Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Türkiye’yi küresel iklim değişikliğiyle mücadelenin en önemli aktörü yapacaklarını bildirdi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile bağlı ve ilgili kuruluşlarının 2022 yılı bütçesine ilişkin sunumunda 2021 yılının, iklim krizi nedeniyle, Türkiye ve dünyada görülmemiş büyüklükte sel ve heyelanların, olağandışı yangınların yaşandığı bir yıl olduğunu dile getirerek, yaşanılan tüm bu olumsuzluklara ve pandemi şartlarına rağmen şehirlere, doğaya ve çevreye değer katacak projeleri, yatırımları hayata geçirdiklerini vurguladı.
Zürih Üniversitesi’nde, iklim değişikliğinin 2050 yılına kadar dünyanın başlıca 520 şehrini nasıl etkileyeceğine dair araştırma yapıldığını aktaran Kurum, buna göre, ortalama hava sıcaklıkları bu şekilde devam ettiği takdirde, İstanbul’un Antalya’ya, İzmir ve Bursa’nın Adana’ya benzeyeceğinin ifade edildiğini anlattı.
Türkiye’de 2000’li yıllarda meydana gelen meteorolojik afetlerin sayısında, 1960’lı yıllara göre 3 kat, ekonomik kayıplar açısından 9 kat artış olduğuna dikkati çeken Kurum, “Biz adil bir dünyanın, iklim adaletinin hâkim olacağı bir dünyanın mümkün olduğuna inanıyoruz. Ülkemizin tarihi sorumluluğu olmamasına rağmen, iklim değişikliğiyle mücadelede görevlerimizi 20 yıldır, ekolojik temelli ve bilimsel yöntemlerle kararlılıkla yerine getiriyoruz. 2018 ve 2019 yıllarına ait ulusal emisyonlardaki azaltım başarımız, iklim değişikliğiyle mücadeledeki çok önemli bir sonuç” ifadelerini kullandı.
Kurum, ülke olarak, uluslararası her platformda son derece titiz bir iklim diplomasisi yürütüldüğünü, Paris İklim Anlaşması’nın Mecliste onaylandığını hatırlattı.
2053’TE SIFIR EMİSYON HEDEFİ
2022’de “2053 net sıfır emisyon” hedefi doğrultusunda çalışmaları hızlı bir şekilde sürdüreceklerini aktaran Kurum, iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında korunan doğal alanları artıracak, şehirleri iklime duyarlı hale getireceklerini ifade etti.
İnsan odaklı, doğal hayata ve tarihi mirasa saygılı, yaşam kalitesi yüksek, sağlıklı, kimlikli, afete dayanıklı ve engelli dostu şehirler oluşturulmasına yönelik çalışmalara titizlikle devam edeceklerini anlatan Kurum, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yapıların iklim dostu ve enerji verimli olmasını sağlayacak mevzuat düzenlemesini de önümüzdeki yıl tamamlayacağız. Türkiye Mekansal Strateji Planı’mızı tüm illerimizde uygulayacağız. Evi olmayan alt gelir grubu vatandaşımız kalmayana kadar sosyal konut üretimine önümüzdeki yıl da devam edeceğiz. Millet bahçelerimizi 2023’e kadar tamamlayacağız. Şehirlerin yeni yüzü olacak tarihi merkezler ve kent meydanlarının ihyasını tamamlayacağız. 2022 yılı, şehirciliğimize yön verecek bu çevre projeleri, iklim değişikliğiyle mücadele ve uyum, akıllı şehir uygulamaları ve coğrafi veriler, kentsel dönüşüm konularında yeniliklerle dolu bir yıl olacak.”
GÜNDEMDE YEŞİL OSB VAR
Türkiye’nin yenilenebilir enerji, yerli otomobil, sıfır atık ve temiz enerji gibi konularda büyük potansiyeli olduğuna dikkat çeken Kurum, yeşil kalkınma hamlesiyle bunu daha da yukarıya taşıyacaklarını ifade etti. 32 maddelik Yeşil Mutabakat Eylem Planı’nın yayınlandığını hatırlatan Kurum, AB’nin Döngüsel Ekonomi Eylem Programı’na adaptasyon sağlayan Döngüsel Ekonomi Eylem Planı’nı da uygulamaya koyacaklarını dile getirdi. Hedefler arasında tüm organize sanayi bölgelerini (OSB) ‘yeşil OSB’ye dönüştürmenin de yer aldığını belirten Kurum, yeşil kalkınma hamlesi ile çevreyle uyumlu, sürdürülebilir adımları kararlılıkla atılacağını ifade etti. Yeşil kalkınma hamlesi çerçevesinde her yatırımın yeni istihdam alanı yaratacağının altını çizen Kurum, “Türkiye’yi yeşil kalkınmanın öncü ülkesi” yapacaklarını da sözlerine ekledi.
“2022 yılı, şehirciliğimize yön verecek bu çevre projeleri, iklim değişikliğiyle mücadele ve uyum, akıllı şehir uygulamaları ve coğrafi veriler, kentsel dönüşüm konularında yeniliklerle dolu bir yıl olacak.”