ege Rotary’e bağlı Ege Interact’te 5 yıl aktif olarak görev yaptım. Son senemde başkanlık yaptım. Rotary’ye bağlı olarak Tayvan’a yaz kampına gittim. İzmir’e gelir gelmez de babamında fahri üyesi olduğu EGİAD’a üye oldum.